Римський пантеон: нерозгадані таємниці стародавнього архітектурного шедевра

Здавалося б, за скільки років існування стародавнього Храму всіх богів — Пантеону не повинно залишатися ніяких таємниць і загадок, але чим більше часу проходить, тим більше питань виникає.

І всі спроби визначити хоча б вік споруди або зрозуміти спосіб зведення унікального купола, аналог якого земляни так і не змогли створити, поки не увінчалися успіхом.

Римский Пантеон — архитектурный шедевр античности, одна из значимых достопримечательностей мира. | Фото: planetofhotels.com.

Римський пантеон — архітектурний шедевр старовини, одна з найбільш значущих визначних пам’яток світу.

Попри поважний вік Пантеону, він досі залишається найзагадковішою спорудою на землі, адже так і не вдалося дізнатися, коли вона була побудована або як зведена.

 Полусферический купол Пантеона является удивительной загадкой и самым большим в мире неармированным перекрытием. | Фото: planetofhotels.com.

Напівсферичний купол Пантеону — дивовижна таємниця і найбільша у світі неармована стеля.

Особливо багато питань виникає з приводу величезного купола, адже навіть сучасні будівельники, які знають про тонкощі своєї справи й можливості будівництва матеріалів, практично в унісон стверджують, що побудувати таке диво не представляється можливим. Але як би не дивувалися і не говорили про неможливість створення, Пантеон все одно існує і стоїть у всій красі в історичному районі Риму – Пінья.

Изображение Пантеона написано голландским живописцем Willem van Nieulandt II (XVII век). | Фото: espavo.ning.com.

Образ Пантеону написав голландський живописець Віллем ван Ньоландт II (XVII століття).

Весь науковий світ датою завершення будівництва такого знакової споруди вважає 126 рік нашої ери. Хоча ніяких документальних свідчень знайти не вдалося, дослідники спиралися лише на деякі події, описані в хроніках. Вони склали логічні ланцюжки, і правдиві вони чи ні, достеменно невідомо.

Большая часть мрамора, который активно применялся для внутренней отделки храма, сохранилась в неизменном виде и в идеальном состоянии. | Фото: wowitaly.ru/ italia-ru.com.

Велика частина мармуру, який активно використовувався для внутрішнього оздоблення храму, збереглася в незмінному й ідеальному стані.

Але це не єдині дивацтва і загадки, пов’язані з будівництвом Пантеону, який вважається вінцем творіння давньоримських зодчих. Найбільше вона дивує і розбурхує уми вчених, причому не істориків, а інженерів і конструкторів, які не можуть пояснити, як майже 2 тисячі років тому стародавні зодчі створили будівлю з цегли  бетону, що збереглося до наших днів.

Толщина стены купола у основания составляет 6 м. | Фото: romegid.com.

Товщина стіни купола біля основи становить 6 м.

І, звичайно ж, купол, який не залишає сучасних архітекторів в спокої, адже, як виявилося, аналога вони не могли створити за весь цей час. Унікальність куполоподібної стелі полягає в тому, що в її конструкції немає арматури, що при величезному діаметрі в 43, 3 м — фантазія, що суперечить всім законам фізики й всім відомим тонкощам будівництва.

Считается, что античный храм, состоящий из огромной ротонды и портика, был построен в 124-126 гг. н.э. (Пантеон, Рим). | Фото: expertitaly.ru.

Вважається, що древній храм, що складається з величезної ротонди й портика, був побудований в 124-126 роках нашої ери (Пантеон, Рим).

Цікавий факт: Для тих, хто не розбирається в тонкощах  будівельних робіт і міцності матеріалів, хотілося б уточнити, що досі створити таке куполоподібне бетонне склепіння на планеті не вдавалося через неможливість утримати велику площу і вага матеріалу на висоті без додаткових (посилених) укріплювальних споруд або опор. І найдивніше в цій історії те, що термін служби навіть самого міцного і надійного бетону обмежений, а через 600 років він повністю втрачає свої властивості, розпадаючись на складові частинки.

Так выглядел римский Пантеон в XVIII в. | Фото: trip-together.ru.

Так виглядав римський Пантеон в XVIII столітті.

Звичайно, розгадкою складу стародавнього бетону займалися і хіміки, які визначили, що основні частини споруди були виконані з різних розчинів. Що ж, це зрозуміло, адже підстава вимагала більш міцного складу, а на самому верху — легкого, щоб купол не зруйнувався під вагою власної ваги. Але навіть ці дослідження не пояснюють створення і довговічність купола, втім, як і всієї споруди (1900 років!) і головне, не розкривають таємниці розрахунків і технології будівництва Пантеону.

Несмотря на 2 тысячелетнюю историю и постоянные природные катаклизмы, Пантеон сохранился в прекрасном состоянии. | Фото: trip-together.ru.

Попри 2-тисячолітню історію і постійні природні катаклізми, Пантеон зберігся у відмінному стані.

З огляду на сейсмічність зони, пожежі, постійні підтоплення, 900-річне забуття і вік стародавнього об’єкта, виникає ще більше питань. Як могла ця споруда зберегти таку цілісність, адже більшість будівель римського періоду з менш витіюватою і складною архітектурою давно перетворилися в руїни. І навіть той факт, що Пантеон не раз реконструювався і підтримувався в хорошому стані в останні роки, не пояснює такої стійкості. Взяти, наприклад, Колізей, якому не допомагає ніяка реконструкція, він все одно руйнується, і цей процес не зупинити.

В римском Пантеоне нет ни одного окна, свет проникает через отверстие диаметром 6 м, созданном на вершине купола. | Фото: putidorogi-nn.ru.

У римському Пантеоні немає жодного вікна, світло проникає через отвір діаметром 6 м, створене на вершині купола.

Поки всі ці таємниці будуть розгадані  дослідниками, звичайні туристи можуть насолодитися дивовижною гармонією форм Пантеону. І навіть попри те, що всередині приміщення немає вікон і світло проникає тільки через отвір в центрі купола (Oculus), можна побачити його ідеальні форми й деталі інтер’єру, більшість з яких не змінилися з моменту його будівництва.

Купол со стенами спроектирован так, что создает единую цилиндрическую оболочку. | Фото: trip-together.ru.

Купол зі стінами сконструйований таким чином, що створює єдину циліндричну оболонку.

Звичайно, вчені змогли створити проєкцію цієї споруди і виявилося, що внутрішній простір виконано у вигляді циліндра з висотою, що дорівнює радіусу сфери купола, який також становить 43, 3 м. І це не єдиний сюрприз: 16 колон, що підтримують портик, були доставлені більш ніж за сто кілометрів від нього. І це при тому, що вага кожної монолітної гранітної колони становить 60 тонн.

Теперь вместо богов в нишах римского Пантеона расположены статуи святых, фрески, картины и алтари. | Фото: expertitaly.ru/ planetofhotels.com.

Тепер замість богів в нішах римського Пантеону розташовані статуї святих, фрески, картини й вівтарі.

Немає ніяких свідчень того, що храм за довгу історію свого існування зазнав будь-яких реконструкцій або радикальних реконструкцій, але достеменно відомо, що скульптури й написи зазнали змін, і пов’язано це з плином часу і змінами вірувань городян. Якщо спочатку це був храм, в якому поклонялися всім давньоримським богам, то з часом він перетворився в язичницьку культову споруду. На той час вони поклонялися лише 7 верховним богам, яким в раніше сформованих нішах встановлювалися мармурові скульптури.

Считается, что римский Пантеон был и местом поклонения богам и древней обсерваторией. | Фото: delovoy-kvartal.ru/ rome-with-love.ru.

Вважається, що римський Пантеон був і місцем поклоніння богам, і древньою обсерваторією.

Багато вчених вважають, що вони були розташовані в особливій послідовності й коли сонячні промені потрапляли всередину через отвір в куполі, вони висвітлювали тільки денних богів й в певний час. Це підтверджує припущення про те, що Пантеон використовувався і як храм, і як обсерваторія.

Только раз в году солнечные лучи изнутри храма освещали решетку у входа в Пантеон (Jakob Alt, 1836 г.). | Фото: ru.wikipedia.org.

Лише раз на рік сонячні промені зсередини храму висвітлювали решітку біля входу в Пантеон (Jakob Alt, 1836).

Цікавий факт: унікальний світловий ефект можна буде спостерігати 21 квітня. У цей день римляни відзначали день заснування міста, а починалося свято рівно опівдні, коли промінь сонячного світла зсередини приміщення падав на решітку над дверним отвором. Саме в цей момент імператор завжди був на порозі, щоб опинитися в сонячному світлі, що йде з храму. Так кожен владика намагався піднятися на один щабель з богами — жителями Пантеону.

Несколько веков подряд в Пантеоне, который превратили в церковь Святой Марии и Мучеников проходят богослужения (Рим). | Фото: viziteurope.ru.

Вже кілька століть поспіль проводяться служби в Пантеоні, який був перетворений в церкву Святої Марії й мучеників (Рим).

З приходом християнства Пантеон перетворили в церкву і замість Верховних Богів там встановили Святі образи. Ця подія відбулася 13 травня 609 року, саме тоді імператор Фока подарував храм Боніфацію IV і папа римський освятив його як християнську церкву Святої Марії й мучеників (Santa Maria ad Martires). В середні віки Пантеон також став місцем поховання відомих людей Італії, в ньому зберігаються саркофаги кількох королів, кардиналів і видатного художника епохи Відродження — Рафаеля.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *