Неймовірні історії людей, які змогли вижити в повній ізоляції від цивілізації

Протягом усієї історії незліченна кількість людей опинилася абсолютно самотньою – відрізаною від решти людства – випадково або за вибором. Однак такого роду самотність жодним чином не є смертним вироком для тих, хто опинився в ньому; насправді, у багатьох випадках люди виживали в ізоляції.Ті, хто пережив ізоляцію, здатні вас здивувати.

Шотландець Олександр Селькірк виживає один на Мас-а-Тіррі

Олександр Селькірк народився в 1676 році в Шотландії. На цей час він є одним з найвідоміших особистостей, які зазнали корабельної аварії. Тих, хто знайомий з творчістю Даніеля Дефо, не здивує той факт, що саме виживання шотландця надихнуло його на написання знаменитого «Робінзона Крузо».

Селькірк, молодший син шевця, покинув Шотландію у віці дев’ятнадцяти років через сімейну ворожнечу, яка призвела до юридичних наслідків. В процесі втечі він приєднався до екіпажу піратського корабля, який здійснював набіги на іспанські порти й торгові судна. Після декількох особливо небезпечних боїв з іспанцями Селькірк почав сперечатися з капітаном корабля. Неясно, чи він добровільно висадився, чи був змушений покинути корабель, але молодий шотландець незабаром виявився покинутим напризволяще на острові Мас-а-Тієрра, одному з кількох, що складають ланцюг островів Хуана Фернандеса в Чилі.

Це був 1704 рік, Селькірк знаходився за тисячі миль від дому, у нього було дуже мало провізії. Дивно, але він зробив все, що міг зробити в цій ситуації й приручив багатьох тварин і використовував їх для їжі й для розваг. Він побудував собі притулок, полював і рибалив, і врешті-решт прожив близько п’яти років, поки його не помітив британський корабель у 1709 році.

Це може звучати дивно, але доля іноді дивна річ, і застрягти на острові на п’ять років — найкраще, що могло статися з шотландцем. Піратський корабель, на якому він спочатку відправився в плавання, був атакований і потонув. Майже весь екіпаж потонув, а його капітан був ув’язнений іспанцями в Південній Америці.

Селькірк приєднався до екіпажу корабля, який його врятував, і здійснив кілька власних піратських нальотів, в результаті чого став дуже багатим. Він повернувся до Шотландії й возз’єднався зі своєю сім’єю. Близько 1713 року він записав свої пригоди на папері. Його історія привернула увагу автора Даніеля Дефо.

Маргарита де Ла Рокк була кинута власним двоюрідним братом

Приблизно за сто сорок два роки до того, як був врятований Александр Селькірк, молода дворянка з Франції, на ім’я Маргеріт де Ла Рокк приєдналася до експедиції, яка вирушила з Франції на територію нинішньої Канади, разом зі своїм двоюрідним братом Жаном-Франсуа де Ла Роке, недавно зведеним в ранг генерал-лейтенанта французької колонії.

Під час трансатлантичної подорожі у Маргарити з’явився коханець, і Жан-Франсуа дізнався про це. Він не міг ігнорувати цю інформацію, оскільки це поставило б на карту його професійну репутацію. Генерал-лейтенант змусив Маргарет і її коханого покинути корабель. Він залишив їх зі слугою на острові в затоці Святого Лаврентія.

Опинившись на півночі Канади, Маргарет, її коханий і їх слуга Деміен були змушені жити на острові. Що ще більше погіршило ситуацію, так це те, що вона завагітніла. Трагічно, але й не дивно – її дитина померла.

Через деякий час коханець Маргарити і їх слуга померли з невідомої причини, залишивши дівчину зовсім одну на чужині. Однак їй нічого не залишалося, як продовжувати виживання. За деякими сучасними даними, вона навіть навчилася стріляти з мушкета, який залишився у неї після приземлення в бухті. Маргарита врешті-решт була врятована рибалками й повернулася до Франції.

Крім власного запису Маргарет, її виживання на канадській пустці зберегли на папері королева Наваррська Маргарита й Андре де Тевет, францисканський монах і історик.

Ада Блекджек втратила своїх супутників, але повернулася в цивілізацію

Острів Врангеля — ізольований клаптик суші в Східносибірському морі. Але його віддалене положення і суворі умови не зупинила невелику експедицію, яка в 1921 році вирішила «заново відкрити» його для Канади. Ада Блекджек, швачка родом з Аляски, була однією з учасниць цієї експедиції. Вона вирушила в подорож в надії заробити гроші на лікуванні важкохворого сина.

Спочатку передбачалося, що експедиція триватиме пів року. Однак Ада, якій на той момент було двадцять три роки, і ще чотири члени експедиції надовго застрягли на острові. Запаси продовольства були невеликими. Троє з чотирьох супутників Ади пішли шукати допомоги, залишивши Аду доглядати за своїм хворим товаришем. Незабаром він помер, і Ада залишилася на острові в повній самоті. Їй не було куди подітися і, що ще гірше, у неї залишилося критично мало їжі. Протягом двох років їй довелося виживати на острові Врангеля в екстремальних умовах. Одного разу його мало не загриз білий ведмідь.

Врятували Аду з острова Врангеля тільки в грудні 1923 року. Детальніше про цю історію ви можете прочитати в окремій статті.

Хіроо Онода не склав зброю до 29 років після закінчення Другої світової війни.

Лейтенант Хіроо Онода приєднався до Імператорської армії Японії в 1942 році. Коли в 1945 році листівки були скинуті над ізольованим куточком філіппінських джунглів, де він в той час перебував зі своїми товаришами, він вважав це провокацією ворога і продовжував ховатися в джунглях. Двадцять дев’ять років він не знімав військової форми.

У 1974 році його знайшов студент Норіо Сузукі, який не повірив в офіційну інформацію про смерть Оноди, який вважав це черговою провокацією і відмовився повертатися в цивілізацію. Сузукі вдалося зібрати докази закінчення війни, які переконали його, а японський уряд навіть відправило на переговори колишнього командира Оноди. Тільки тоді він офіційно склав зброю і повернувся у світ.

А дізнатися більше про цю історію можна в цій окремій статті.

Том Ніл добровільно обрав ізоляцію на райському острові

Деякі люди свідомо і навіть щасливо віддаляються від світу в далекі куточки земної кулі й живуть там абсолютно на самоті. Новозеландець Том Ніл — один з таких.

Він був повністю захоплений ідеєю розчинитися в дикій природі й оселився в повній самоті на Суворовському атолі, де побудував будинок і провів там все своє життя, зрідка вирушаючи в Нову Зеландію у справах.

Ніл помер в 1977 році, а через дев’ять років після його смерті вийшла книга про його досвід «Острів для одного».

Хо Ван Тан і його син жили сорок років у в’єтнамських джунглях

Хо Ван Тан, його син Хо Ван Ланг і решта їх сім’ї були захоплені зненацька початком війни у В’єтнамі. Спочатку вони намагалися просто перечекати – і втратили матір сім’ї й двох братів Хо Ван Ланга.

Щоб захистити свого маленького сина, Хо Ван Тан зник разом з ним в джунглях. Щоб врятувати єдину дитину, що вижила, він добровільно ізолював їх обох від світу, в якому вирувала війна. Сорок років батько і син жили в лісі, використовуючи тільки ті природні багатства, які дала їм природа.

У 2013 році, коли Ван Тан був у вісімдесятих роках, а Ван Ланг перетворився на дорослого чоловіка середнього віку, на них випадково натрапили місцеві жителі, які збирали фрукти, які вивели їх із джунглів і поселили в будинку, який сім’я займала до війни.

Детальніше про цю історію..

Вілл, пірат, який вижив один на острові Хуана Фернандеса

Вілл з Нікарагуа став відомий завдяки пірату з XVII століття Вільяму Дамп’єрру, який особисто знав цю людину і розповідав його історію. За словами Дамп’єра, Вілл зазнав корабельної аварії й зміг доплисти до берегів Мас-а-Тієрра. Точно невідомо, скільки часу Уїлл прожив на острові, але він вижив майже так само, як Селькрік вижив через багато років: їв багато козячого м’яса, ловив рибу і займався рослинництвом.

Хуана Марія, остання представниця свого народу, жила на острові в повній самоті

Насправді її так не називали, але її справжнє ім’я могли розповісти тільки жителі острова Святого Миколая біля берегів Каліфорнії, які колись жили з нею пліч-о-пліч. Хуана Марія була виявлена в 1853 році місцевими жителями, які чули про сутички між місцевими племенами, що проживали на острові, і іспанцями на початку століття.

На той час в живих залишилася тільки вона від усього племені. Вижити на острові їй вдалося в наодинці завдяки риболовлі та полюванню на морських ссавців. Жінка була одягнена в пташине пір’я і шкури тварин, а з китових кісток побудувала собі хатину.

Її вивезли з острова в іспанську колонію і хрестили там в католицьку віру. Саме там її назвали Хуана Марія.

Але імунітету проти місцевих хвороб у неї не було, і вона померла через кілька тижнів після прибуття в Каліфорнію. Ніхто не знав мови, якою вона розмовляла, і тому історія її життя померла разом з нею.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *