Надзвичайна ситуація на МКС спричинила переполох на Землі: що насправді сталося

Під час прямої з трансляції NASA з орбітальної станції в ефір потрапила розмова, яка стурбувала багатьох, адже здавалося, що є загроза для екіпажу МКС.

Глядачі на Землі, які спостерігають за тим, що відбувається на Міжнародній космічній станції (МКС) за допомогою прямої трансляції NASA, почали переживати за стан здоров’я астронавтів. Річ у тім, що в ефір випадково потрапило спілкування, яке відбувалося під час симуляції невідкладної медичної допомоги астронавту на Землі, пише The Guardian.

Сотні людей дивилися пряму трансляцію NASA на YouTube, і приблизно о 1:30 за Києвом, 13 червня, кадри трансляції були замінені повідомленням про те, що трансляція тимчасово перервана і що відео повернеться, коли з’єднання буде відновлено. Незабаром після цього людина, яка, судячи з усього, спілкувалася з екіпажем на борту МКС, почала давати поради, пов’язані із серйозною надзвичайною ситуацією за участю командира, який страждав на декомпресійну хворобу.

У цей час можна було почути, як льотний хірург дає поради про те, як лікувати астронавта, який страждає від декомпресійної хвороби. Хірург радила рятувальникам швидко повернути астронавта в скафандр і забезпечити його чистим киснем. При цьому було чутно, що хірург говорить про невтішні прогнози для командира екіпажу.

Хоча ситуація здавалася надто реальною, насправді це був звук, що випадково потрапив у пряму трансляцію і був записаний під час симуляції невідкладної медичної допомоги астронавту на Землі. Це аудіо викликало справжній переполох у соціальних мережах і NASA довелося незабаром відреагувати.

В офіційному повідомленні NASA, яке з’явилося незабаром після інциденту, зазначено, що жодної надзвичайної ситуації на борту МКС немає і що це був звук звичайних навчань. Згідно з повідомленням, звук симуляції тренування для розв’язання різних проблем у космосі випадково потрапив в ефір.

У NASA заявили, що симуляція не була пов’язана з будь-якою реальною надзвичайною ситуацією, і члени екіпажу МКС насправді в цей час спали і з ними все гаразд.

Декомпресійна хвороба являє собою цілком реальну небезпеку для астронавтів у космосі, оскільки вони живуть у середовищі проживання під тиском, оточеному суворим безповітряним середовищем космосу. Під час виходу у відкритий космос астронавти в скафандрах залишають МКС, а для цього розгерметизується шлюз і відкривається зовнішній люк. Після повернення на станцію тиск у шлюзі відновлюється і тільки після цього астронавти знімають скафандри.

Нині на борту МКС перебувають три російські астронавти і шість астронавтів NASA, двоє з яких прибули нещодавно на першому пілотованому космічному кораблі Starliner від компанії Boeing.

Фокус

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *