Уїнстон Черчилль і Клементина Хозе: шлюб, якому не дали й пів року, тривав понад півстоліття

Це був 1909 рік, і британський депутат Уїнстон Черчилль щойно прибув до Брістоля зі своєю новою дружиною Клементиною. Їхнім завданням було привітати місцевих членів партії під час звичайної політичної зупинки.

Відносини Клементини й Уїнстона

Отношения Клементины и Уинстона
Але несподівано скромна подія виявилася фатальною. Войовнича суфражистка з’явилася з нізвідки й почала нападати на Уїнстона. Раніше він займав публічну позицію проти жінок у політиці, але, на превеликий жаль своєї дружини, Клементина з жахом спостерігала, як її чоловік бореться з жінкою. Зловмисниця штовхнула його в бік рухомого поїзда, але Клементина буквально схопила його за комір куртки, врятувавши йому життя.

Це не єдиний раз, коли Клементина Черчилль рятує свого чоловіка. За час 57-річного шлюбу Клементина неодноразово допомагала чоловікові уникнути політичних і особистих проблем. Хоча жінка залишалася стриманою, вона була рушійною силою, здавалося б, куленепробивного британського прем’єр-міністра, а сам Уїнстон вважав її головною рушійною силою свого надзвичайно успішного життя.

Юність Клементини

Юность Клементины
Життя Клементини сама по собі є історією успіху. Народившись в сім’ї аристократів, її раннє життя було самотнім і обмеженим чутками й скандалами. Батьки Клементини, леді Бланш Хозе і Генрі Монтегю Хозе, зневажали один одного і були настільки недовірливими, що вважали, що жодна з їхніх дітей не належить Генріху. Він покинув Бланш, коли Клементині було шість років, зануривши її матір у відносну бідність.Це викликало не тільки фінансові проблеми, а й соціальні. Попри те що дебютантками зазвичай ставали жінки класу Клементини, Бланш, побоюючись, що її погана репутація може зашкодити дочці, не наважилася впустити її в суспільство.

В інтерв’ю 2002 року дочка Клементини Мері побачила в цьому період причину довічної тривоги та невпевненості своєї матері.

Трагічна смерть 16-річної сестри Клементини, Кітті, від черевного тифу також глибоко зворушила її. Клементина була відправлена жити до тітки під час хвороби Кітті, і вона не усвідомлювала, що прощається з сестрою назавжди. Цей випадок і наслідки нещасливого дитинства залишилися з нею на все життя.

Доленосна зустріч

Судьбоносная встреча
У 1904 році, коли Клементині було 19 років, вона відвідала захід, на якому був присутній 29-річний Уїнстон Черчилль. Вже будучи членом парламенту, Уїнстон був найбільш відомий своїми помітними амбіціями й драматичною втечею з полону під час Другої англо-бурської війни. Клементина не була вражена, тим більше, що чоловік не запросив її на танець.«Уїнстон просто спостерігав», – згадує вона пізніше. «Він  не сказав ні слова і був дуже незграбним».

Через чотири роки Клементина зіткнулася з Уїнстоном на званому обіді. На цей раз вона йому сподобалася більше, і він сподобався їй. Після декількох місяців залицянь вони одружилися в 1908 році.

Як і Клементина, Уїнстон пережив самотнє дитинство. Його батьки були холодні, залишаючи його в школі на тривалий час і нехтуючи ним; Його найближчі дитячі стосунки були з нянею. Досвідчений Уїнстон постійно перебував у боргах, але його амбіції йшли далі, ніж гроші. Він хотів зробити кар’єру в політиці, пробившись до парламенту з низкою драматичних подвигів воєнного часу, які приносили йому все більше і більше слави та суперечок.Клементина так і не стала державним діячем, але вона допомогла його створити. Вона стійко підтримувала чоловіка, навіть коли він ризикував практично всім, щоб стати прем’єр-міністром. Коли він наполягав на тому, щоб добровільно воювати в окопах Першої світової війни, щоб спокутувати себе після протистояння катастрофічній кампанії в Галліполі, вона підтримала його, навіть попередивши, щоб він не повертався занадто швидко. Вона консультувала його зі складних політичних питань і підтримувала його союзників. І це зміцнило його впевненість під час численних нападів депресії, яку він називав своєю «чорною собакою».

Хоча у Клементини було п’ятеро дітей з Уїнстоном, вона проводила з ними мало часу. Замість цього вона кинула свої зусилля на діяльність чоловіка. Однак трагічна доля її дочки Меріголд, яка померла, коли їй було два роки, глибоко травмувала й Уїнстона, і Клементину. Коли через кілька років народилася її наступна дочка Мері, пара вирішила виховувати її по-іншому.

Пара проводила більшу частину часу далеко один від одного через тісний графік Уїнстона, але підтримувала жваве листування.

“Я розповідаю Клеммі все”, – зізнався Уїнстон  Франкліну Делано Рузвельту.

Висновок

Заключение
У відносинах подружжя було багато поганого і хорошого, але не можна сказати, що у них не було любові, адже їх історія наочно розповідає про те, що можна зробити заради коханої людини. Клементина  допомагала своєму чоловікові подолати власних демонів, вона була самовідданою і вірною дружиною, про яку ми повинні пам’ятати, коли думаємо про Уїнстона Черчилля.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *