8 лютого 1828 року народився великий французький письменник, основоположник наукової фантастики Жюль ВЕРН

Одного разу Жюль Верн з’явився в приймальню міністра закордонних справ, де секретар, сама люб’язність, сказав йому: “Сідайте, будь ласка, мсьє Верн. Після стількох подорожей ви, напевно, дуже втомилися…” Шанувальники таланту письменника справді не сумнівалися в тому, що він описує справжні подорожі, що його герої реально літають на повітряних кулях і підкорюють морські глибини.
Жюль Верн народився в місті Нанті, на одному з численних острівців у руслі Луари. Ще в ліцеї він мріяв про далекі країни і вітрильні кораблі.

У 20 років Жюль Верн вирушив до Парижа для навчання в юридичному коледжі. Через рік він представив на суд вимогливої паризької публіки свій перший літературний твір. Це була п’єса “Зламані соломинки”. П’єсу він написав за участю Александра Дюма-сина, з яким вони потоваришували й залишалися найкращими друзями все життя. П’єсу поставили на сцені Історичного театру, власником якого був Олександр Дюма-батько. За його порадою він віддав п’єсу до друку, але незабаром зрозумів, що драматургія не принесе йому слави та засобів існування.

У 1862 році буквально за кілька місяців він написав свій перший фантастичний твір “П’ять тижнів на повітряній кулі”, який цього ж року надрукував відомий паризький видавець Етцель. З цього моменту почалася тісна співпраця Жюль Верна з видавничим домом Етцелів, яка тривала 25 років. Роман викликав справжній фурор і незабаром його переклали всіма європейськими мовами. Починається дуже щільна літературна діяльність Жюль Верна, адже за договором з видавництвом він повинен був здавати по два романи на рік або писати один двотомник.

Чудесами науки й техніки, про які з таким захватом писав Жюль Верн, тепер навряд чи когось здивуєш. Багато чого з того, що в його час здавалося нездійсненним і неможливим, давним-давно стало звичною реальністю. Але ось парадокс: найкращі романи великого француза і понині не втратили своєї чарівності та цікавості.

Жюль Верн здійснив мрію дитинства — купив яхту “Сен-Мішель” і вирушив у тривале морське плавання. У 1862 році він ходив під вітрилом до берегів Норвегії, Швеції та Данії. У 1867 році перетнув Атлантичний океан і прибув до Північної Америки. Під час подорожей Верн робив записи, але не забував про свою основну роботу і, повернувшись до Парижа, негайно сідав за письмовий стіл. У 1864 році він написав “Подорож до центру Землі”, слідом – “Подорожі та пригоди капітана Гаттераса”, потім “Із Землі на Місяць”. 1867 року вийшов знаменитий роман “Діти капітана Гранта”, 1870-го – “20 000 льє під водою”. Найбільшим успіхом користувалася його книжка “Навколо світу за 80 днів”, яка була надрукована 1872 року.

Гроші, слава — все було, але галасливий Париж уже дратував, і Жюль Верн переїхав у провінційний і тихий Ам’єн. Він привчив себе працювати як машина, вставав о 5 ранку і до 7 вечора писав. Перерва тільки на чай, їжу та читання. Він щодня переглядав безліч газет і журналів, робив потрібні вирізки, складаючи їх у картотеку. Загалом за своє життя Жюль Верн написав 63 романи, 20 повістей, десятки оповідань і п’єс. Він відзначився найпочеснішою нагородою — Великої премії Французької академії, потрапив до числа так званих “безсмертних”.

У бібліотеці Жюля Верна стояв величезний глобус, уздовж і впоперек поцяткований густою мережею маршрутів, здійснених його героями. Вони побували на всіх материках і океанах, вони проникали в такі заповідні краї, які в той час були ще позначені на географічних картах білими плямами. Вони подорожували землею, повітрям, водою, під водою, підіймалися на сніжні вершини, опускалися в кратери вулканів, прямували в міжпланетну далечінь.

Помер Жюль Верн на самому початку 20 століття 1905 року. На його могилі встановлено пам’ятник із лаконічним написом: “До безсмертя і вічної юності”.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *