Глобальне потепління знищить більшу частину кави на Землі

Країни Латинської Америки лідирують у галузі виробництва кави. Перші позиції в списках країн-експортерів кави незмінно займають Бразилія, Колумбія та інші країни регіону.

Автори нового дослідження попереджають: вже до середини XXI століття понад 80% сучасних кавових плантацій Латинської Америки можуть зникнути.

Міжнародна група вчених досліджувала перспективи впливу глобального потепління на території, на яких розташовані кавові плантації. Для створення моделей учені використовували дані про спостереження 39 видів бджіл-запилювачів на території Південної Америки і базу даних кліматичних змін WorldClim.

Прогноз виявився більш похмурим, ніж припускали попередні дослідження. Вчені змоделювали зміни при середньому і високому темпі потепління.

Згідно з прогнозом, від 73 до 88 відсотків територій Латинської Америки, придатних для кавових плантацій сьогодні, непоправно зміняться умови, які придатні для вирощування кави. На думку вчених, з найбільшими труднощами зіткнуться Нікарагуа, Гондурас і Венесуела. При цьому експорт кави — найважливіша стаття доходів цих країн. Наприклад, економіці Гондурасу експорт кавових зерен приносить 22% доходів.

Скорочення площ плантацій призведе до того, що роботу втратять мільйони жителів Латинської Америки. Втім, в деяких районах континенту площа придатної для зростання кави землі, навпаки, трохи розшириться.

Нові кавові плантації можуть з’явитися в гірських областях Мексики, Гватемали, Колумбії та Коста-Ріки. Враховувалося не тільки вплив температури на самі рослини, але і стан бджіл, які запилюють деякі види кави.

За оцінками вчених, видове різноманіття бджіл Південної Америки може скоротитися на 65% території континенту. Лише на 4-5% земель можна очікувати зростання числа видів бджіл-запилювачів. Передбачувані зміни кількості видів бджіл при середньому темпі потепління, Proceedings of the National Academy of Sciences

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *