Перемоги і поразки Едварда Бенеша

28 травня виповнилося 137 років Едварду Бенешу. Один з творців Чехословаччини, другий президент країни, під час німецької окупації – глава уряду у вигнанні, засновник післявоєнного держави. Сьогодні ми обговоримо Бенеша – політика.

Томаш Гарріг Масарик і Едвард Бенеш
Едвард Бенеш разом з Томашем Гаррігом Масариком  створив нову державу – Чехословаччину

Довгий час Бенеш керував усією зовнішньою політикою республіки. Пізніше став президентом країни. Під час німецької окупації жив у Лондоні, де створив уряд у вигнанні. У 1945 році повернувся в країну і знову очолив її.

Чеське суспільство неоднозначно оцінює роль Едварда Бенеша в історії. З одного боку, засновник країни і талановитий дипломат. З іншого боку, саме на період правління Бенеша приходиться і Мюнхенська угода, і прихід до влади в Чехословаччині комуністів.

У 2004 році парламент Чехії ухвалив закон, що складається з одного рядка. У ньому говориться, що Едвард Бенеш «має заслуги перед державою». Тобто офіційно сучасна Чехія не просто визнає свого колишнього президента, а й вважає, що той вів себе правильно, дотримуючись і захищаючи інтереси держави.

Едвард Бенеш (Фото: Library of Congress)

Однак серед істориків, політиків і простих людей суперечки про роль Бенеша в історії все одно ведуться. Чи міг він якось вплинути на те, щоб Судетская область Чехословаччини не потрапила під контроль фашистської Німеччини, а пізніше Чехословаччина не припинила своє існування? Чехія і Богемія стали частиною рейху, Словаччина – окремою державою, союзником Гітлера. Чи міг Бенеш не допустити того, щоб в 1948 році в країні до влади прийшли комуністи? Чи реально було зробити так, щоб післявоєнна Чехословаччина стала частиною західного світу, а не пішла по шляху соціалістичного розвитку?

Про це ми поговоримо з нашими гостями. Це декан юридичного факультету Карлового університету Ян Куклік і історик Їржі Пернес.

Герой або «друга скрипка»?
Ян Куклік (Фото: Чеське Телебачення)

Ну і перше питання. Як ви оцінюєте роль Едварда Бенеша в світовій і чеської історії? Слово Яну Кукліку.

– Я думаю, що все залежить від того, про який період діяльності Едварда Бенеша ми будемо говорити. Основні його заслуги – виникнення республіки, ведення чудовою дипломатичної роботи під час Першої світової війни. Його блискуча робота під час Паризької мирної конференції. Період Гітлера, його прихід до влади і наступні, пов’язані з цим події, це вже важка частина історії, і Бенеш проявив себе в той час не ідеальним чином. Однак після початку Другої світової війни, працюючи в Лондоні, він знову став свого роду героєм. Бенешу вдалося провести блискучу роботу, створити Чехословаччину знову, причому в тих межах, які існували до Мюнхенської угоди. Тобто в цьому плані він практично зробив чудо. А завершення кар’єри Бенеша – це вже низка подій, з якими він не зміг впоратися. Але питання в тому, чи є такий фінал виною одного лише Едварда Бенеша?

Іржі Пернес (Фото: Шарка Шевчікова,

– А як до діяльності Едварда Бенеша відноситься Іржі Пернес?

– Я думаю, що президент Бенеш був прекрасним дипломатом і політиком, але тільки тоді, коли грав другу роль. Був «другою скрипкою». Під час, коли країною керував Масарик, а Бенеш вів зовнішню політику, то він був людиною на своєму місці. У момент, коли він став главою держави і почав вирішувати долю республіки, він приймав неоднозначні рішення. Я думаю, що на Бенеша сильно вплинула Мюнхенська угода і капітуляція перед Німеччиною. Це потім відбилося на всій його подальшій діяльності. І його поведінка під час війни, і політика щодо СРСР, і відношення з комуністами і іншими партіями.

Турбота про стабільність Австрії
Едвард Бенеш в 1919 р (Фото: Library of Congress)

Едвард Бенеш брав активну участь в європейській міжнародній політиці після закінчення Першої світової війни. Брав участь і в Паризькій мирній конференції. Саме там був вироблений Версальський договір, відповідно до якого Німеччина стала виплачувати репарації державам-переможцям. Відшкодовувати збитки. Сучасні історики вважають, що вкрай важкий і обтяжливий для Німеччини договір згодом привів до такої ситуації, що до влади в країні прийшов Гітлер.

– Чи не несе Едвард Бенеш свою частину відповідальності за появу Гітлера? Що про це думає Ян Куклік?

– Я вважаю, що це злегка спекулятивний питання. Важливо згадати і уточнити, що Едвард Бенеш як глава дипломатії в чехословацької зовнішньої політики після 1918 року робив ставку на дві речі. Перше – це орієнтація країни на Францію. Але для континентальної Європи тоді іншої альтернативи не було. І в 1919 році, вже після війни, Європа все одно трималася на сильних країнах, так що орієнтація на Францію – була логічна і правильна річ.

Франція, зрозуміло, несе певну провину в тому, яким виявився Версальський договір і до чого він привів. Однак роль Чехословаччини в європейській політиці в той час не була настільки сильною, щоб вона могла якось вплинути на французьку позицію.

Тепер другий момент. Едвард Бенеш був одним з творців Ліги Націй, займав там різні пости, аж до керівного. Бенеш був щиро впевнений у тому, що Ліга Націй може впливати на політику європейський країн. І робив для цього все. І ще. Після закінчення війни, коли розвалилася Австро-Угорщина, Чехословаччина направила всі свої сили на те, щоб Австрія стала стабільною державою. Чехословаччину хвилювала Австрія, що розумно, а не Німеччина. Бенеш хотів, щоб в Австрії була стабільна економічна ситуація, він хотів, щоб Прага і Відень співпрацювали. Це у Бенеша вийшло, і його немає в чому дорікнути. Навпаки, в той час зовнішня політика Чехословаччини була дуже правильна.

Ідеально створені кордони
Едвард Бенеш під час Другої світової війни | Фото: Česká televize

Коли виникала Чехословаччина, Бенешу вдалося зробити вражаючу річ. Включити до складу Чехословаччини і ті області, де чехів і словаків проживало менше, ніж, скажімо угорців або русинів. Частиною Чехословаччини стала, навіть, Підкарпатська Русь, зараз це Закарпатська область України. Історик

Іржі Пернес вважає, що як один із засновників нової країни – Чехословаччини – Едвард Бенеш проявив себе найкращим чином.

– Звичайно, Едвард Бенеш хотів створити Чехословаччину в максимально можливих межах. І він пристосовував їх під практичні потреби нової держави. Він не звертав уваги і не брав до уваги етнічні кордони. Для нього були важливі стратегічні і інші моменти. А в цьому плані він вів себе дуже правильно. Я думаю, що з точки зору Чехословаччини як країни, її кордони були створені ідеально.

На час правління Едварда Бенеша припав найважчий період історії Чехословаччини. Мюнхенська угода. Англія і Франція зрадили Прагу. Гітлер отримав Судетську область Чехословаччини.

І англійці, і французи, і Бенеш вважали, що Мюнхенська угода запобіжить новій війні. Цього не сталося. Війна все одно почалася, Чехословаччина зникла з карти світу. Президентом чеських територій, які перейшли під протекторат Німеччини, став Еміль Гаха. А Едвард Бенеш незабаром після Мюнхенської угоди поїхав в Англію, а потім, коли почалася Друга світова війна, очолив чеський уряд у вигнанні.

Навіщо президент Бенеш порушив конституцію Чехословаччини?
Мюнхенська угода (Фото: Штєпанка Будкова, Чеське радіо – Радіо Прага

Але в 1938 році, коли була підписана Мюнхенська угода, Едвард Бенеш зробив дивний і цікавий крок. Він порушив конституцію Чехословаччини, не подав Мюнхенську угоду на затвердження парламенту.

Теоретично парламент міг відкинути цей договір, депутати могли відмовитися передавати частину території країни Гітлеру. Можливо, тоді б почалася війна між Чехословаччиною та Німеччиною. Як довго тримався Бенеш, коли порушив конституцію? І взагалі, навіщо він це зробив? Чи не зробив Бенеш історичну помилку, не надавши договір парламенту?

Ось думка декана юридичного факультету Карлового університету Яна Кукліка.

– Це складне питання. Було це помилкою чи ні. Однозначно Бенеш пішов проти конституції, порушив її. Якби парламент не затвердив Мюнхенська угода, Бенеш міг би використовувати це як аргумент, щоб не передавати судетські території Чехословаччини Гітлеру. Але я думаю, що Едвард Бенеш порушив конституцію навмисне. Він якраз побоювався того, що парламент не ратифікує договір. А Бенеш намагався зробити все, щоб в світі не сприймали Чехословаччину як винуватця і причину можливого військового конфлікту з Німеччиною. Під час Мюнхенської угоди і наступних подій Бенеш міркував і поводився, перш за все, як політик європейського і міжнародного масштабу.

Людина, яка думає про ситуацію в світі. Бенеш був реалістом, він бачив, що Франція піддається тиску Англії. Він розумів і передбачав, що і як станеться. Бенеш все ж був дипломатом, і під це він багато в чому пристосовував свою політику.

Образа на Захід підштовхнула Едварда Бенеша до співпраці зі Сталіним
Бенеш і Сталін Бенеш і Сталін В 1943 році

Едвард Бенеш приїхав в Москву, де зустрівся зі Сталіним. Був підписаний договір про дружбу і союзництво з СРСР. Багато хто вважає, що саме тоді Бенеш визначив політику післявоєнної Чехословаччини. Чи згоден з такою думкою історик Їржі Пернес?

– Так воно і є. Це ще раз говорить про те, що події в Мюнхені вплинули на все подальше життя Бенеша і його вчинки. Я б сказав, що у Бенеша був «мюнхенський синдром». Взагалі, він був людиною з особливим характером. Він ніколи нічого не забував. І ніколи не прощав. Мова йде не тільки про якихось людей, а й про конкретні країни. Це відноситься і до західних держав, що зрадили його в Мюнхені. Едвард Бенеш шукав заміну Англії і Франції. І знайшов її в особі СРСР. Бенеш був упевнений в тому, що приймає правильне рішення.

А що думає про зустріч Бенеша і Сталіна в 1943 році в Москві Ян Куклік?

– Я вважаю, що треба оцінювати вчинки Бенеша і його уряду з позиції 1943 року, а не наших днів. Звичайно, його контакти зі Сталіним і договір, який був підписаний, в якійсь мірі пов’язані з образою на західних лідерів, які зрадили його в Мюнхені. Але оскільки Бенеш мав на меті знову створити Чехословаччину, причому в тих територіальних межах, які існували до Мюнхенської угоди, то цілком логічно, що він шукав союзників. Починаючи з 1940 року він вів про це переговори з Великобританією, але тієї було нецікаво займатися державотворенням в Центральній і Східній Європі. Точніше, охота та бажання Англії займатися цим були набагато меншими, ніж те, що пообіцяв Бенешу Сталін. Дивно, що Едвард Бенеш мало думав про той цинічний стиль поведінки і політики, який вів СРСР. Спочатку дружба з Німеччиною, пакт Молотова-Ріббентропа, розділ Польщі. Потім Німеччина нападає на Радянський Союз, і Сталін різко змінює політику. Цей момент Бенеш звичайно використовував. Але все ж, на мою думку, він не планував орієнтуватися тільки на СРСР. Просто тоді, в 1943 році, він швидко скористався тим, що у СРСР не було проблем змінити всю свою політику і стати його союзником.

Пам’ятник Бенешу в Празі (Фото: Барбора Кментова, Чеське радіо – Радіо Прагае)

– Тобто ви вважаєте, що Бенеш сподівався, що йому вдасться лавірувати між СРСР і західними країнами?

– Перша проблема була в тому, що Бенеш повірив договору з СРСР. Він повірив у пункт, що Радянський Союз не полізе у внутрішні справи Чехословаччини. Хоча було зрозуміло, що для Сталіна це порожній звук, просто папірець, який нічого не означає. Друга проблема полягає в тому, що контакти зі Сталіним в якійсь мірі погіршили відносини Бенеша з Заходом. Правда тоді, в 1943 році, Захід передбачав, що коли Чехословаччина буде звільнена, то вона буде звільнена радянською армією. Про те, що Чехословаччину звільнятимуть і американці, в той час ніхто не думав. Це все стало ясно в березні 1945 року. Розумієте, ми з вами знаємо, як все закінчилося. І ми розмірковуємо з позиції сьогоднішнього дня. Але давайте оцінювати події в контексті того часу, коли вони відбувалися. Йшов 1943 рік, це ще далеко не кінець війни. Безліч відкритих питань. Існують чехословацькі комуністи, які співпрацюють з Москвою. Бенеш знає, що комуністи не збираються входити в його лондонський уряд у вигнанні. Але йому потрібні контакти з комуністами, він хоче, щоб і вони несли відповідальність за планування майбутньої повоєнної Чехословаччини. Та й взагалі, теоретично комуністи могли потім говорити, що Бенеш не робив в Англії нічого. Бенеша могли прибрати з політичної сцени як гравця, позбутися від нього. А цього Бенеш не хотів і не міг допустити.

Націоналізація майна і заборона правих партій
Декрети Бенеша

В 1945 році президент Бенеш підписав декрети про націоналізацію майна. Приблизно 60% промисловості перейшло в руки держави. Чи можна це вважати початком кінця демократичної Чехословаччини?

Відповідає декан юридичного факультету Карлового університету Ян Куклік.

– У 1945 році націоналізація носила однозначно інший зміст і сенс, ніж в 1948 році, коли владу захопили комуністи. Націоналізація була не тільки програмою комуністів чи соціал-демократів. Подивіться на післявоєнну Францію, на прихід до влади в Англії лейбористів. Європа схилялася до лівих тенденцій. Також націоналізація була пов’язана і з необхідністю відновлення післявоєнної економіки. Будь-яке відновлення прямо пов’язане з плануванням, а планування можливо тільки стосовно державної власності. У самій націоналізації немає нічого поганого.

Проблема Чехословаччини була в іншому. Політичні партії не змогли домовитися один з одним про темпи цієї націоналізації. А Едвард Бенеш не зміг в потрібний момент використовуватися свій авторитет, як-то натиснути всередині країни на політиків і партії і виконати обіцянки, дані західним союзникам. Він обіцяв не підписувати декрети про націоналізацію до того, як їх затвердить парламент. Це демократичний шлях, а він ним не пішов. Він обіцяв виплатити компенсації західним власникам націоналізованого майна. Він цього не зробив. Сам Бенеш виступав за набагато менший рівень націоналізації, ніж в результаті стався. Але він не зробив нічого. Хоча Бенеш міг би скористатися і своїм авторитетом, і юридичними можливостями і сказати: «Я як президент це не підпишу!»

Декрети Бенеша (Фото: ЧТ24)

Після війни Едвард Бенеш не тільки провів жорстку націоналізацію, але і заборонив багато партій правого спрямування. Чи можна вважати це рішення виправданим? Слово історику Іржі Пернесу.

– Головною небезпекою для демократії в Чехословаччині в 1945 році була якраз не націоналізація, а нова політична система, яка правила в країні. З 1945 року Чехословаччиною керував «Національний фронт». І хоча ідея цього фронту виникла в уряду Бенеша ще в Лондоні, але фактично з часом головну роль там стали грати навіть не чехословацькі комуністи, а Кремль. Після війни, після бенешівських заборон, в країні залишилися тільки чотири партії. Три з них в тій чи іншій мірі дотримувалися різних соціалістичних ідей. Якби Бенеш усвідомлював небезпеку всього цього, він би сказав: «Потрібна ще одна права партія!». Його авторитет був настільки сильним, що його б послухали, ніхто б не виступив проти. Та й взагалі, заборона правих партій не була потрібна, як мені здається. Це була свого роду особиста помста Бенеша правим політикам. Він не забув те, як вони критикували його перед Мюнхенським угодою. Він пам’ятав, що в 1935 році він став президентом завдяки комуністичним голосам у парламенті. Я до речі думаю, що підтримка комуністами в 1935 році – це одна з причин, яка вплинула на поведінку Бенеша по час другої світової війни.

Кінець демократичної Чехословаччини
Клемент Готвальд і Едвард Бенеш Клемент

В протягом майже трьох років, до лютого 1948 року, Чехословаччина була єдиною країною Європи, яку повністю займали радянські війська, але при цьому держава було демократичною і не складалося тільки з комуністів.

У лютому 1948 року в Чехословаччині настала політична криза. 12 з 26 міністрів на знак протесту проти політики уряду подали у відставку. Едвард Бенеш цю відставку прийняв. І далі, під тиском компартії, він призначив нових міністрів, які представляли комуністичну партію. У країні почалися чистки, гоніння  опозиції.

Вже важко хворих, в той час, Бенеш покинув Прагу і оселився на віллі в місті Сезімово Усті. Ще пару місяців після приходу до влади комуністів він формально залишався президентом. Однак в червні Бенеш подав у відставку. Президентом Чехословаччини став Клемент Готвальд.

Чехословаччина пішла  шляхом Радянського Союзу. Репресії, політичні процеси, страти, в країні ввели цензуру. До 1989 року Чехословаччина забула про те, що таке демократія.

Клемент Готвальд в лютому 1948 р

А що було б, якби тоді, в 1948 році, Бенеш відмовився прийняти відставку демократичних міністрів? Якби він не піддався тиску комуністів? Чи міг Бенеш змінити хід історії?

Слово історику Іржі Пернесу.

– Я не думаю, що якби він відмовився прийняти відставку демократів і якби він не став слухати комуністів, то щось би змінилося. Комуністи планували і інші кроки, які дозволили б їм остаточно прийти до влади. Але саме через Бенеша комуністи потім сорок років говорили, що прийшли до влади легально, згідно із законом. Якби Бенеш зробив інший крок, сказав би: «Я на це не піду, краще я сам піду у відставку …» Якби він якось продемонстрував незгоду з настанням тоталітаризму, то все б могло виглядати інакше. Нічого б не змінилося, але виглядало б це інакше.

– Але ж в травні 1948 року Бенеша відмовився підписати нову Конституцію країни, розроблену комуністами. То все ж якимось чином проявив незгоду …

– Він зробив все те, чого хотіли комуністи. Після подій лютого вони були дуже задоволені його поведінкою. Бенеш поїхав в Сезімово Усті, він навіть не вивісив над віллою президентський прапор. А потім робив усе, що йому наказували комуністи. Так, Едвард Бенеш відмовився підписати конституцію і пішов у відставку. Але у відставку він пішов за станом здоров’я. І комуністів це влаштовувало. Тому що це відразу ж звільнило шлях для того, щоб новим президентом Чехословаччини став Клемент Готвальд.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *