Всесвіт – це гігантський пончик: нове дослідження

Ми живемо в нескінченному Всесвіті, хоча він має кінцевий обсяг, заявили вчені й дали цьому просте пояснення.

У статті, нещодавно опублікованій на сервері препринтів arXiv, група астрофізиків і космологів з Ульмського і Ліонського університетів вивчила світло, що залишилося від Великого вибуху – космічний мікрохвильовий фон. Виявилося, що Всесвіт не може бути плоским, як зараз вважають багато вчених. Всесвіт повинен мати форму пончика, вважає професор космології Томас Бухерт з Ліонського університету і співавтор нової статті. Ця форма також відома як тривимірний тор.

Бухерт і його колеги не перші, хто запропонував цю уявну дивну форму Всесвіту. Ідея виникла ще в 1980-х роках, потім нові дані оживили дискусію серед дослідників в далекому 2003 році. Але за останні 18 років багато вчених прийшли до іншого висновку – вони вірять, що Всесвіт плоский, тобто паралельні лінії в тканини простору-часу залишаються паралельними й нескінченними розширюються. Цей принцип підтверджується спостережуваним червоним зміщенням, що говорить про те, що світло віддаляється.

Бухерт і його колеги пишуть у своїй статті, що у випромінюванні, які залишилися після Великого вибуху, є дещо невідповідне «плоскій» теорії. «Спектр не тільки дискретний, а й має великі проміжки, – пишуть вони. – Це призводить до розбіжностей між прогнозами [стандартною моделлю Всесвіту] і спостереженнями реліктового випромінювання».

Іншими словами, схоже, що в космічному мікрохвильовому фоні відсутні сигнали, які обов’язково повинні бути, якби Всесвіт був дійсно нескінченною. Одне з пояснень цього передбачає, що топологія Всесвіту вигнута таким чином, що вона з’єднується назад сама з собою, як пончик або бублик. Точно так же, як ви можете згорнути в трубочку аркуш паперу, не змінюючи його паралельних властивостей, Всесвіт може мати форму пончика, залишаючись плоскою. Саме це і виявили дослідники за допомогою моделювання космічного мікрохвильового фону.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *