Яку сенсацію приніс перший тур президентських виборів у Словаччині

Вдруге за пів року вибори у Словаччині дарують гучну сенсацію.

У вересні минулого року це була сенсація зі знаком “мінус” – попри опитування на виході з виборчих дільниць, парламентські вибори виграла антизахідна партія Smer-SD, що призвело до розвороту зовнішньої політики Братислави.

Тепер неочікуваним став успіх прозахідного кандидата – переможцем першого туру президентських виборів у Словаччині став колишній міністр закордонних справ Іван Корчок.

За нього віддали голоси 42,52% словацьких виборців, тоді як за кандидата від влади, чинного спікера парламенту Петера Пеллегріні – лише 37,03%.

Таким чином самовисуванець Корчок стає фаворитом і другого туру виборів, який пройде 6 квітня.

Спробуємо пояснити, чому це важливо і чи зможе перемога прозахідного кандидата у президенти загальмувати трансформацію Словаччини у “другу Угорщину”.

Краще за очікування

“Результат обнадійливий, але успішно досягти фінальної мети буде дуже складно”, – так Іван Корчок прокоментував результати успішного для себе першого туру.

Щоб зрозуміти, наскільки успішним став для нього цей результат, варто нагадати: досі майже всі соціологічні опитування, проведені під час виборчої кампанії, прогнозували перемогу Петера Пеллегріні – в першому турі з невеличким відривом, і у другому – з чималим.

Ледь не єдиним винятком стало опитування, проведене на початку березня агентством MEDIAN SK. Згідно з ним, Корчок мав випередити у першому турі Пеллегріні на 3 відсоткових пункти, проте програвав у другому турі, щоправда, так само мінімально – відставши на 3 відсоткових пункти.

Зауважимо, що в пізніших опитуваннях соціологи знову фіксували перевагу кандидата від влади над опозиціонером.

Аналізуючи ці результати, словацькі політологи зазначали, що для загальної перемоги Іван Корчок має не просто виграти у першому турі, але й випередити свого опонента щонайменше на 4-5 пунктів.

Так воно й вийшло: за результатами першого туру відрив фаворита склав 5,5 пунктів.

Чому результат першого туру настільки різниться з даними опитувань? Найімовірніша відповідь – через високу, як для Словаччини, виборчу явку.

За даними центрвиборчкому, явка у першому турі склала 51,91%, що стало рекордом для президентських виборів з 1999 року.

Порівняння з далеким 1999 роком невипадкове. Тоді у Словаччині відбулися перші прямі президентські вибори. А головне, ці вибори поставили остаточну крапку на правлінні авторитарного прем’єра Владіміра Мечіара.

Після цього Словаччина повернулася на прозахідний шлях, швидко надолуживши відставання у наближенні до членства в НАТО та ЄС.

Тепер ці досягнення опинилися під загрозою. За пів року уряд Роберта Фіцо демонструє готовність йти угорським шляхом – налагоджувати контакти з РФ і Китаєм та конфліктувати з ЄС.

І нинішні президентські вибори могли виявитися ледь не останнім шансом показати, що такий курс не має підтримки більшості словаків.

 

Фото: Abaca/East News

Кандидат від Фіцо

“Я хочу бути президентом миру”, – стверджує у своєму телезверненні за результатами першого туру спікер Петер Пеллегріні.

За його словами, перемога його опонента Івана Корчока приведе до того, що “президентський палац працюватиме на те, щоб нинішня влада не змогла допрацювати до кінця свій термін”.

Ще пів року тому Пеллегріні та його партія “Голос” були власниками “золотої акції” у словацькій політиці. Попри те, що на торішніх парламентських виборах “Голос” зайняв лише третє місце, від рішення Пеллегріні, з ким створювати коаліцію: з Фіцо чи з прозахідними силами – залежало майбутнє країни.

Європейська правда

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *