Давид Арахамія пообіцяв не змінювати законом про мобілізацію норми щодо людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає

Втім, чи йдеться про виключення переогляду осіб з інвалідністю, який пропонує запровадити Кабмін, Давид Арахамія не вказав.

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, які зміни відбудуться у тексті законопроєкту про мобілізацію до другого читання.

«Вчора проголосували в першому читанні законопроєкт 10449 щодо військової служби, мобілізації та обліку.

Питання до нього є у всіх. Будемо працювати над ними в комітеті до другого читання:

1. Щодо людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає, залишимо все в редакції чинного законодавства.

2. Переглянемо ще раз підхід до аспірантів. Фінального рішення ще немає, будемо шукати компроміс.

3. Точно неприйнятними є норми щодо блокування особистих рахунків громадян. Не бачу в Раді тих, хто б таке підтримував.

Це питання, які вже в роботі. Також працюємо в міжфракційній робочій групі над іншими пунктами законопроєкту. Маємо збалансувати інтереси військового командування, бізнесу і громадян. Завдання не з легких, роботи буде багато», – зазначив він.

Разом із тим, не досить зрозуміло, які саме норми не будуть чіпати щодо людей з інвалідністю.

Законопроєкт передбачає обов’язковий переогляд громадян України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2024 року (вочевидь, Уряд мав на увазі 2022 рік – прим. ред.) встановлено інвалідність II та III груп (крім тих, кому інвалідність II та III груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації), до кінця 2024 року на непридатність до військової служби на підставі переліку хвороб, станів та фізичних вад, затвердженого Кабміном.

На розгляді парламенту одночасно з законопроєктом 10449 знаходиться законопроєкт 10379, розроблений Міністерством оборони, яким вносяться зміни до Кримінального кодексу. А саме, вносяться зміни до статті 336 КК, за яким відмова від проходження медичного огляду буде каратися позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Отже, особа з інвалідністю II та III групи буде вимушена у разі прийняття закону їхати на повторний переогляд, а якщо вона на такий переогляд не з’явиться – їй у перспективі буде загрожувати позбавлення волі.

Свою позицію прокоментували в EnableMe Ukraine – міжнародній команді експертів та волонтерів, що опікуються людьми з інвалідністю. Зокрема, там зазначили, що в ЄС не прописаний механізм перегляду статусу інвалідності, а відповідно і не існує інституту переоглядів стану здоров’я людей з інвалідністю, тож введення законопроєктом про мобілізацію перегляду осіб, яким встановлено інвалідність II та III груп, є українським «ноу-хау».

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *