Війна Ізраїлю і Хамас 2023. Початок

Уже минуло достатньо часу, щоб провести попереднє розслідування і зібрати воєдино докази та відновити точну хронологію подій цього страшного ранку 7 жовтня 2023 року.
Цього дня стався напад палестинських терористичних збройних формувань, що базувалися в секторі Газа, на територію Ізраїлю. З цього почався найбільший великомасштабний з 1973 року збройний конфлікт між палестинськими арабами та Ізраїлем.

Почалося все в районі 06:30 ранку. У цей момент з боку Гази по Ізраїлю почалася масована атака у вигляді запуску ракет. Близько 2500-3500 ракет полетіли по півдню і центру Ізраїлю. У міру своїх можливостей, система “Залізний купол” знешкодила більшу частину запущених палестинцями ракет, але деякі з них зуміли досягти житлових будинків. Є жертви серед цивільного населення країни.

Однак ракетний удар став тільки прелюдією до великої наземної операції Хамаса. Під його прикриттям до кордону між Газою та Ізраїлем висунулися формування штурмових загонів терористів-палестинців, кожен з яких мав точну карту місцевості із зазначенням конкретного пункту ведення бойових дій і максимально безпечних шляхів просування до них. Для прориву палестинсько-ізраїльського кордону формування ХАМАС і дружні з ними інші палестинські рухи використовували кілька новинок, які ніколи раніше не зустрічалися в конфліктах такого роду.

Річ у тім, що знаючи про характер супротивника, ізраїльська сторона максимально убезпечила кордон, встановивши на ньому бетонні загородження, вежі з дистанційно керованими кулеметами й армійські блокпости. Для них терористи й придумали кілька оригінальних нововведень. По-перше, почалося з хакерської атаки, яка вивела з ладу частину автономних спостережних пунктів, по-друге, вони масово застосували безпілотні літальні апарати, переробивши їх на ударні дрони. Скидаючи з них невеликі бомби, палестинці вивели з ладу всі кулеметні установки на напрямках головних ударів.

Крім того, для знесення бетонних загороджень вони використовували потужні бульдозери, які розчищали шлях штурмовим загонам. Але і це ще не все. Застосувавши параплани й мотодельтаплани, хамасівці змогли переправити в тил ізраїльтян значну кількість диверсантів, чиїм завданням було вносити паніку і порушувати комунікації. Крім того, повною несподіванкою для ізраїльтян стала поява на пляжі біля кібуца Зікім палестинського морського десанту. Добре ще, що кілька десятків десантників ще в морі нейтралізували сили ВМФ Ізраїлю, але навіть ті з них, хто досяг берега, стали серйозною загрозою.

Отже, близько 2500 підготовлених терористів, озброєних “до зубів”, проникли на територію Ізраїлю, до чого керівництво країни виявилося повністю не готовим. Мета цієї атаки була: цитата військовополоненого “вбити якомога більше ізраїльтян”.

Пробивши пролом у кордоні, терористи-палестинці, використовуючи фактор раптовості, почали швидко поширюватися прикордонням Ізраїлю. Під час рейдів вони блокували та розстрілювали все мирне населення невеликих ізраїльських поселень.

Однак головною метою першого етапу нападу було місто Сдерот (28 тисяч населення). На жаль, саме в цей момент там проходив музичний фестиваль, учасниками та гостями якого були безліч ізраїльтян і приїжджих євреїв з інших країн. Маючи докладні карти місцевості цього регіону Ізраїлю і точну інформацію про те, що відбувається на його боці, бойовики швидко блокували район проведення фестивалю, після чого влаштували його гостям “криваву баню”.

Людей розстрілювали без розбору. Тих же, хто якимось дивом зумів вирватися з пастки, на трасі чекали групи автоматників, які на ходу розстрілювали машини. Частина терористів носили нагрудні камери, які й стали свідками жорстоких убивств. Вбивали цілі сім’ї з 5-8 осіб із дітьми від грудного віку. Кидали гранати в бомбосховище, де ховалися десятки людей. Ґвалтували жінок і дітей. Вбивали дітей на очах батьків… Сотні відеосвідчень, які й у страшному сні не насняться.

Паралельно з фізичним знищенням євреїв тривало захоплення заручників, які потрібні були хамасівцям як предмет подальшого торгу з Ізраїлем. Найцінніших бранців не зволікаючи переправляли в Газу, де ховали в тунелях. Частину заручників утримували на місцях, тож частину з них спецпідрозділи ЦАХАЛу невдовзі змогли звільнити.

Однак не тільки прорив кордону з подальшими захопленнями поселень і жорстокими вбивствами євреїв став шоком для ізраїльтян. Палестинські штурмовики змогли захопити дві військові бази ЦАХАЛ: Нахаль-Оз і Реїм. Захоплення їх супроводжувалося загибеллю і полоном ізраїльських військових. Палестинці ж як демонстрацію своїх перемог викладали у всесвітню мережу відео із захопленою і знищеною ізраїльською військовою технікою. Користуючись відсутністю організованого опору з боку ізраїльтян, палестинські бойовики проникали все глибше на територію Ізраїлю і до другої половини дня 7 жовтня вже контролювали територію, яку можна порівняти з усім сектором Газа.

Але й Ізраїль не сидів, склавши руки. Після того як минув початковий шок і накопичилася достатня інформація про нападників, у справу вступили головні сили ізраїльської армії. До місця прориву почали стягуватися війська, а в Генштабі як нейтралізацію “Повені Аль-Акси” почали розробляти відповідну операцію “Залізні мечі”. Для ізраїльської армії складнощі в ліквідації прориву палестинських формувань були, прямо скажемо, великі. Протистояти військовим довелося не регулярним військам, а напівпартизанським формуванням, які під час виконання бойових завдань навіть не надягали військову форму. А частина з них одягали навіть форму Армії оборони Ізраїлю.

Проте спільними діями підрозділів ЦАХАЛ і частин спецпризначенців уже до кінця 7 жовтня було відбито базу Реїм і звільнено деяку кількість заручників. Для посилення чинної армії в Ізраїлі розпочалася мобілізація резервістів, і в лічені дні її лави поповнилися 300 тисяч додаткових бійців. З баз зберігання терміново знімали техніку, яку негайно відправляли до місця проведення операції. Паралельно ВМФ Ізраїлю повністю заблокували морське узбережжя Гази.

Завдяки швидко вжитим заходам палестинські збройні формування, які прорвалися вглиб Ізраїлю, оперативно локалізували, частково знищили, частково витіснили назад у Газу. Далі почалася зачистка території від терористів, що зачаїлися, з їх подальшою ліквідацією.

У підсумку, до 9 жовтня вся територія Ізраїлю, що зазнала нападу палестинських бойовиків, перейшла під повний контроль держави. Відповідні служби почали підраховувати збитки, а армійські підрозділи розпочали підготовку нового етапу ведення наземних бойових дій. Їм належало прорватися в Газу і ліквідувати в ній усі формування ХАМАС, яке цивілізована світова спільнота, практично, одноголосно оголосило терористичною організацією. Тільки таке визначення питання допоможе надалі убезпечити південний кордон країни й ліквідувати повторну загрозу нападу.

Джерело

*************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *