Як живеться у найвужчому місті світу, що сховалося в глибині Тибету (фото)

Мальовниче китайське містечко Яньцзінь, розташоване вздовж ущелини нагір’я Тибету, прославилося тим, що воно вбудоване в підніжжя лісистих скель. У ньому немає ні складних транспортних розв’язок, ні широких проспектів, ні головних вулиць. І все це лише тому, що воно є найвужчим містом світу.


Яньцзінь – найвужче місто світу, яке сховалося в глибині Тибету (Китай)

У глибині Тибету, у тісній гірській ущелині причаїлося незвичайне місто під назвою Яньцзінь (міський округ Чжаотун, Китай). Примітним фактом його існування стала не мальовнича природа і чисте повітря, а те, що воно є найвужчим містом світу, в якому немає ні галасливих проспектів, ні хитромудрих транспортних розв’язок, оскільки висотні будинки практично вбудовані в круті схили стрімких скель, що обмежують розростання населеного пункту в ширину.


Місто Яньцзінь розташоване на мальовничих схилах ущелини (Китай)

Хоча зовсім забутим та покинутим людьми його не можна назвати, оскільки місто має стратегічно важливу національну залізничну трасу, що сполучає Китай та В’єтнам, а також від 400 до 500 тис. мешканців. Враховуючи практично вертикальне розташування міста, не дивно, що для залізниці та єдиної автостради були прокладені тунелі, глибоко в скелі та зроблені мости, оскільки звичної рівнини на цій території немає.


Міська забудова повторює береги гірської річки Наньсіхе (Яньцзінь, Китай)


У деяких місцях ширина міста не перевищує 30 метрів (Яньцзінь, Китай)

Довідка: Яньцзінь – це не єдине місто з такою назвою у Китаї. Попри те, що назва вимовляється однаково – написання та значення різняться. Населений пункт, про який зараз йде мова, знаходиться в однойменному повіті, що належить до міського округу Чжаотун провінції Юньнань і перекладається як «Солений брід», оскільки на березі річки Наньсіхе виявлено солончаки. Цей Яньцзінь має площу 240 кв. км, у найвужчому місці його ширина сягає лише 30 м, а найширшому — не перевищує 300 метрів.


Багатоповерхові будинки на першій лінії встановлюються виключно на сваї (Яньцзінь, Китай)

Специфіка рельєфу диктує і свої містобудівні норми, і планування, адже перші поверхи багатоповерхових будинків практично звисають над водами гірської річки, яка є абсолютно непередбачуваною. Хто живе вздовж гірських річок знають, що на вигляд скромна річечка, яку в посуху можна запросто перейти вбрід практично, не намочивши ноги, за лічені хвилини перетворюється на потік води, що реве і зносить все на своєму шляху. Враховуючи ці обставини, не дивно, що всі споруди, що будуються на першій береговій лінії, встановлюються на високі палі. А ось останній ряд будинків ретельно зміцнюють, щоб уникнути обвалів під час зсувів або каменів. У відносній безпеці знаходяться лише ті будівлі, які опинилися в центрі міста, хоча у найвужчих місцях ущелини є лише один ряд будинків, що повторюють контури берега.


У найвужчому місті світу будуються лише багатоповерхові будинки (Яньцзінь, Китай)


У місті вузькі вулички та у більшості випадків – пішохідні (Яньцзінь, Китай).

Зі зрозумілих причин Яньцзінь не може розростатися завширшки, тому з кожним роком його довжина стає все більшою, а багатоповерхові будинки – все вищими. І це попри те, що перетнути річку можна лише у двох місцях, а з міста веде єдина автомагістраль. Але це, зважаючи на все, не лякає місцевих жителів, вони не поспішають залишати хоч і дивне житло, але своє, адже коштує воно дуже дорого, як і кожен клаптик суші.


У посуху гірська річка більше схожа на потічок, але лише до першого дощу (Яньцзінь, Китай)


Найменший дощ перетворює скромну річечку на бурливий потік, що мчить з величезною швидкістю (Яньцзінь, Китай)

З роботою в містечку теж не густо, частина населення працює у сфері обслуговуючи та туристичній індустрії, ще частина – в освіті, інші ж обслуговують залізницю та єдину автотрасу з мостами.

Особливо туго городянам припадає під час повеней. Тоді потоки води, що прямують з вершин гір до річки, зносять мізерні посіви, оскільки деякі жителі примудряються заробляти на вирощуванні рису чи овочів. А сама річка підіймається настільки високо, що може затопити не лише нижній поверх, при цьому палі не лише не рятують, а й можуть звалитися.


Повінь у 2020 році забрала не лише врожай, а й людські життя (Яньцзінь, Китай)

Найсильніша повінь, що сталася 1992 р., забрала не лише врожай та будинки, а й загинули люди. Втім, як і 2020 року, коли про унікальне місто, побудоване мало не на річці, дізнався весь світ. Стрічки новин світових ЗМІ були переповнені знімками та відео, знятими за допомогою дронів, де чітко видно, що багато будинків, попри високі палі, виявилися залитими водою, яка підіймалася навіть на найближчі вулички.

Попри те, що постійно підмиваються будинки, розташовані на березі річки, городяни не поспішають залишати своє місто, тим більше, що після повеней починають будуватися нові райони з безпечнішими будинками та впорядкованими квартирами.

Морс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *