У Мукачеві створено Громадську антикорупційну раду

Сьогодні в нашій державі дуже гостро відчувається проблема корупції й вирішити її можливо, лише реалізувавши комплекс антикорупційних заходів, які необхідно послідовно здійснювати в кожній зі сфер суспільних відносин. Такий комплекс заходів повинен бути спрямований не лише на викорінення корупції, як явища, а й запобігати умовам, що можуть сприяти її виникненню.

Серед основних факторів, що можуть сприяти виникненню корупції в державі, насамперед є нормативно-правові акти, що видаються державними органами. Так, зокрема однією з умов виникнення корупції в Україні є недосконалість законодавства, що дозволяє хапким на руку посадовим особам використовувати надані їм службові повноваження та пов’язані з цим можливості для одержання неправомірної вигоди або приймати обіцянки такої вигоди для себе чи інших осіб, уникаючи при цьому покарання. Зменшити масштаби проблем, що виникають внаслідок недосконалості законодавства, покликана антикорупційна експертиза проєктів нормативно-правових актів, обов’язковість проведення якої передбачено статтею 15 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»(далі — Закон), оскільки саме цей інструмент є одним зі шляхів протидії корупції, що дозволяє викорінити корупціогенні норми ще на етапі підготовки проєктів нормативно-правових актів.

Для цього в ОТГ створюються Антикорупційні ради.

Проте пересічному мешканцю громади непросто зрозуміти, що таке антикорупційна рада. Дехто думає, що це орган, який би мав карати владу за корупційні вчинки, інші — що це окрема структура, яка робить розслідування тощо. А насправді це — консультативно-дорадчий орган при органі місцевого самоврядування (місцевій раді). Її функції визначає сам ОМС, при якому вона створюється. Зазвичай на антикорупційну раду покладають функції моніторингу проєктів рішень, які виносять на сесію, аналізу діяльності ради, роз’яснення депутатам ради антикорупційних норм тощо. Однак наразі в Україні дуже мало ОТГ, при яких працюють Антикорупційні ради.

Однак, 7 листопада 2020 року в Мукачево відбулись Установчі збори такої Антикорупційної громадської ради.

У Мукачеві створена одна з перших Громадських антикорупційних рад в Україні

Ініціаторами проведення Установчих зборів виступили голова Ради адвокатів Закарпатської області, журналіст і політик Олексій Фазекош, депутат Мукачівської міської ради Юрій Кравчук, політологи, журналісти, громадські діячі Мукачівщини.

Учасники заходу відразу визначились, що метою Ради насамперед є налагодження комунікації з громадянським суспільством задля спільної розробки алгоритму антикорупційної експертизи проєктів рішень міської ради.

У Мукачеві створена одна з перших Громадських антикорупційних рад в Україні

Олексій Фазекош наголосив, що законодавством запроваджено антикорупційну експертизу нормативно-правових актів у таких сферах: права та свободи людини й громадянина; повноваження органів місцевого самоврядування та осіб, уповноважених на виконання функцій місцевого самоврядування; надання адміністративних послуг; розподіл та витрачання коштів місцевого бюджету; конкурсні (тендерні) процедури. Водночас діяльність Ради не буде обмежуватись суто антикорупційною експертизою, але системно працюватиме над профілактикою корупційних проявів в регіоні.

Водночас за словами Юрія Кравчука, ідея створення антикорупційної ради була схвально сприйнята й міським головою Андрієм Балогою. Адже долучення громадськості до контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування тільки сприятиме прийняттю прозорих рішень, відбору добропорядних підрядників тощо.

У Мукачеві створена одна з перших Громадських антикорупційних рад в Україні

Учасники заходи обговорили напрями діяльності Ради, обрали Президію, яка буде скликати чергові засідання та оприлюднювати опрацьовані Радою матеріали та визначились з подальшими кроками, адже члени Антикорупційної Ради поставили перед собою досить амбітні завдання: можливість контролю за рухом бюджетних коштів, закупівлями товарів і послуг у режимі реального часу; консультування ОМС щодо проєктів чи уже прийнятих рішень; перевірка документів ради; консультування депутатів щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, загальної депутатської діяльності; напрацювання ефективних рішень для розв’язання проблем громади тощо.

У Мукачеві створена одна з перших Громадських антикорупційних рад в Україні

“Збиратимемось 1 раз на місяць. Команда наша демократична, і у всіх питаннях, що розглядаються, рішення будуть прийматись колективно. Ми все сумлінно протоколюватимемо, всі рекомендації намагатимемось давати вчасно. Якщо до нас надходитимуть звернення, то відповіді дамо якомога зрозуміліше для тих, хто звертався”, – наголосила учасниця Установчих зборів, журналістка “Вектор ньюз” Тетяна Яцук.

У Мукачеві створена одна з перших Громадських антикорупційних рад в Україні
У Мукачеві створена одна з перших Громадських антикорупційних рад в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *