Помічено потік речовини, що рухається швидше за швидкість світла

За тим, що відбувається, спостерігав супутник Gaia Європейського космічного агентства та кілька радіотелескопів Національного наукового фонду.

При зіткненні двох нейтронних зірок вчені помітили викид струменя речовини, яка вилетіла в космос зі швидкістю, що в сім разів перевищує швидкість світла. Це явище відоме як надсвітлова швидкість, яке, всупереч своєї назви, насправді є ілюзією, пише Science Alert.
 
Зазначається, що навіть після того, як його швидкість була скоригована, струмінь виявився шалено швидким.
 
“Наш результат показує, що в момент запуску струмінь рухався зі швидкістю не менше 99,97% швидкості світла”, – наголосив астроном Венбін Лу з Каліфорнійського університету в Берклі.
 
Дані були отримані за допомогою космічного телескопа Хаббла, який провів серію спостережень, приблизно, через 8 днів, а потім ще раз, приблизно, через 159 днів після злиття, яке спостерігалося тут, на Землі, у серпні 2017 року.
 
Об’єднавши свої дані, дослідники могли побудувати свого роду вимір, званий інтерферометрією з наддовгою базою (VLBI).
 
Ґрунтуючись на цих спостереженнях та багатомісячному аналізі, команда під керівництвом астронома Кунала Мулі з Каліфорнійського технологічного інституту змогла спочатку ідентифікувати, а потім відстежити рух струменя, що утворився під час зіткнення двох надщільних зіркових ядер.
 
“Надсвітловий рух виникає, коли щось наближається до нас із досить високою швидкістю, дуже близько до нашого променя зору. У міру наближення об’єкта відстань, необхідна для того, щоб його світло дійшло до нас, скорочується – те, що нам зазвичай не потрібно брати до уваги у нашому повсякденному житті, де здається, що світло рухається миттєво”, – заявили експерти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *