Наночастинки кальцію та цитрату вибірково знищили ракові клітини

Німецькі вчені розробили наночастинки, які можуть проникати всередину клітин та вибірково вбивати клітини раку, залишаючи неушкодженими здорові. Досліди на мишах продемонстрували високу ефективність методу, що тим вища, чим агресивніший рак, та водночас її безпечність. Результати опубліковані у журналі Chem.

Spectra l/ Depositphotos

Spectra l/ Depositphotos

Чим вбивають ракові клітини?

Засоби для хімієтерапії раку входять до однієї з головних методик лікування ракових захворювань. Вони мають високу ефективність, але не позбавлені недоліків — окрім того, що знищують клітини раку, так само ці препарати пошкоджують здорові клітини та тканини. Через це пацієнт відчуває чимало негативних побічних ефектів лікування, що можуть суттєво коливатися за ступенем важкості. Як аналог традиційним медикаментам хімієтерапії, останніми роками розглядають речовини кальцію фосфат та цитрат.. При внесенні їх всередину клітин сполуки призводять до їхньої загибелі, а їхня циркуляція в організмі має слабку токсичну дію або не має взагалі. Перешкодою для їхнього використання наразі є складність самого доставлення речовин до бажаних клітин. Проте дослідники з Мюнхенського Університету Людвіга-Максиміліана знайшли можливе розв’язання проблеми.

Що пропонують вчені?

Вони створили аморфні та сильнопористі наночастинки з кальцію та цитрату, що відіграватимуть головну дієву роль у боротьбі з раковими клітинами. Для того, щоб їх було легко доставити всередину клітин, вчені інкапсулювали їх у ліпідну оболонку. Завдяки цьому клітини поглинають наночастинки, а організм не запускає імунні реакції у відповідь на вторгнення чужорідних речовин до організму.

Після потрапляння у внутрішнє середовище клітини ліпідна капсула розчиняється, а кальцій та цитрат вивільняються, роблячи свою справу. Важливо, що хоча наночастинки потрапляють як у здорові, так і в уражені клітини, ліпідне покриття руйнується лише в ракових. Причини цього наразі не зрозумілі до кінця, але річ у специфічному для злоякісних клітин механізмі, що розриває зовнішню мембрану.

Яка ефективність такого підходу?

Поки що науковці перевірили ефективність свого методу на культурі клітин та лабораторних мишах із двома агресивними типами раку легень, але результати обнадійливі. Всього після двох доз наночастинок вчені спромоглися зменшити розмір пухлин у тварин на 40 відсотків у випадку з одним раком та на 70 відсотків при лікуванні іншого типу раку. Дослідники також помітили, що згубний ефект від препарату тим вищий, чим агресивнішою є пухлина.

Важливо, що у тварин не проявилися серйозні побічні дії внаслідок лікування навіть через два місяці. Звісно, це дуже ранній етап в дослідженнях методу, і ще багато чого потрібно вивчити про нього, але результати вказують на потенціал наночастинок кальцію та цитрату для лікування раку. Особливо корисними вони можуть бути при терапії пухлин плевральної порожнини, де часто локалізується рак легень, але якого важко лікувати хімієтерапією чи хірургічним втручанням.

Наночастинки вже не вперше розглядають як метод боротьби з раком. Наприклад, раніше вчені навантажували ними еритроцити, щоб боротися з метастазами, а також утворювали наночастинки золота безпосередньо в ракових клітинах.

nauka.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *