Російське виробництво зброї насправді різко зросло, попри західні санкції, йдеться у звіті, – NBC News

Виробництво артилерійських снарядів, ракет і безпілотників в Росії різко зросло після вторгнення в Україну, йдеться в новому звіті, а США і їхні союзники “мало що можуть показати” у відповідь на шквал санкцій.

strategic bomber used for  Kh-101 cruise missiles

Російський стратегічний бомбардувальник Ту-95 пролітає над Красною площею в Москві під час генеральної репетиції військового параду до Дня Перемоги 7 травня 2016 року. Росія використовувала Ту-95 для запуску крилатих ракет Х-101 по цілях в Україні.AP file

Західні санкції не змогли підірвати російське виробництво зброї, і Москва навіть змогла наростити виробництво ключових видів озброєнь для підживлення своєї війни проти України, йдеться в новому звіті лондонського аналітичного центру.

Санкціям заважає надмірна обережність західних урядів у прийнятті рішень і затримки в обміні розвідувальною інформацією між західними союзниками, йдеться в доповіді Королівського інституту об’єднаних служб.

Хоча США та їхні партнери за останні два роки запровадили низку санкцій, щоб перекрити доступ Москви до ключових компонентів, необхідних для створення зброї, Росія різко збільшила виробництво артилерійських снарядів, крилатих ракет, балістичних ракет і безпілотників з моменту свого повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році, йдеться у звіті.

У 2021 році, до вторгнення російських військ, Москва виробляла 56 крилатих ракет Х-101 на рік. Згідно з доповіддю, до минулого року вона виготовила 460 крилатих ракет. Російський запас балістичних ракет “Іскандер” також різко збільшився — з приблизно 50 до вторгнення до 180, навіть попри те, що Росія запустила велику кількість ракет на полі бою, йдеться у звіті.

Для виробництва боєприпасів для ракет і безпілотників Росія залежить від мікроелектроніки, що імпортується з-за кордону, але американські та європейські заходи не змогли заблокувати доступ Москви до цих електронних компонентів. Росія зберігає значні запаси антен, вироблених ірландською компанією, які використовуються в планерних комплектах для бомб, йдеться в доповіді.

Розширення російського виробництва зброї є чітким свідченням того, що тисячі західних санкцій виявилися неефективними, йдеться у звіті. “Таким чином, попри старанні зусилля багатьох державних службовців, підкріплені політичною волею до підриву російського військово-промислового виробництва, мало що вдалося зробити”, – йдеться у звіті.

Image: russian nuclear drills

Російські солдати заряджають пускові установки балістичних ракет малої дальності “Іскандер-М” на вогневій позиції в рамках російських військових навчань, спрямованих на підготовку військ до застосування тактичної ядерної зброї, на фото, взятому з відео, опублікованого 12 червня. Пресслужба Міністерства оборони Росії за матеріалами AP.

Цього місяця Міністерство фінансів США оголосило про введення нових санкцій у зв’язку з вторгненням Росії в Україну, включаючи штрафи для іноземних банків, які працюють з російською економікою, а також обмеження на експорт певного програмного забезпечення та ІТ-послуг американського виробництва до Росії.

Автори доповіді стверджують, що США та їхні союзники все ще мають можливість припинити постачання або непомірно підвищити вартість електронних компонентів, верстатного обладнання та сировини, необхідних для виробництва зброї в Росії.

Для того, щоб санкції були дієвими, уряди повинні швидко обмінюватися відповідними розвідувальними даними, в тому числі засекреченою інформацією, щоб забезпечити своєчасне застосування заходів експортного контролю або дій. Західні уряди повинні створити “центр злиття розвідданих”, який міг би створити “загальну визнану картину цілей російської оборонної промисловості”, – йдеться в доповіді.

Кращий обмін розвідданими також дозволить членам Альянсу здійснювати скоординовані дії – в тому числі таємні – з метою підриву російського виробництва озброєнь, йдеться в доповіді.

У виробничому процесі існує “багато етапів, на яких втручання, як відкрите, так і приховане, може спричинити затримку, погіршення якості або серйозне збільшення вартості російського виробництва озброєнь”, – йдеться в доповіді.

NBC News

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *