AFP: “Тисячі” військових беруть участь у вторгненні, спрямованому на “дестабілізацію” Росії, — український високопосадовець

Тисячі українських військових беруть участь у вторгненні в Росію, яке в неділю триває вже шостий день, повідомив AFP високопоставлений український чиновник. Чиновник заявив, що українські війська дотримуватимуться міжнародного гуманітарного права, перебуваючи на території Росії, і що немає планів анексувати райони, які вони зараз утримують.

Тисячі українських військових беруть участь у вторгненні, спрямованому на дестабілізацію Росії, демонструючи її слабкі сторони, заявив AFP високопоставлений український чиновник, коли наступ триває вже шостий день.

“Ми йдемо в наступ. Мета – розтягнути позиції ворога, завдати максимальних втрат та дестабілізувати ситуацію в Росії, оскільки вони не здатні захистити власний кордон”, – сказав силовик на умовах анонімності.

Російська армія заявила, що близько 1000 українських військовослужбовців були залучені в ході транскордонного вторгнення, яке почалося у вівторок і, схоже, застало Кремль зненацька, дозволивши українським силам проникнути в російські оборонні лінії.

Відповідаючи на запитання, чи правильна цифра в 1000 осіб, чиновник сказав: “Це набагато більше… Тисячі».

Після кількох днів офіційного мовчання президент Володимир Зеленський у своєму нічному зверненні в суботу вперше визнав наступ, заявивши, що Київ “штовхає війну на територію агресора”.

Росія вдерлася в Україну в лютому 2022 року і веде невпинний наступ, окупувавши значну частину східної та південної України та піддаючи українські міста щоденним ракетним атакам і атакам безпілотників.

Після повторного захоплення великих територій у 2022 році українські сили відступили і дедалі більше зазнають труднощів із постачанням живої сили та зброї.

Але українські підрозділи штурмували кордон у вівторок і це є одним  найбільших і найуспішніших подібним наступом Києва в конфлікті.

Її війська просунулися на кілька кілометрів, що змусило російську армію поспішати з резервами та додатковою технікою, хоча жодна зі сторін не надала точних подробиць про вкинуті сили.

Росія евакуювала десятки тисяч мирних жителів з цього району, а Україна також евакуювала тисячі людей із Сумської області через кордон.

Підняття бойового духу України

Операція “значно підняла наш бойовий дух, моральний дух української армії, держави та суспільства”, сказав український чиновник, виступаючи пізно ввечері в суботу після кількох тижнів російського наступу на сході України.

“Ця операція показала, що ми можемо йти в наступ, рухатися вперед”, – сказав чиновник.

“Схоже, що у росіян є проблеми з координацією, готовністю до дій”, – сказав він.

Але він сказав, що поки що це мало вплинуло на бойові дії на сході.

“Ситуація в принципі не змінилася. Їхній тиск на сході триває, вони не відводять війська з цього району”, – сказав він, додавши, що “інтенсивність російських атак трохи знизилася”.

Чиновник заявив, що українські війська поважатимуть міжнародне гуманітарне право, перебуваючи на російській території, і не планують анексувати райони, які вони зараз утримують.

“Немає ідеї про анексію… Ми діємо в суворій відповідності до міжнародного права”, – сказав він, порівнявши це з ймовірними порушеннями з боку російських військ на окупованій території.

Відповідаючи на запитання, чи було метою захоплення Курської атомної електростанції поблизу кордону, він сказав: “Подивимося, як буде розвиватися Курська операція”.

“Ми абсолютно не створимо проблем для ядерної безпеки. Це ми можемо гарантувати”, – сказав він.

Міжнародне агентство з атомної енергії закликало обидві сторони “проявляти максимальну стриманість, щоб уникнути ядерної аварії з потенційними серйозними радіологічними наслідками”.

Західні партнери «опосередковано» причетні

Білий дім заявив у середу, що зв’язується з Україною, щоб дізнатися більше про “цілі” вторгнення.

Президент Джо Байден у травні дозволив Києву використовувати зброю, поставлену американцями, проти цілей прямо по той бік російського кордону, щоб відбити наступ Москви на Харківську область.

Але речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що “нічого не змінилося” в політиці США, яка перешкоджає більш широким ударам або атакам всередині Росії.

Відповідаючи на запитання, чи тримали західних партнерів у невіданні щодо наступу України, чиновник сказав, що це “неправильно”.

“Судячи з того, наскільки активно використовується західна зброя, наші західні партнери відіграли опосередковану роль у плануванні”, – сказав він.

Чиновник сказав, що очікує, що Росії “врешті-решт” вдасться зупинити українські сили в Курську та відповісти широкомасштабною ракетною атакою, у тому числі “на центри прийняття рішень” в Україні.

Вже були більш інтенсивні обстріли української Сумської області по той бік кордону з Курськом.

А внаслідок нічного ракетного удару поблизу столиці України Києва загинули чоловік та його чотирирічний син, повідомили екстрені служби. Вибухи пролунали в суботу ввечері в центрі та на сході Києва після того, як Повітряні сили України заявили, що дві російські ракети прямують у бік міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *