The Guardian: Росія місяцями знала про плани ЗСУ і намагалася запобігти вторгненню у Курську область

Російське військове командування очікувало вторгнення України в Курську область та розробляло стратегії для його запобігання протягом кількох місяців.

Про це повідомляє The Guardian.

“Російське військове командування прогнозувало вторгнення ЗС України в Курську область та розробляло плани для запобігання цьому впродовж кількох місяців, відповідно до документів, які українська армія захопила на покинутій російській позиції в регіоні”, – зазначається у повідомленні.

Документи, передані The Guardian, також демонструють занепокоєння РФ стосовно морального духу своїх військовослужбовців під Курськом.

Наприкінці серпня The Guardian зустріла українські спецпідрозділи, які отримали документи через кілька годин після виходу з території РФ. Військові зазначили, що вилучили російські документи МВС, ФСБ та армії з будівель у Курській області, а згодом надали їх для перегляду та фотографування.

Деякі з цих документів — це видруковані накази, направлені різним підрозділам, а інші – рукописні журнали, що фіксують події та проблеми на конкретних позиціях. Найдавніші записи датуються кінцем 2023 року, тоді як найсвіжіші документи — всього за шість тижнів до початку операції України в Курській області 6 серпня.

Документи переважно надходять з підрозділів 488-го гвардійського мотострілецького полку ЗС РФ, зокрема з другої роти його 17-го батальйону.

Російські військові документи містять численні попередження про потенційне вторгнення в цю місцевість та спробу захоплення міста Суджа, яке вже понад місяць знаходиться під контролем України.

У повідомленні від 4 січня йшлося про “потенційну можливість прориву на державному кордоні” ЗСУ і давалася вказівка посилити підготовку для відбиття можливого нападу.

19 лютого командирів підрозділів попередили про плани України щодо “швидкого прориву з Сумської області вглиб російської території на глибину до 80 км з метою створення чотириденного „коридору“ до прибуття основних підрозділів української армії з бронетехнікою”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *