КЕДЬ НА МИХАЙЛЯ СОНЦЕ – ЧЕКАЙ ФРІШНУ ЗИМУ

Архангел Михаил є архистратигом – главнокомандовачом небесного войска. За церковныма канонами, вун возглавляє вшиткы девять чынув ангелув и є головным вояком у битві добра й зла. Рахуєт ся, же архистратиг Михаил побідив сатану и вер ним з небес. З мечом у руках стойить вун пиля ворут рая.
Именно архистратиг Михаил на Страшному суді затрубить на мертвых и буде молити Господа за їх прощеня.
У сесь день треба пуйти у церьков и ся помолити перед образом архистратига Михаила, просячи го помочи од лукавого и темных сил.
Важным сохташом сята Собору архистратига Михаила є помоч бідным и нужденным. Сесь день – файный трафунок, абы ся помирити з тым, з ким челядник ся позважав. На Михайля принято ходити в гості у села, де церква названа на честь архангела Михаила. Там накривавуть щедрі столы з вшилякых мнясных їств, бо цілком скоро зачинать ся 40-денный Руздвяный пуст. Тому в Михайлув день треба файно наїсти ся перед постным заказом, бы ся пак не лакомити. До стола кличуть гостюв, бо, за сохташом – фест гостюв на Михайля пророкувуть газдам заможный слідуючый рук.
Ги и в другі сята, на Михайля заказано робити. Такой у сято Собора архистратига Михаила варто бы постарати ся ни з ким не сважати ся и обставати ся в добруй дяці до самого вечора. Такой на Михайля никому не мож одказовати у помочи.
Здавна віровали, што на сято архангела Михаила зима повноцінно вступала в свої права. У сесь день было принято заганяти худобу у стайню на зимувлю, а такой позурно глипати за знаками природы: кедь на Михайля сніжно, то и Великдень буде в снігови; кедь 21 новембра не є морозу – чекай теплу зиму; иній віщує сніжну зиму, а туман – теплу; кедь у сесь день не є вітра й доща – скоро вдарять морозы; кедь на Михайля ясно – значить, скоро прийдуть моцні морозы.

Юрий Шипович

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *