ДНЕСЬ виповнюється 160 років від дня народження Іринея ЛЕҐЕЗИ, русинського священника, письменника та публіциста.

ДНЕСЬ виповнюється 160 років від дня народження Іринея ЛЕҐЕЗИ (01.04.1861-08.09.1929), русинського священника, письменника та публіциста. Публікувався під псевдонімами “Иванъ Лоцуга” та “Карпатскій”.
Іриней ЛЕҐЕЗА народився в селі ТУР’Я БИСТРА на Перечинщині. Закінчив гімназію та духовну семінарію в Ужгороді, став священником (1885). Виконував обов’язки помічника священника в селі Тур’я Пасіка, згодом служив на Пряшівщині в селі Кленова (1892-1920). Крім своєї духовної місії, допомагав селянам створювати кооперативи та кредитні спілки, “братства тверезості”, купувати землю в багатих власників.
Художні твори Іринея ЛЕҐЕЗИ написані живою розмовною мовою русинів. Вони публікувалися перед Першою світовою війною в газеті “Наука” та щорічнику “Мѣсяцословъ”. Письменник висвітлював тогочасні проблеми господарювання на селі, давав практичні поради селянам (“Простѣ бесѣды”). Писав гуморески на тематику сільського життя.
Історик Микола Лелекач писав про Іринея ЛЕҐЕЗУ наступне: “На литературном поли Ириней Легеза мае заслугы в першой мѣрѣ яко повѣстярь. Темы до оповѣдань брав из житя народа або просто переповѣдав интереснѣйшы пригоды, анекдоты або историйкы из каждоденного житя. Оповѣданя звычайно кончить ся морализуючым заключеньом… Своима оповѣданями Легеза въ першой мѣрѣ хотѣвъ научати, а аж потом забавляти. Напечатаных оповѣдань у него дуже много. Просто засыповав редакцию своими писанями”.
Серед його оповідань: “Андрей, блудный сынъ” (1906), “Якъ продавъ Ондулякъ Тарчуну” (1913), “Жебракъ” (1913) та ін.
ЩО МИ ЗНАЄМО ПРО ЙСЕ, ОСОБЛИВО, НИЧ… А ЗАРАЗ У ШКОЛІ Й ТЕ, ЩО Й МОЖНА БИ, ХОЧА Б ІЗ ТВОРЧОСТІ СУЧАСНИХ ЗАКАРПАТСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ, І ТОГО НЕ ПОДАЄТЬСЯ…
ФАЙНО ДЯКУЮ за інформацію: Петрусова Марія (Пряшів, Словаччина). Леґеза Іриней (Леґеза Иреней). Енциклопедія історії та культури карпатських русинів / Укладачі Павло Роберт Маґочій, Іван Поп. Ужгород, 2010. С. 395

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *