Чим займаються вчені? Нобелівський лауреат з фізики Річард Фейнман наводить таку аналогію

Уявіть, що боги грають в якусь гру. Для прикладу можна уявити шахи. Ви поки не знаєте як в неї грати, але час від часу вам вдається поглянути на дошку. І з цих спостережень ви намагаєтеся зрозуміти, які ж правила.

Спочатку вам вдається помітити якісь прості закономірності — кількість фігур на дошці, їх вид. Потім щось складніше: наприклад, що слон завжди зберігає колір клітини, на якій він стоїть. Одного разу, зібравши багато спостережень в правильному порядку ви розумієте — слон ходить по діагоналі! Це глибші знання, які пояснюють  факт збереження слоном кольору клітини.

На изображении может находиться: 1 человек, в помещении

Поступово, ви дізнаєтеся дуже багато. І раптом, в один день в кутку дошки відбувається щось несподіване — король міняється з турою місцями, всупереч встановленим першим правилам! Це порушує закони, які ви вивели раніше! Але саме такі незрозумілі події і є найцікавішими, вони викликають появу нових теорій.

На изображении может находиться: 1 человек, стоит

Точно також працює і наука. Світ навколо нас працює за якимись  правилами. Спочатку вони були зовсім нам невідомі. Поступово, з великими труднощами ми зрозуміли деякі з них. Але періодично виявляється щось, що не вкладається в наші теорії, порушує відомі нам закони. І це чудово! Це приводить до появи нових революційних теорій та, врешті-решт, глибшому розумінню навколишнього світу.

Гранит Науки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *