Як легко прискорити роботу комп’ютера на Windows: потрібно ввести всього одну команду

Вимкнення функції VBS у Windows підвищить продуктивність системи / фото Microsoft

В операційних система Windows 10 і 11 знайшли одну, не найважливішу функцію, відключення якої підвищує продуктивність. Цей лайфхак підійде і власникам слабких чи старих ПК, для яких невеликий приріст продуктивності може мати значення.

Як пише профільне видання Tom’s Hardwarе, йдеться про Virtualization-Based Security (VBS) – вбудований компонент, який використовує апаратну і програмну віртуалізацію для підвищення безпеки Windows.

Фахівці провели ряд експериментів, які показали, що через використання цієї “фішки” продуктивність комп’ютера може знижуватися аж до 30%. Особливо це помітно при запуску “важких” програм та ігор.

Вимкнути VBS дуже просто – для цього

  •  Натисніть клавіші Windows + R на клавіатурі, щоб відкрити вікно “Виконати”.
  • У вікні введіть cmd після чого натисніть Ctrl + Shift + Enter – таким чином ви запустите командний рядок з привілеями адміністратора.
  • У командному рядку введіть bcdedit /set hypervisorlaunchtype off, потім натисніть Enter і дочекайтесь, поки система завершить процес.
  • Перезавантажте комп’ютер, щоб зміни набрали чинності.
СкріншотСкріншот

Є й альтернативний шлях: знайдіть через пошук пункт “Ізоляція ядра” і натисніть “Відкрити”. Далі просто вимкніть “Цілісність пам’яті” (якщо вона вже не була у вас вимкнена) і перезавантажте комп’ютер.

При цьому фахівці підкреслюють, що відключення VBS пов’язане з невеликим ризиком для безпеки, особливо якщо користувач часто завантажує програми з непідтверджених джерел. Але разом з тим автори дослідження пропонують користувачам задуматися над даним варіантом, щоб прискорити роботу ПК.

Зауважимо, що раніше аналогічні результати були отримані журналістами PC Gamer – редакція відзначила 30-відсоткове збільшення продуктивності на Windows 11 в іграх після відключення VBS.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *