Наше життя – симуляція з імовірністю 50%. І ось чому

У 2003 році професор Оксфордського університету Нік Бострем припустив, що наша реальність – це комп’ютерна симуляція, придумана високорозвиненою цивілізацією.

Ця ідея захопила дуже багатьох, і відтоді вчені всього світу намагаються або довести, або спростувати цю теорію. У статті Бострома «Доказ симуляції», яка вважається головною роботою у сфері «гіпотез симуляції», автор пропонує три наступних твердження, з яких як мінімум одне точно істинно:

  1. Досить імовірно, що людство вимре до того, як досягне «постлюдської» фази.

2. Кожна постлюдська цивілізація з вкрай малою ймовірністю буде запускати значне число симуляцій своєї еволюційної історії.

3. Ми майже безумовно живемо в комп’ютерній симуляції.

Астроном Колумбійського університету Девід Кіппінг уважно вивчив ці положення, які відомі як «трилеми Бострома», і довів, що ймовірність того, що ми дійсно живемо в симуляції, становить 50%.

Свої розрахунки Кіппінг почав з того, що перетворив трилему в дилему. Він пов’язав перші дві позиції разом, позаяк в обох випадках кінцевим результатом є відсутність симуляції.

Таким чином, дилема протиставляє фізичну гіпотезу (відсутність симуляцій) гіпотезі симуляції. Так учений присвоїв моделям так звану апріорну ймовірність, тобто ймовірність, при якій відсутнє знання, що підтримує наступ кожної з цих моделей. В такому випадку кожна з теорій має можливість в 50%.

Наступний етап аналізу вимагав осмислення реальностей, які можуть породжувати інші реальності і тих, які не можуть імітувати реальності потомства.

Якби фізична гіпотеза (тобто та, в якій симуляції не існує) була вірна, то ймовірність того, що ми живемо в безплідному Всесвіту, було б легко обчислити: вона склала б 100%.

Потім Кіппінг показав, що навіть в гіпотезі симуляції велика частина модельованих реальностей була б марною. Це відбувається тому, що в міру того, як симуляції породжують нові реальності, обчислювальні ресурси, доступні кожному наступному поколінню, скорочуються до такої міри, що переважна більшість майбутніх реальностей не зможуть володіти обчислювальною потужністю, необхідної для імітації наступних симуляцій.

Після складних розрахунків, астроном робить висновок, що ймовірність того, що ми живемо в симуляції, дорівнює ймовірності, що ми знаходимося в фізичному світі. Але якщо люди коли-небудь вигадають таку «віртуальну реальність», ці розрахунки радикально зміняться

Популярная механика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *