Загроза розгону ради допомогла «включити» депутатам здоровий глузд: Через три місяці жорстких протистоянь відбулась сесія Мукачівської районної ради

Сьогодні, 28 січня,  на кінець то, відбулася сесія Мукачівської районної ради. Загроза розгону ради допомогла «включити» депутатам здоровий глузд.

Депутати, майже через три місяці протистояння підтримали усі питання порядку денного, які необхідні для розблокування процесу передачі майна та виплати заробітних плат бюджетній сфері.

Здоровий глузд переміг: Мукачівська районна рада таки провела сесію (ВІДЕО)

Перед початком сесії відбулося засідання президії, на якому сторони погодились на пропозицію Михайла Лабоша та визначили порядок головування на засіданнях.

У своїй публікації «Патова» ситуація в Мукачівській районній раді і як її вирішити» я вже писав, що в ст. 46 Закону «Про місцеве самоврядування» прописане повноваження і діяльність Тимчасової президії районної ради: «Перше пленарне засідання першої сесії відкриває голова зазначеної територіальної виборчої комісії, який інформує раду про підсумки виборів депутатів. З моменту визнання повноважень депутатів ради нового скликання рада обирає тимчасову президію з-поміж депутатів ради в кількості не більше п’яти осіб — представників партій (блоків), які набрали найбільшу кількість голосів на виборах. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання голови ради».

Відтак, було погоджено, що головуватимуть члени президії почергово, згідно з кількістю набраних голосів на виборах: представник від Команди Андрія Балоги, Батьківщини, Слуги народу, ОПЗЖ та Рідного Закарпаття відповідно.

Бачимо, що  для досягнення консенсусу потрібно було провести півдесятка засідань, стільки ж погоджувальних рад та зустрічей і от нарешті провладні сили пристали на пропозицію, яку ще у грудні минулого року запропонували голови фракцій «Команда Андрія Балоги», «За майбутнє» та «Опозиційна платформа – За життя».

Тож головуватимуть на пленарних засіданнях представники президії – почергово. Однак, «Слуги народу» понад місяць навідріз відмовлялися від цього, прагнучи головувати одноосібно.

Відкрив сесію Михайло Лабош і пакетним голосуванням було прийнято половину питань порядку денного, а тоді наступну частину засідання вже проводив представник від Батьківщини  Андрій Данканич і депутати проголосували за решту питань порядку денного. Опісля сесію закрили.

“За” голосувало 38 депутатів, зареєстрованих у залі.

Можна констатувати, що влада змушена була пристати на конструктивну пропозицію, аби розблокувати проблемні питання, які турбують тисячі людей, і залишити позаду спроби “протягнути” на голову районної ради “свою людину”. Саме через ці намагання заручниками політичних ігор стали вчителі, медики, голови громад та бюджетні установи й взагалі увесь процес децентралізації новоствореного Мукачівського району.

***

«Слуги народу» проявили «велику милість»:

«Роботу Мукачівської районної ради нарешті розблокували!

Депутати із фракції ПП “Слуга Народу” сьогодні довели, що для них інтереси людей вище будь-яких політичних амбіцій.

Керівник фракції ПП “Слуга Народу” Роман Тарабій передав право головувати на засіданні представнику ПП Команда Андрія Балоги в обмін на те, аби депутати від цієї політичної сили взяли участь в голосуваннях.

Після цього депутати від КАБу, ОПЗЖ і ПП “За майбутнє” погодилися розглядати питання порядку денного.

Сесія нарешті розпочала свою роботу.

Мукачівський район. ПП “Слуга Народу”

Примітка. Панове «Слуги…», я вже давно в політиці, але такого дурного оправдання своєї непрофесійної та не компетентної діяльності не зустрічав. Хочеться не смітися, а плакати, на жаль.

Анатолій Полосков: Після тривалих перемовин, які відбувалися в декілька етапів і до яких я також був вимушений підключитися, Мукачівська районна рада прийняла консолідоване рішення щодо передачі майна, об’єктів та установ до територіальних громад району.

(Примітка. Про яке «підключення» пан Полосков пише? Адже, згідно ст. 20 названого Закону чітко прописано «Державний контроль за діяльністю органів і посадових осіб місцевого самоврядування може здійснюватися лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, і не повинен призводити до втручання органів державної влади чи їх посадових осіб у здійснення органами місцевого самоврядування наданих їм власних повноважень.»)

Це вкрай важливо, оскільки тим самим розблоковано процеси реєстрації установ освіти в ЄДЕБО (єдина державна електронна база з питань освіти), що своєю чергою дозволить нашим випускникам подавати заяви на участь в ЗНО-2021. Крім того, дано офіційний старт механізму щодо подальшої діяльності об’єктів соцзахисту, культури, спорту і т.і.

Хочу подякувати всім політичним силам і керівникам всіх фракцій, які знайшли в собі волю до компромісів, відкинули пусті амбіції, проявили повагу до людей, і проголосували за ці рішення. Вказані питання є поза політикою, оскільки вони – про базові конституційні права громадян на освіту, працю, оплату праці, і ці права депутати мають боронити в межах своєї компетенції, а не порушувати їх.»

(Примітка. Мудрі слова, особливо останній абзац. Чому ці слова появились тільки через три місяці жорсткого протистояння в Мукачівській районній раді?)

Відповідні підрозділи ОДА заздалегідь готувалися до позитивного рішення Мукачівської райради, і продовжують роботи з підготовки закладів освіти в новосформованому районі до ЗНО та відповідних реєстраційних процедур.»

***

 Ще раз нагадаємо, проголосувати за дані питання депутати Мукачівської районної ради намагались кілька разів, але ніяк не могли дійти згоди. Раніше представники фракцій “Слуги народу”, “Рідне Закарпаття” та “Батьківщина” саботували сесії.

Мукачівська міська рада оперативно зреагувала на рішення Мукачівської районної ради

28 січня у  Мукачеві відбулася і чергова сесія міської ради. До порядку денного включили 50 питань. Чи не найважливішою подією сьогоднішнього засідання стало розблокування освітньої галузі Мукачівської громади. Одразу після старту засідання, відбулася церемонія нагородження учасників та переможців І туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2021». Міський голова вручив педагогам грамоти та грошові премії.

Дві ради, як два світи.

І це в одній державі. В Мукачівській районній раді жорстке протистояння, а в Мукачівській міській раді – конструктивна і плідна робота.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *