Чехія сприяє санкціям ЄС щодо Медведчука і Ко.

Прага допомагає, аби ЄС запровадив санкції Віктора Медведчука, видання Voice of Europe та його співробітника Артема Марчевського в рамках 14-го пакету, який уже готується до Брюсселя.

Чеські дипломати домагаються того, аби чергові   санкції Європейського Союзу торкнулися Віктора Медведчука, колишнього народного депутата України, одного з лідерів забороненої нині партії “Опозиційна платформа — За життя”, обвинуваченого в державній зраді та виданого зрештою Росії. Також обмежувальні заходи мають бути застосовані і до видання Voice of Europe та його співробітника Артема Марчевського. Про це журналістам працює очільник МЗС Чехії Ян Ліпавський у ході візиту до Брюсселя в середу, 3 квітня. Усі вони, за даними чеської влади, причетні до створення мережі пропаганди на території РФ.

Після запровадження обмежувальних заходів на території Чехії, внести аналогічну пропозицію на рівні ЄС Прага зобов’язує національне законодавство. “Наш закон каже, що ми повинні пропонувати санкції на цьому рівні. Тож саме цим займаються наші дипломати. І тільки від брюссельських інститутів залежить, як вони європейські постачатимуться до наших пропозицій”, – додав Ліпавський.

У досьє з пропозицією щодо санкцій МЗС Чехії додали наявні в нього докази діяльності Медведчука і пропагандистської мережі. “Це не кримінальна процедура, а превентивний захід, який обґрунтовується, як правило, на публічній інформації. Але, як відомо, в цьому випадку у нас також є інформація від спецслужб, якими ми довіряємо, тому вони надані брюссельським інституціям і членам ЄС. Однак це не публічна інформація”, – наголосив Ліпавський, відмовившись розкрити наявні докази представникам ЗМІ.

Утім, якщо особи, щодо яких були застосовані санкції, вирішать подати апеляцію, то ці докази будуть надані суду в межах стандартної процедури, повідомляє міністр.

У Чехії готові розширити санкційний список у цій справі

За даними Праги Медведчук проводив і фінансував операцію російського впливу з РФ на територію Чеської Республіки, яка була підірвати територіальну цілісність, суверенітет і свободу України. Для проведення цієї операції він використовував портал «Голос Європи», яким фактично керує Артем Марчевський – співратник Медведчука, який був генеральним продюсером його телеканалу «112 Україна». Марчевський і портал також були внесені до санкційного списку Чехії з 27 березня.

У межах цієї справи чеське міністерство вже пропонує національному уряду низку нових кандидатів для внесення до санкційного переліку, але назвати їх ім’я на цьому етапі відмовляється. “Я хотів би уточнити, що ми не говоримо, які ще країни були залучені в мережу цих людей, і ми не розкриваємо жодних імен. У ЗМІ вже багато домислів, але офіційно про це ніколи не говорилося”, – сказав Ян Ліпавський.

Він підтвердив, що Чехія тісно спілкується на цю тему з іншими країнами ЄС, які охопили роботу пропагандистської мережі, але “ці країни самі мають вирішувати, якими будуть їхні дії, і як вони будуть про це додати”.

Європа вразлива для російського впливу

За словами очільника МЗС Чехії, припинивши викривати в його країні операцію, пов’язану з виборами до Європейського парламенту, які мають відбутися в червні, важливо було швидко діяти, аби припинити цю діяльність у тих сферах, на які розширюється вплив офіційної Праги. “Ми бачимо, що вже зараз це позитивно позначається на затримці цієї операції, прийнятної в Чехії. Ця тема активно обговорюється в нашому суспільстві, і це дуже корисно, щоб зрозуміти, як працює російський вплив”, – повідомив він.

Ліпавський упевнений, що Європа вразлива для впливу Москви, тому ЄС має стати до нього більш резистентним. “З цієї ж причини ми також пропонуємо обмежити пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні. Адже якщо ви дипломат у Празі, то весь Шенген для вас відкритий, але ми знаємо, що російські спецслужби пропонують дипломатичне прикриття. Ми також бачимо, що багато діячів дуже активно”. повторюють типи російських наративів”, – очільник чеського МЗС. Він констатував, що Росія виділяє на свою мережу вплив значні ресурси, тому Євросоюзу слід шукати будь-які доступні рішення для зміцнення своєї безпеки.

DW

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *