Юрій Луценко каже, що “загибель Кірпи – це чисте самогубство”

Загибель наприкінці 2004 року тодішнього міністра транспорту, керівника Укрзалізниці Георгія Кірпи є “чистим самогубством”, вважає колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв’ю виданню LB.ua.

“З моєї точки зору, це чисте самогубство. Він був специфічною людиною, яка не могла себе уявити на лаві підсудних, і в жодному разі – в камері. Власне, як і Кравченко. Але це не означає, що його (Кравченка, – ред.) застрелили, йому радше допомагали піти з життя”, – зауважив Луценко.

За його словами, у справі загиблого очільника МВС часів президентства Леоніда Кучми Юрія Кравченка “вісім томів! Із них один установчий, тобто характеристики. Здається, три розслідувальні і один том – заява міністра внутрішніх справ Луценка про те, що в такий спосіб він не міг застрелиться самостійно”.

За словами Луценка, він “посилався в цьому на медичних експертів, які стверджують: якщо перша куля не вбила, то людина обов’язково вдихне повітря, значить каплі крові попадуть в легені. В легенях, судячи з результатів медичного розтину, крові не було. Таким чином, постало питання, що в спосіб, як описало слідство, самогубство неможливе. Тепер я розумію, що треба просто переставити черговість пострілів – перший і контрольний. От і все”.

“Виходить, – сказав ексміністр внутрішніх справ, — хтось допомагав. Слідство має підозрюваного, ця людина перебуває за кордоном”.

Як розповів Луценко, “в ніч перед подіями Кравченко зібрав найближчих друзів, вони займалися спортом, потім сіли за стіл, і коли всі роз’їжджалися, він зі всіма прощався в минулому часі – “я тебя любил”, “я тебя уважал”. І всі зрозуміли, до чого йде. Вдома він зробив декілька дзвінків до високопосадовців, ніхто не взяв трубку. Взяла трубку лише одна людина з Генеральної прокуратури, не буду називати прізвище, сказала: “Конечно, посадят”.

Насправді зауважив Луценко, “жодних підстав чи там судових рішень на той час не було взагалі. Але він це сприйняв за чисту монету. Правда, є й інша версія. Про те, що він був готовий давати покази й тому його прибрали”.

Як повідомлялося, міністр транспорту у 2002-2004 роках, гендиректор Укрзалізниці у 2000-2004 роках Георгій Кірпа загинув від вогнепального поранення 27 грудня 2004 року, наступного дня після повторного голосування 2-го туру президентських виборів. Офіційно оголошена версія смерті — ймовірне самогубство.

Міністр внутрішніх справ у 1995-2001 роках Юрій Кравченко загинув 4 березня 2005 року від двох вогнепальних поранень у голову. Того дня він мав з’явитися до Генеральної прокуратури на допит у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *