4 січня: у цей день 1643 року народився Ісаак Ньютон

Повністю Сер Ісаак Ньютон, англійський фізик і математик, який був кульмінацією наукової революції 17-го століття.


Самостійну наукову діяльність дослідник почав в 1664 році, коли спалахнула епідемія чуми, і Ньютону довелося повернутися в рідне село, де протягом наступних двох років були зроблені його основні математичні відкриття.
Для того, щоб перерахувати всі наукові досягнення Ісаака Ньютона, потрібен не один десяток сторінок.


Ньютон відкрив фундаментальний закон всесвітнього тяжіння і головні закони класичної механіки, розробив теорію небесних тіл, а його тритомна праця «Математичні початки натуральної філософії» приніс вченому всесвітню славу.
В ході своїх досліджень Ньютон визначив масу і щільність планет та встановив, що найближчі до Сонця планети відрізняються найбільшою щільністю. Він також довів, що вони не ідеальні кулі: вони «сплюснута» і «роздуті»  біля екватора, а  пояснюються це дією тяжіння і Сонця.
Ісаак Ньютон створив корпускулярну теорію, припустивши, що світло — це потік дрібних частинок, відкрив дисперсію світла, інтерференцію і дифракцію.
Ним був побудований перший — прообраз тих гігантських телескопів, які сьогодні встановлені в найбільших обсерваторіях світу.


Крім усього іншого Ньютон виявився чудовим економістом — коли його призначили директором британського двору, він в короткі терміни упорядкував грошовий обіг в країні та налагодив випуск нової монети.
Роботи вченого часто залишалися незрозумілими сучасниками, він піддавався запеклій критиці колег — математиків і астрономів, проте 1705 році королева Великобританії Анна звела сина простого фермера в лицарське звання.

Вперше в історії звання лицаря було присвоєно за наукові заслуги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *