Віктор Беленко: як склалася доля льотчика, який втік на винищувачі з СРСР

СРСР — це країна, яка відома у всьому світі як найбільш закрита держава. Ніхто не знав, що там відбувається, та й самі громадяни держави мало що знали про події, що відбуваються. Але в Радах було багато особистостей, які були незадоволені існуючою системою, намагалися задовольнити свої амбіції всіма можливими способами.

Втеча з Батьківщини

Восени 1976 року в країні розгорівся грандіозний скандал. Льотчик, на прізвище Беленко, буквально покинув СРСР на винищувачі МіГ-25.

Віктор Беленко відправив свій літак до Японії, де приземлився і тут же попросив політичного притулку у влади США.

Причини

За офіційною версією, Віктор покинув СРСР через те, що йому так і не дали обіцяне звання «капітан». Це не дозволило йому вступити до військової академії. Хоча Віктор мріяв про це все життя. Цю версію озвучив письменник О. С. Смислов, який написав книгу «Іуда в погонах».

За словами Смислова, Віктор перебував у сильному конфлікті з керівництвом щодо підвищення, переживав і нервував. Хоча пілот почав так поводитися буквально за 2 місяці до втечі. Це підтверджують і його колеги. До цього часу Віктор практично нічим не відрізнявся від інших, він був спокійним і врівноваженим.

Сімейний стан

Беленко був одружений і разом з дружиною виховував сина, якому на момент втечі було 4 роки. Сама дружина нічого не підозрювала, що її чоловік це зробить. Адже він фактично відмовився від своєї сім’ї.

Більше Віктор з ними не зустрічався. Коли син підріс, то навідріз відмовився від спілкування з батьком.

Як все відбувалося

6 вересня 1976 року Беленко і ще один пілот двох винищувачів МіГ-25 здійснили тренувальний політ. Після закінчення вправ Віктор відхилився від курсу і попрямував у бік Японії. Він летів низько, щоб радари обох країн не помітили.

Коли винищувач перетнув кордон, він різко піднявся, його помітили японські військові. Беленко відразу ж знизився і пролетів близько 2 годин над Японією. Він не виходив на зв’язок з обома країнами. Літак приземлився на острові Хоккайдо. Винищувачу не вистачало злітно-посадкової смуги обраного аеропорту, але все ж пілот успішно приземлився.

За однією з версій, Віктору довелося здійснити аварійну посадку. Однак вона практично відразу зникла, бо льотчику вистачало годин нальоту, винищувач був новий, баки були заповнені на повну. Були припущення, що боєць потрапив у полон до терористів, але і ця версія виявилася помилковою. Тому стало зрозуміло, що Бєленко втік.

Після приземлення пілот побажав, щоб його передали американцям. Японці виконали його прохання. Американці розібрали літак, але через 2 місяці все ж повернули його владі СРСР. На той момент винищувач МіГ-25 був найбажанішим пристроєм для всіх спецслужб світу. Він був побудований за унікальною технологією і мав рекордно високу швидкість. Креслення літака і самі винищувачі перебували під суворою охороною. Але після вчинку Бєленка технологію розсекретили.

За деякими оцінками, для СРСР втеча Віктора обійшлася у 2 мільярди рублів, які були витрачені на перенастроювання системи ідентифікації. Державі вдалося домогтися компенсації через суд лише в розмірі 7,7 млн рублів.

Подальша доля втікача

Пілот подав заяву на отримання громадянства США. Документи, що підтверджують його право на проживання в Америці і громадянство країни, були підписані самим президентом Джимом Картером.

Беленко переїхав до Америки. Директор ЦРУ Джордж Буш-молодший використовував знання втікача повною мірою. Льотчик консультував спецслужби та Повітряні сили. Він навчав американських військових студентів. Він постійно сяяв на екранах телевізорів. Беленко виявився дуже корисним інформатором. Але це тривало недовго, адже після отримання інформації льотчик став абсолютно непотрібним владі, його звільнили з військової академії.

У Сполучених Штатах у Віктора з’явилася нова сім’я. Він ніколи в житті не зустрічався з колишньою дружиною і дитиною. Більше інформації про цю людину немає.

Цікавий факт, що після цього інциденту, під час навчань, паливні баки були заповнені рівно стільки, скільки було потрібно для тренувального польоту.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *