7 причин, чому поняття “кохання” останніми роками сильно змінилося

  1. Поява в нашому житті додатків для знайомств і соціальних мереж

Ні, звісно, і раніше можна було знайомитися з людьми протилежної статі на вулицях (найсміливіших це не зупиняло), за оголошеннями в газеті або на дружніх вечірках. Але всі ці дії (навіть читання газет) вимагали в рази більше навичок, ніж просте натискання букв на клавіатурі. Це принесло одразу кілька змін у любовні стосунки.

З одного боку додатки для знайомств дали шанс тим людям, у яких його раніше не було. Скромним, сором’язливим, людям з особливостями тощо. З іншого — створили в окремих громадян відчуття нескінченного вибору.

Так, наприклад, один громадянин 50-річного віку, який мешкає в маленькому риболовецькому селищі на краю землі, агресивно переконував мене в тому, що тільки зареєструвавшись на сайті знайомств, він отримав масу пропозицій від молодих жінок. Я трохи знала принцип роботи того сайту, і розуміла, що більша частина тих, хто написав, — боти. Але як переконати людину, що “Валя, 19 років, живу одна, чекаю на тебе” за 300 метрів від нього — фейк. Напевно вона жива і справжня, і дуже чекає. А що він не помічав її серед 80 односельців — ну це просто неуважність.

  1. Економічна незалежність жінок

Раніше кохання однозначно було про дві речі. Перше — про опіку над жінкою. Друге — про її матеріальне забезпечення. Ці два стовпи навіть не піддавалися сумніву. Однак емансипація, що стала можливою з багатьох причин, зокрема й завдяки зміні характеру праці, поступово змінила цей розклад сил. Жінки, як і раніше, чекають здобувачів, а чоловіки намагаються їх із себе вдавати. Але зізнаймось в тому, що це явище практично зникає з нашої дійсності. Шанси на “добуваку” в нашому житті, особливо в провінції, не перевищують 4-7%. Усім іншим потрібно знайти якусь іншу підставу для близькості.

“Любов приходить і йде, а їсти хочеться завжди” – задумливо резюмували жінки минулого. І в цьому є частка істини. З тією лише різницею, що наявність особистого персонального чоловіка поруч сьогодні не завжди покращує раціон харчування…

  1. Поява засобів контрацепції

Як на мене, це альфа й омега, на яких вибудовується взагалі все — починаючи від економічної незалежності (спробуй бути незалежною з сімома дітьми) до можливості розпоряджатися своїм часом для того, щоб когось знайти. Сучасні засоби захисту від небажаної вагітності раптово дали жінкам один із найголовніших козирів за всю історію людства. Саме їм (серед іншого) ми маємо бути вдячні за можливість не підкорятися і не терпіти, перебувати у творчому і любовному пошуку, планувати дітонародження і насолоджуватися фізичним аспектом кохання так само як це завжди робили чоловіки. Щоправда, для чоловічої статі необхідність відповідати вимогам пані, що виникла раптом, частенько стає причиною неврозу.

  1. Зміна обмежень за віком

До речі, ви помітили, що змінився вік тих, хто “у грі”. Близько 10 років тому, коли один із центрів вивчення громадської думки ставив запитання на тему “до скількох років, на вашу думку, жінки залишаються активними в сексуальному житті”, більшість респондентів відповідала — до 45 років. Можливо, тоді це так і було, але ситуація стрімко змінюється.

Молоді люди воліють не заводити тривалих близьких стосунків, принаймні доти, доки не стануть на ноги. Більш дорослі чоловіки і жінки, навпаки, довше залишаються в строю. Особливо це стосується жінок, які не бажають більше миритися з прислів’ями на кшталт “бабин вік короткий” і встановлюють нові правила. Звісно, за всіх часів були дами, які й у зрілому віці зводили з розуму чоловіків. Але саме сьогодні шукати кохання не у віці “нареченої”, не в студентські роки, а набагато пізніше стало нормою.

  1. Підвищена толерантність суспільства до всього і до всіх

Чимало цьому сприяють багатоповерхівки, в яких ніхто нікого не знає, роз’єднаність ближніх і дальніх родичів, можливість самому вибудувати собі ланцюжок дружніх зв’язків. З іншого боку, підключається інтернет, і актуальні закордонні віяння. Люди будують стосунки не оглядаючись на інших. Вони можуть обирати того, кого хочуть, не озираючись на вік і суспільне становище (а іноді й на стать), і робити з ними що хочуть. Ясна річ, що це не стосується регіонів, де сильні традиції, а підходить для центральної частини Росії. І тенденція ця сильніша у великих містах. Але факт залишається фактом, сучасна молодь обирає з набагато ширшого діапазону ідентичностей, орієнтацій тощо, ніж їхні бабусі. Це не про майбутнє, це вже про сьогодення.

  1. Зміна пріоритетів щодо любові. Цінність справжнього щастя порівняно з установкою “що люди скажуть”

Зараз багато й активно кричать про руйнування інституту шлюбу, знецінення почуттів тощо. Однак якщо подивитися на те, що відбувається, неупереджено, то руйнуються далеко не всі шлюби. А тільки ті, які й раніше б зруйнувалися, якби наші бабусі й дідусі мали можливість розбігтися. Вимоги людей до спільного проживання підвищилися. Тепер вони хочуть не тільки побутового комфорту, соціальної захищеності та статусу, а й емоційно насиченого особистого життя. До речі, помітила, що вимоги жінок у цьому плані стали набагато вищими останніми роками. Те, що чоловік тепер має бути охоронцем домашнього вогнища, емоційним регулятором життя сім’ї та навіть психологом нарівні з дружиною, дуже дратує деяких наречених. А даремно, хороший шанс проявити себе, якщо вже з “добувачкою” не виходить.

  1. Цінність справжніх почуттів ще більше зростає

А все-таки, що не кажи, золото — воно в усі часи золото. А щирі й довірливі стосунки, здатні подарувати радість — у всі часи цінність. Тож якщо поруч із вами є люблячі й кохані близькі люди, обійміть їх міцніше, і нікуди не відпускайте. Бережіть їх — любов у сучасному світі знайти не так просто. Нехай у них і у вас все буде добре.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *