Номерні знаки України: таблиця по областях

Номерні знаки українських автомобілів – одна із найбільших загадок на наших дорогах. Невідомо, хто і навіщо зашифрував коди наших регіонів і яку логіку мають поєднання літер. На щастя, розшифрування кодів – це не секрет.

Сьогодні в Україні видаються автомобільні номери стандарту ДСТУ 4278:2004 “Знаки номерні транспортні засоби”. Крім того, чимало вітчизняних водіїв їздять з автономерами України за колишніми вимогами ДСТУ 3650-97.

Варто нагадати про автомобільні номери, які вже рідко побачиш на транспорті. Номерні знаки, які видавали ще за часів СРСР, їх можна впізнати за чорним фоном та білих символів або ж – на білому фоні та чорних символів.

Фото: screenshot

Після розпаду Радянського Союзу та здобуттям Україною незалежності у 1994 році було видано перший національний стандарт з автомобільних номерних знаків ДСТУ 25/88-94. Основною його відмінністю є поява номерного знаку національної символіки – жовто-блакитного прапора країни.

Автомобільні номери України 1997-2004 років

Основною відмінністю автономерів зразка 1997 року є використання буквосполучень, у яких не зустрічаються букви кирилиці, наприклад “Ф”, “И” тощо. Введення таких стандартів було продиктовано вимогами міжнародної Конвенції “Про дорожній рух”, згідно з якою в автономерах України використовуються лише латинські літери. Автомобільні номери зразка 1997 року стали дев’ятизначними (раніше було сім знаків): великий шрифт – 5 цифр та 2 літери, а також 2 маленькі цифри під державним прапором. Останні означають код регіону (у якій області видавався номер), а дві великі літери – серію знака.

Автомобільні номери з 2004 року

Номерні знаки України зразка 2004 року стали восьмизначними (4 літери та 4 цифри), а крім національної символіки – жовто-блакитного прапора додали ще й буквене позначення нашої країни – UA (Ukraine).

У 2015 році було здійснено невелику корекцію держномерів, коли поле кольорів українського прапора в лівому краю номера було замінено на синій колір з невеликим синьо-жовтим прапорцем на ньому.

Ставлення до регіонів приписки машини має лише перша група з двох літер, інші символи ставляться до власне реєстраційного номеру, що дозволить розширити у майбутньому кількість реєстрацій.

При цьому використовуються лише ті літери української кирилиці, які мають аналоги у латинському алфавіті. Робиться це з метою, щоб машина могла без проблем виїжджати за кордон. Таких літер в українському алфавіті всього дванадцять: А, В, Е, І, К, М, Н, О, Р, С, Т, Х.

Фото: screenshot

Українські номери зразка 1995-2004 років визначали належність до регіону за цифровим кодом. Логіка присвоєння – розташування областей за абеткою: 01 – АР Крим, 02 – Вінницька область, 03 – Волинська область тощо. Літерні індекси регіонів зразка 2004 року, що діють, морфологічно не пов’язані з назвами областей.

Зміни з 2018 року

Міністерство юстиції затвердило державний стандарт на автомобільні номери для легкового транспорту. Ці зміни доповнили існуючий на сьогодні ДСТУ 4278:2012. Тепер автомобільні знаки Києва позначатимуться літерами КА разом із раніше затвердженими АА. А номери з Криму позначатимуть КК.

Загалом нововведення полягають у тому, що перший символ в автомобільних номерах регіонів України замінюється іншою літерою. Таким чином, літеру А поміняли на К, В – на Н, а С – на латинську І. Раніше буквене позначення І діяло тільки в Києві, Полтаві та їх областях. Сьогодні цю букву можна побачити у номерних знаках Черкас, Чернігова, Севастополя, Чернівців та їхніх областей.

Власникам зі старими номерними знаками турбуватися не потрібно. Для ідентифікації місця реєстрації автомобіля коди необхідно заучувати або користуватися наведеною нижче таблицею.

Код 2004 рокуКод 2013 рокуРегіон
ААКАмісто Київ
АКККАР Крим
АВКВВинницька область
АСКСВолинська область
АЕКЕДніпропетровська область
АНКНДонецька область
АІКІКиївська область
АМКМЖитомирська область
АОКОЗакарпатська область
АРКРЗапоріжська область
АТКТІвано-Франківська область
АХКХХарківська область
ВАНАКировоградська область
ВВНВЛуганська область
ВСНСЛьвівська область
ВЕНЕМиколаївська область
ВНННОдеська область
ВІНІПолтавська область
ВКНКРівенська область
ВМНМСумська область
ВОНОТернопільська область
ВТНТХерсонська область
ВХНХХмельницька область
САІАЧеркаська область
СВІВЧернигівська область
СЕІЕЧерновицька область

Кольори автономерів

Автомобільні номери можна відрізнити за кольором фону, який означає, до якого виду транспорту належить машина або мототехніка:

  • Білий – ТЗ, що належать звичайним автовласникам.
  • Синій – силові відомства, до яких належить поліція.
  • Чорний – Збройні сили, МНС.
  • Жовтий – громадський транспорт.
  • Червоний – транзитні номерні знаки.

Номери, встановлені на машини дипкорпусу, повинні позначатися буквою D. Також на таких знаках є код країни або міжнародної організації. Три останні цифри означають порядковий номер автомобіля.

Фото: screenshot

Вперше ДСТУ 4278:2004 ввів у дію так звані іменні номерні знаки, що виготовляються на замовлення власника. На них можна нанести слово та помістити логотип. Такі номери вважаються додатковими, вони видаються як другий комплект до основних знаків, отриманих під час реєстрації ТЗ у сервісному центрі МВС, і вони дійсні лише на території України.

Ще одне важливе уточнення щодо номерів України зразка 2004 року – у стандарті ДСТУ 4278:2004 задекларовано, що автономери для приватних ТЗ є власністю автовласника і за бажання, якщо зняти ТЗ з обліку, їх можна перезакріпити за новим транспортом даної людини.

Номери захисників

Фото: screenshot

Свої відмінні номери мають автомобілі силових структур. Так, у транспортного засобу ЗСУ номери мають чорне тло з білими літерами на ньому – це номер самого ТЗ та військовий код. Відмінний формат мають і машини волонтерів, які співпрацюють із українськими захисниками – вони відрізняються зеленим тлом із білими цифрами та літерами на ньому.

Усі номери силовиків підпорядковані цивільній схемі кодування, які мають: код регіону, номер машини та літерну серію. Винятки становлять військові та волонтерські транспортні засоби. Так, номери прикордонників замість двозначної буквеної серії наприкінці мають зелений козацький хрест і букву В. У рятувальників, тобто служби цивільної оборони ДСНС – теж хрест (жовтий) та буква Е. Транспорт національної гвардії має емблему з тризубом та букву G.

З осені 2020 року спеціальні номери одержують електромобілі. На відміну від звичайних у них зелений колір значень, а також особливий код серії. До травня 2022 року на ньому була латинська буква Z, а тепер замість неї буква Y.

Але через погану асоціацію з буквою Z, Кабмін України 21 квітня 2023 року заборонив замовляти та виробляти індивідуальні номерні знаки, що містять символіку ворога. Це стосується таких букв – Z і V, які пишуться окремо. Але використання цих літер у складі латинських слів все ж таки дозволено: Pizza, Victory і т.і.

Зареєстровані номери через “Дію” і кабінет

У січні 2023 року набули чинності доповнення від 12.12.2022 року до Наказу Міністерства внутрішніх справ та Вимог до державних номерних знаків транспортних засобів. У документі затверджено нові літерні серії до номерів, що присвоюються автомобілям та іншому транспорту за певних умов.

Йдеться про транспортні засоби, купівля яких була оформлена не в сервісному центрі МВС, а через інтернет – на сайтах відповідних державних структур.

  • Поєднання букв ED і DC в номерах отримають машини, договір купівлі-продажу яких укладено із застосуванням засобів електронного кабінету водія в єдиній інформаційній системі МВС;
  • Поєднання літер DI і PD видається у разіколи договір укладено через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу “Дія”.

У таких машин вказані літери стоятимуть на місці поєднань, які означають адміністративно-територіальну належність місця реєстрації транспортного засобу. Колишні серії, які видають для автомобілів громадян, установ та організацій в інших регіонах, залишаються без змін.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *