Коротке інтенсивне тренування суттєво змінило біомаркери в крові

Американські дослідники показали, що навіть десятихвилинне, але інтенсивне фізичне тренування може мати значний вплив на біомаркери метаболізму в крові. Зокрема, воно допомагає знизити продукти обміну речовин, які пов’язані з розвитком серцево-судинних захворювань, діабету та хвороб печінки, повідомляють вчені у статті журналу Circulation.

Яка користь від спорту?

Регулярні заняття фізичною активністю є запорукою міцного здоров’я – це факт. Крім того, що вони підтримують нормальну вагу тіла, одні з останніх досліджень впливу фізкультури на здоров’я показали, що активний спосіб життя допомагає організму боротися з раком, захищає від хвороби Альцгеймера та деменції та покращує навчання. Чимало інших досліджень вказали на позитивний вплив тренувань також на серцево-судинну систему та на запальні процеси, які відбуваються в організмі. У своїй новій роботі дослідники з Массачусетської лікарні загального профілю зосередилися на вивченні впливу фізкультури на метаболічну активність.

Яким було дослідження?

До вивчення залучили 411 чоловіків та жінок середнього віку. Їх просили протягом 12 хвилин виконувати енергійні фізичні вправи. До тренувань та після науковці взяли від добровольців зразки крові для аналізу, під час якого вимріювали показники 588 метаболітів.

З’ясувалося, що змін зазнали 80 відсотків цих метаболітів. Але найбільші зміни торкнулися лише деяких речовин.

Які зміни були найпомітнішими?

Одним із цих метаболітів був глутамат – речовина, яку пов’язують з діабетом, серцевими захворюваннями та зниженою тривалістю життя. Після тренувань його концентрація в крові знизилася на 29 відсотків. Кількість іншої речовини, DMGV (диметилгуанідино-валеріанова кислота), яка теж асоціюється з цукровим діабетом та ще й захворюваннями печінки, зменшилася на 18 відсотків. Проте вчені виявили певну варіабельність показників у залежності від статі та індексу маси тіла учасників. Приміром, ожиріння може зменшувати користь від інтенсивних тренувань. Автори сподіваються, що їхні результати допоможуть людям, що мають метаболічні фактори ризику розвитку захворювань, налаштуватися на здоровий спосіб життя.

Дані для аналізу взяті з Фреймінгамського дослідження серця, яке розпочалося ще в 1948 році, і зараз вивчає вже четверте покоління людей. Тому науковці мають змогу простежити, який довгостроковий вплив мають зміни метаболітів на здоров’я.

nauka.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *