ХЛІБ НАШ НАСУЩНИЙ

“Нещастя приходять до пересичених, які зневажають хліб..”.

Є безліч стародавніх пророцтв. І в них сказано:

Бідність та хвороби прийдуть тоді, коли люди перестануть їсти хліб. Коли зникне повага до хліба. Коли хліб втратить ціну. От і прийшли ці часи, мабуть. Хліб не цінують. Радять не їсти його. І підробляють: продають під виглядом хліба незрозумілі вироби. А колись за підроблення хліба страчували. Це вважалося небезпечним злочином.

Колись саме хліб зробив людей людьми; навіть зовнішній вигляд людей змінився завдяки хлібу. М’яка їжа пом’якшила риси обличчя, щелепи та вилиці зменшилися, обличчя стало «людянішим». І пом’якшилися звичаї; пом’якшало серце. Тепер не треба було вбивати — полювати, їжу почали отримувати за допомогою землеробства.

Завдяки хлібу з’явився час мислити та займатися творчістю. З’явилася культура. Тому що запаси зерна дали людству величезну перевагу – вільний час. Почуття впевненості, надію…

Хліб – найважливіший символ життя. У хаті хліб споконвіку лежав у «червоному куті», під іконами,- це життя, достаток, ситість. Це можливість працювати та вирощувати свій хліб. І це – спільність, родина. Хліб печуть з окремих зерен, розмелюючи їх і перемішуючи в єдине ціле. Якщо в домі є хліб, то є і Боже благословення.

Хліб клали на стіл після того, як з хати виносили покійника. Життя замінювало смерть; це робили для того, щоб слідом за небіжчиком не пішло щастя. Життя продовжується. Треба жити та вирощувати хліб.

Хліб клали в колиску до новонародженого для захисту від злих духів та злих людей.

Хліб виносили на вулицю під час грози та бурі, також для захисту будинку та посівів.

Хліб мати давала надкусити сину чи чоловікові, які ішли на війну і загортаючи у хустину ховала за ікони,- повернуться, тоді доїдять! Мусять повернутися. Хліб і дім чекають!

У дорогу брали із собою хліб – це був могутній оберіг.

Хліб клали й в труну — це містична їжа для померлого у дорозі на інший берег. Пам’ять про рідних і про земне життя, втіха і підкріплення.

Хлібні крихти сипали на могилу для птахів,- так передавали привіт померлим.

Усі обряди та ритуали, пов’язані з хлібом, не перерахувати.

Усі сни, пов’язані з хлібом, сприятливі та обіцяють щастя. Їсте ви хліб, просто тримаєте в руках, купуєте, бачите на столі — всі сни провіщають одужання, багатство, примирення та зміцнення сил. Це найкращий образ з усіх можливих. (Є сни, які є Божим одкровенням).

Нещастя падають на людей, коли вони пересичуються хлібом і нехтують ним. Хліб більше не лежить у «червоному куті», його починають ганьбити й зневажати.

Жадібні торговці та пекарі продають поганий хліб, без потреби підмішують у нього всяку гидоту. Порушують правила випікання хліба заради прибутку, обманюють, лукавлять. А пересичені люди лають хліб: і несмачний він, і шкідливий, і гладшають від нього. Хліб їдять бідняки, це ганебна їжа, – так кажуть. І хваляться тим, що зовсім не вживають хліба.

Так було у Содомі та Гоморрі, у містах, які були стерті з лиця землі. У Римі занепад Імперії теж почався із пересичення. Хліб почали роздавати задарма; він коштував мало і вважався їжею плебеїв. І в нас хліб оголосили шкідливим, закликають від нього відмовитися, його і за їжу перестали вважати.

Мало в кого залишилися хлібниці, які раніше були у кожній хаті. І багато людей радісно розповідали про те, що не їдять хліба. А деякі пекарі пекли поганий хліб із різною «хімією», хоча не голодні роки були. Просто із жадібності.

І тоді приходить «прокляття хліба», як у казці Андерсена про дівчинку, котра наступила на хліб. Вона боялася туфельки забруднити, от і кинула під ноги собі як підстилку хліб. І сталися наслідки- покарання. Зневага до містичного та сакрального символу спричиняє наслідки: убогість, хвороби і владу злих духів.

Щоб зберегти здоров’я та достаток у своїй сім’ї, у своїй хаті, треба повернути пошану до хліба. Не тримати його у поліетиленовому пакеті, не викидати рештки, не лаяти хліб.

Залишилися крихти – треба віддати їх птахам або використати у кулінарії. Сухарики посушити із залишків. Потрібно почати самим випікати хліб, якщо магазинний не подобається.

І, коли пекли хліб, малювали хрест – символічно, ножем чи пальцем, на верхній кірці. Це стародавній звичай, ще дохристиянський, так робили шумери та єгиптяни. Це був символ миру, здоров’я, достатку, захисту від темних сил.

Про хліб молилися та моляться. Нещастя приходять до пересичених, які зневажають хліб. І до тих, хто від жадібності змінює суть хліба, спотворює рецепт і додає “висівки” у пшеницю.

Нині вдома має бути хліб на гідному місці. І не викидайте залишки, разом із ними можна викинути щастя, здоров’я та благополуччя. Або когось із членів сім’ї.

Якщо хліб не можна їсти через хворобу, це не скасовує поваги до хліба. Він залишається благословенним, сакральним символом. Можна замінити його дієтичними хлібцями, рекомендованими лікарями. Але погано відгукуватися про хліб та називати його шкідливим не треба. Шкідливий не сам хліб. Шкідлива хвороба. І шкідливі ті, хто підробляють борошно та дріжджі. Оце шкідливо.

Хто поважає хліб і цінує його, той переживе важкий час і знову досягне достатку!

З інтернету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *