The Washington Post: Винищувачі F-16 прибудуть в Україну, але…

Українські та західні офіційні особи тепер попереджають, що літаки, які Київ колись відстоював як такі, що змінюють правила гри, навряд чи матимуть негайний вплив на поле бою.

Довгоочікувані винищувачі F-16 мають прилетіти в Україну протягом кількох тижнів, але українські та західні офіційні особи тепер попереджають, що літаки, які колись пропагувалися Києвом як такі, що змінюють правила гри, навряд чи матимуть негайний вплив на полі бою, де Росія повільно просувається.

Просто занадто мало літаків і занадто багато російських ППО, які можуть їх збити. Це означає, що перші F-16, швидше за все, служитимуть для посилення протиповітряної оборони України — для збивання повітряних цілей, таких як ракети, безпілотники та літаки, — а не завдаватимуть ударів по сухопутних військах Росії, що вторглися, та іншим військовим об’єктам поблизу фронту.

Офіційні особи заявили, що літаки, принаймні спочатку, навряд чи пролітатимуть надто близько до лінії фронту, а це означає, що незрозуміло, що вони навіть зможуть стримати атакуючі ворожі літаки від перетину кордону з Україною з російського повітряного простору.

Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія пообіцяли надати Україні 80 винищувачів F-16, але більшість із них не прибудуть роками. Сполучені Штати, які схвалили передачу Україні літаків союзникам по НАТО влітку минулого року після тривалого блокування запиту Києва, не надали і не пообіцяли жодних літаків.

Офіційні особи відмовилися повідомити, скільки саме літаків Київ отримає цього року, але це буде не більше однієї ескадрильї — близько 20 літаків — і лише шість пілотів, за прогнозами, завершать навчання до цього літа, оскільки програма має обмежену кількість місць і була затьмарена затримками.

Очікувана обмежена роль літаків американського виробництва підкреслює поглиблення лінії розколу між Києвом та його західними прихильниками. Офіційні особи США давно заявляли, що F-16 навряд чи дадуть Україні вирішальну перевагу через надійну протиповітряну оборону Росії. Українські офіційні особи, однак, відповідають знайомим рефреном: з F-16, як і з іншими матеріалами, Захід поставив занадто мало і занадто пізно.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно понад 100 винищувачів F-16 для боротьби з величезними військово-повітряними силами Росії, і назвав кількість літаків, які отримує Україна, “недостатньою”.

“Рішення щодо F-16 є стратегічним”, – сказав він цього місяця. «Цифра ще не є стратегічною».

Деякі аналітики налаштовані навіть більш скептично, ніж Зеленський. Бекка Вассер, аналітик Центру нової американської безпеки, сказала, що F-16 можуть бути найбільш потужними як психологічний підйом і моральний дух для українців і привид для російських призовників — частково тому, що умови на полі бою змінилися з минулого року, коли було оголошено про рішення відправити літаки.

“Ми бачили цю досить рутинну тенденцію, коли йдеться про західну військову техніку для України”, – сказала вона. “У них є нагальна потреба. Часто до моменту їх доставки ця негайна оперативна потреба є недійсною залежно від швидкості адаптації на полі бою».

Але вони також можуть задовольнити нагальні потреби, сказав Вассер, через свою подвійну роль – збивати ворожі літаки та вражати наземні цілі.

Поки що західні країни, які передають Україні винищувачі, не розголошують жодних обмежень щодо того, як їх можна використовувати. В інших випадках Україна обмежена у використанні західної зброї для ударів по цілях на території Росії. Офіційні особи заявили, що Вашингтон обмежив Київ стрільбою менш ніж на 100 кілометрів, приблизно 62 милі, всередині кордону.

За словами офіційних осіб, питання обмежень може бути спірним, оскільки спочатку очікується, що F-16 пролітатимуть на обережній відстані від фронту.

Представник українського оборонного відомства, який, як і інші учасники цієї історії, говорив на умовах анонімності, щоб обговорити делікатне питання безпеки, сказав, що “десятки” пілотів були прослухані для навчання на F-16. Але обмежені інструктори та навчальні бази змусили Україну відправляти по одній групі пілотів та інженерного персоналу за раз, сказав чиновник.

Чотири місяці уроків англійської мови в Британії для вивчення ключової термінології передують роботі з літаком, що робить цей процес тривалим навіть для досвідчених пілотів.

Україна також не може дозволити собі розлучитися з надто великою кількістю досвідчених пілотів за такий тривалий термін, адже вони потрібні для несення бойового чергування, сказав представник оборонного відомства.

“Основне обмеження… це кількість літаків і час навчання”, – сказав другий український чиновник. “Якщо у Росії є 300 [бійців], а у вас набагато менше, ви не можете діяти належним чином”.

“Ми не будемо використовувати його занадто близько до росіян” через загрозу протиповітряної оборони, сказав чиновник, додавши, що Україні також не вистачає певного технічного обладнання та додаткової підготовки інженерів з технічного обслуговування.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky, second from right, and Dutch caretaker Prime Minister Mark Rutte, center, look at F-16 fighter jets in Eindhoven, Netherlands, on Aug. 20, 2023. (Peter Dejong/AP)

У Пентагоні відмовилися відповідати на запитання про надані Україні F-16 або підготовку Росії до протидії їм.

У звичайних обставинах F-16 несуть різноманітну зброю, яка дозволяє їм націлюватися на ворожі літаки та завдавати ударів по ворожих позиціях на землі.

Але генерал-полковник Олександр Сирський, головнокомандувач Збройних сил України, заявив у нещодавньому інтерв’ю The Guardian, що F-16 літатимуть щонайменше за 25 миль від лінії фронту. Внаслідок цього Україна навряд чи використовуватиме бойовиків для ударів по об’єктах у Росії.

Представник українського оборонного відомства заявив, що київські F-16 нестимуть ракету класу “повітря-повітря” AIM-120 Advanced Medium-Range — снаряди ширшого класу боєприпасів, випущених наземними системами протиповітряної оборони NASAMS, наданими західними країнами.

За словами чиновника, один варіант ракети має радіус дії близько 100 миль — довше, ніж кілька інших скинутих з літаків боєприпасів, наданих Україні.

Але чиновник заявив, що Україна вже має замало ракет AIM-120 і доведеться розділити їх між F-16 та NASAMS.

Захист F-16 на землі також буде складним завданням, враховуючи, що всі аеродроми України знаходяться в межах досяжності російських ракет. Нещодавно Москва завдала удару по кількох літаках, які залишилися відкритими на злітно-посадкових смугах.

Представник українського оборонного відомства заявив, що “неможливо” для Києва побудувати криті бетонні ангари для повного захисту літаків під час війни. Натомість Україна використовує методи маскування і навіть паркує моделі літаків на аеродромах як приманки.

Високопоставлений український військовий чиновник заявив, що Росія готується до отримання Україною F-16. Наприкінці минулого року, за словами чиновника, Росія запустила кілька ракет із муляжами боєголовок із системи протиповітряної оборони С-400 у Джанкої, місті в окупованому Криму.

Снаряди досягли українського міста Кременчук, розташованого більш ніж за 200 миль, сказав чиновник, додавши, що він підозрює, що Москва випробовує дальність С-400 для збиття літаків.

Українські офіційні особи та льотчики вже давно скаржаться на свій існуючий застарілий парк літаків МіГ-29, Су-27 та Су-24, які мають меншу радіолокаційну дальність виявлення цілей — близько 25 миль — ніж нові російські моделі тих самих літаків. Радар F-16 може виявляти цілі на відстані близько 125 миль, що робить їх безпечнішими, оскільки пілотам не потрібно підходити так близько до ворожих літаків, щоб стріляти по них.

Хоча F-16 пропонує покращення порівняно з існуючими українськими літаками, він все ще є винищувачем старого покоління порівняно з новішими, більш складними російськими військово-повітряними силами. Управління воєнної розвідки України раніше повідомляло, що Москва має понад 200 винищувачів, що затьмарює український флот.

Оскільки протиповітряна оборона України ослабла в останні місяці, особливо поблизу фронту, росіяни використовували свої повітряні сили для виконання більш ризикованих бойових завдань. За словами офіційних осіб, одну з найбільш руйнівних видів зброї, яку використовує Росія, керовані плануючі бомби, майже неможливо збити українським силам після запуску. Єдине рішення – цілитися в літаки або їхні бази.

Але офіційні особи заявили, що загроза F-16 може налякати деякі російські літаки від того, щоб вони підійшли занадто близько і скинули бомби.

Україна благала про винищувачі з початку вторгнення Росії, але Сполучені Штати спочатку виступили проти цієї ідеї. У травні 2023 року під сильним тиском адміністрація Байдена змінила курс.

Тоді українські офіційні особи сподівалися швидко доставити їх на театр бойових дій, потенційно до їхнього контрнаступу у 2023 році, але незабаром стало зрозуміло, що терміни далекі.

Європейські країни втрутилися, щоб координувати навчання, на чолі з Нідерландами та Данією. На нещодавньому саміті НАТО Сполучені Штати, Нідерланди та Данія виступили із заявою, в якій підтвердили, що «Україна літатиме на оперативних F-16».

Захисники плану кажуть, що це допоможе вирівняти шальки терезів з Росією, яка використовувала ближню повітряну підтримку для просування в Україні.

Коли ви «дійсно можете викликати безпосередню підтримку зверху, це дає вам значну перевагу і можливість фактично перемістити лінію фронту, фронт, вперед», – сказав офіційний представник НАТО, говорячи на умовах анонімності, щоб обговорити оцінки поля бою. “Тож прибуття винищувачів, безумовно, дає Україні більше можливостей”.

Але є давні сумніви щодо загального впливу. Сполучені Штати особливо ніколи не здавалися ентузіастичними, спочатку стверджуючи, що є інші пріоритети, а останнім часом і що не буде достатньої кількості пілотів і підтримки для ефективного використання літаків.

“Конвеєр тренувань досить мізерний”, – заявив минулого місяця високопоставлений чиновник Міністерства оборони, який говорив на умовах анонімності для брифінгу для преси.

Мішель “Мейс” Керран, колишня пілотка F-16, сказала, що літак є модернізацією в порівнянні з існуючими українськими моделями радянських часів. Його датчики та ракети можуть відстежувати та стріляти по цілях, які пілоти не можуть побачити на власні очі, що дозволяє їм триматися далі, щоб уникнути ворожого вогню.

За словами Керрана, одним із викликів для України є складність F-16, який вимагає глибокого режиму технічного обслуговування із залученням спеціалістів, зосереджених на двигунах, паливі та авіоніці.

Одного разу Керрана призначили в демонстраційну команду Thunderbirds, яка привозить на свої шоу вісім урізаних літаків. Близько 90 зі 130 осіб команди є технічною командою, сказав Керран, підкресливши необхідне утримання.

“Я думаю, що люди чекають цього кульмінаційного моменту, коли прибувають літаки, і все змінюється, і це просто так не працює”, – сказав Керран. “Вони складні. Вони складні в підтримці та експлуатації. Це захоплююче, але нам потрібно набратися трохи терпіння, щоб побачити результати».

Є ймовірність, що F-16 підуть шляхом наданих США танків Abrams, сказав Вассер, аналітик з питань оборони. Обмежена кількість прибула після того, як умови змінилися і мали дискусійний вплив на минулорічний контрнаступ. Тим не менш, не виключено, що F-16 задовольнять потребу України в кращій протиповітряній обороні, сказала вона.

Має сенс використовувати літаки консервативно, вважає Вассер. «Якщо у вас є ця надзвичайна здатність, чи збираєтеся ви використовувати її негайно, знаючи, що існує більший ризик її витрати?» – сказала вона. «Або ви збираєтеся утримати його і використовувати, щоб він мав ширшу стратегічну цінність?»

The Washington Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *