США хочуть, щоб Україна детально розробила план, перш ніж дозволити завдати удару вглиб Росії

Блінкен, Ламмі в Києві обговорить прохання України про дозвіл. Рішення не очікується цього тижня, лідери зустрінуться пізніше в ООН.

США планують підштовхнути президента Володимира Зеленського до деталізації його стратегії нанесення удару вглиб російської території, перш ніж погодитися на зняття обмежень на використання зброї більшої дальності, наданих Вашингтоном та його союзниками.

За словами посадовців, які попросили не називати їхніх імен, зважаючи на делікатність обговорень, під час візиту до Києва в середу державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі планували натиснути на Зеленського та його команду, щоб вони розробили більш довгостроковий план на наступний рік.

За словами посадовців, перш ніж ухвалювати рішення, необхідно краще зрозуміти, чого хоче досягти Київ і чому — і як західна підтримка підтримає ці цілі.

Цього тижня не очікується суттєвих змін в обмеженнях, навіть попри те, що у вівторок Блінкен дав зрозуміти, що США розглядають можливість дозволити Україні наносити більш глибокі удари.

Президент Джо Байден і прем’єр-міністр Великобританії Кейр Стармер зустрінуться у Вашингтоні в п’ятницю, щоб обговорити це питання, а також війну на Близькому Сході, Китай і штучний інтелект.

Напередодні зустрічі з Блінкеном і Ламмі український президент заявив, що під час зустрічі з Байденом цього місяця на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй він ще раз звернеться з проханням пом’якшити обмеження на постачання зброї.

“На жаль, це не залежить від мого оптимізму, це залежить від їхнього оптимізму”, – сказав Зеленський журналістам у середу.

Рішення про глибокі удари навряд чи буде ухвалене до засідання ООН у Нью-Йорку наприкінці місяця, хоча Байден може зважити на те, чи відбудеться зміна політики, сказали чиновники. США досі виступали проти такого націлювання, посилаючись на побоювання ескалації війни, яка триває вже 2,5 роки.

Зі свого боку, Велика Британія заявила, що вона відкрита для того, щоб Україна завдавала ударів по військових цілях на території Росії британськими ракетами “Сторм Шедоу”.

“План перемоги”

Наприкінці минулого місяця Зеленський заявив, що під час зустрічі з Байденом викладе “план перемоги”, який змусить Росію припинити вторгнення, хоча й не запропонував жодної конкретики. Він сказав, що також поінформує про цей план кандидатів у президенти США, віцепрезидентку  Камалу Гарріс і колишнього президента Дональда Трампа.

Сигнал Блінкена про націленість на Україну з’явився у вівторок, коли США і Велика Британія звинуватили Іран у передачі партій своїх ракет Fath-360 до Росії, попри багатомісячні попередження не робити цього. За його словами, ця передача свідчить про поглиблення участі Тегерана у війні Росії в Україні і знаменує собою “критичний момент” у цій війні.

І хоча Блінкен зазначив, що він більш схильний до зміни політики, інші представники адміністрації Байдена, зокрема міністр оборони Ллойд Остін, висловили небажання.

Під час зустрічі з керівниками оборонних відомств минулого тижня на авіабазі Рамштайн у Німеччині Остін заявив журналістам, що жодна конкретна зброя не зможе змінити правила гри у війні з Росією.

Тим часом деякі союзники по НАТО наполягають на тому, щоб Альянс дозволив своїм членам поблизу України збивати російські ракети й безпілотники в українському повітряному просторі до того, як вони увійдуть у їхній власний, повідомляють люди, знайомі з цим питанням.

Минулого тижня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив Financial Times, що Варшава та інші країни мають “обов’язок” перехоплювати російські ракети, хоча цю думку не всі поділяють у його коаліційному уряді.

Новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга останніми днями обговорював це питання з іншими європейськими країнами, але в НАТО немає консенсусу, і зміна політики не є неминучою, сказали люди, які попросили не називати їхні імена, оскільки переговори є приватними.

Один з чиновників сказав, що країни на східному фланзі НАТО можуть діяти в українському повітряному просторі без ширшої угоди. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який залишає посаду, раніше відкинув таку пропозицію, заявивши, що це може призвести до того, що Альянс “стане частиною конфлікту”.

Bloomberg

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *