Міфи і помилки про походження і еволюцію людини. Частина 1

Вчені знайшли занадто мало викопного матеріалу для складання картини еволюції людини

Існує міф про те, що вчені, які займаються вивченням древніх приматів (як і, втім, взагалі всіх стародавніх тварин) реконструюють їх по одній-двох кісточках, фрагментами черепа, зубів. Жахливі злі антропологи підганяють результати досліджень під свій світогляд, щоб довести, що людина походить від мавпи. Так це виглядає в поданні антиеволюціоністів. Наприклад, ієромонах Серафим Роуз в 1974 році писав:

Всі викопні свідчення  “еволюції людини” можна вмістити в ящику розміром з невелику труну …

Відразу обмовимося, що ми нічого не маємо проти релігії в цілому. Ми поважаємо право на свободу віросповідання кожної людини. Але, однак те, що антропологами знайдено недостатньо багато викопних свідчень еволюції людини — брехня. Наприклад, на момент написання наведених вище слів людству були відомі знахідки:

неандертальців (для поховання тільки їх треба було б окреме кладовище і досить велика);

людини прямоходячої на Яві, в Європі, Китаї, Східній, Північній і Південній Африці;

гейдельбергских людей в Європі, Африці, Азії;

австралопітеків в Південній і Східній Африці;

людини вмілого в Східній і Південній Африці

і багато кого ще.

Сферичний неандерталець у вакуумі

А з того часу було знайдено багато інших цікавих знахідок і якщо їх всі зібрати в одне місце, не вистачить навіть цілого будинку Дарвінівського музею. Знаходять, в тому числі багато особин в одному місці. Наприклад 20 червня 2014 року журнал Science повідомив читачам про нові знахідки в знаменитій печері Сіма де лос Уесос (Іспанія). Там виявлені останки 28 особин, в тому числі 17 черепів. Серед нових знахідок, що особливо є цінним — практично цілий дитячий череп. Всі людські кістки знайдені в одному шарі, близько один до одного і, можливо, навіть відносились до однієї древньої популяції. Вивчивши будову черепа людей з Сіма де лос Уесос, дослідники зрозуміли, що перед ними прямі предки неандертальців.

Міф про фрагментарності викопного матеріалу вигідний противникам теорії еволюції зі зрозумілих причин. Проте, подібні заяви є або щирою помилкою (в абсолютній більшості випадків), або нахабною брехнею.

Основна ідея Дарвіна — про те, що ми є нащадками мавп

Британський вчений Чарльз Дарвін з часів видання своєї праці “Походження видів” став символом, іконою теорії еволюції, яку часто також називають “дарвінізмом”, хоча сучасна синтетична теорія еволюції — вже далеко не теорія тільки Дарвіна.

Проте, його праця все ще має величезне значення для науки. Але ось тільки думка про те, що людина походить від більш древніх приматів в “Походження видів” взагалі не зачіпається. Дарвін був людиною чемною і прекрасно розумів, що підступив впритул до дуже делікатної теми. Він і так пішов проти ідеї творіння всіх організмів в незмінному вигляді. Але, як і автори цієї статті, він поважав релігійні почуття віруючих людей, а тому не порушував питання походження вінця творіння — людини розумної. А ось про походження людини писав більш ранній вчений-натураліст – Жорж Луї Бюффон:

«Через те, що людина, з генеалогічної точки зору, належить до вузьконосих мавп Старого Світу, то ми повинні зробити висновок, скільки б не протестувала наша гордість проти такого висновку, що наші давні родоначальники повинні бути віднесені до цього сімейства. Ми не повинні, однак, впасти в іншу помилку, припускаючи, що древній родоначальник всього мавпячого роду, не виключаючи і людини, був тотожний або навіть близько схожий з будь-якої з нині теперішніх мавп.»

Таки так — заслуга Дарвіна дещо в іншому. Він вперше запропонував виразний і обґрунтований механізм еволюційних змін — природний відбір і склав основу сучасної теорії еволюції.

Австралопітеки — звичайнісінькі мавпи, з чого ви взяли, що вони наші предки?

Противники теорії еволюції часто заявляють, що ніяких перехідних форм немає — а ті, що надає палеонтологія — це звичайнісінькі тварини, археоптерикс — це просто птах, тіктаалік і іхтіостега — просто риба і просто земноводне відповідно, а австралопітек — просто мавпа. У випадку з австралопітеком противники теорії еволюції люблять говорити про його мавпячі ознаки, а людські ознаки списують на свавілля вчених, які їх реконструювали. Можна також сказати, що кістки мавпи та людини просто перемішалися або навіть звинуватити вчених в тому, що знайдені викопні рештки — підробка. Останнє найпростіше, тільки ось добре б тоді та надати якісь об’єктивні докази підробки, а не будувати теорій змови світового наукової спільноти.

Щодо свавілля вченого-реконструктора можна сказати наступне. Крім загальної форми кісток є деталі. Наприклад, ніякої реконструкцією не пояснює наявність сідничної ості (це виступ на тазової кістки, до якого у людини кріпиться м’яз, що відводить стегно). У чотириногих мавп сідничної ості практично немає, а у людини і австралопітеків вона добре розвинена. Зокрема, на тазі Люсі цей елемент зберігся цілком і не залежить ні від яких реконструкцій. Реконструкція не впливає на розміри і глибину вертлюжної западини (тут до таза кріпиться стегнова кістка): ця западина невелика і неглибока у шимпанзе, але велика і сильно увігнута у людини … і в австралопітеків. І це зрозуміло: адже у прямоходящих істот все навантаження при ходьбі доводиться на ноги. Ще одна цікава особливість, яку важко списати на реконструкцію: в австралопітека африканського шість поперекових хребців (у людини зазвичай 5, а у шимпанзе – 3-4). Виходить, за цією ознакою австралопітек африканський відрізняється від шимпанзе більше, ніж ми. Правда, в австралопітека седіба (нащадка австралопітека африканського), судячи з усього, було п’ять поперекових хребців, як і у нас.

Аргумент про погане збереження теж не котить — за більш ніж 90 років, що минули з перших відкриттів в Південній Африці, було виявлено багато досить повних знахідок. Знайдено всі частини скелета, навіть крихітні слухові кісточки. Так що не варто  посилатися  на фрагментарність скам’янілостей.

Аргумент, що всього-на-всього перемішані кістки мавпи та людини з реальністю також не має нічого спільного. Тому що виходять дуже дивні справи: серед останків мавпи якимось чином опинився справжній людський таз, серед численних кісток австралопітеків раптом знайшлася окрема плюснева кістка людини, мавпячі й людські особливості зійшлися разом в будові окремої стегнової кістки — просто перемішати їх фізично неможливо.

Австралопітек седіба

Відносно порівняння мавпячих і людських рис будови австралопітека можна привести такі приклади:

Маленький мозок примітивної будови, великі щелепи і зуби, низький лоб, у самців був гребінь на черепі для прикріплення жувальних м’язів, що характерно для мавп. Невеликі ікла (крупніше, ніж у людини, але менше, ніж у шимпанзе). Великий потиличний отвір зміщений вперед, до центру основи черепа (ознака прямоходіння).

Тіло хребців витягнуто спереду назад. Остисті відростки вузькі і довгі, як у шимпанзе. А ось вигини хребта і короткі поперечні відростки, як у людини.

Руки чисто мавпячі. Лопатка як у мавп. Плечова кістка швидше мавпяча, ніж людська.

Колінний суглоб схожий на людський: ноги сходилися в колінах (хоча в меншому ступені, ніж у сучасної людини).

В наступній частині нашого науково-популярної  статті ми розберемо більш нетривіальні міфи про конкретних древніх людей — про відомих неандертальців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *