Напередодні або в перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну літак АН-225 “Мрія” мав бути евакуйований до аеропорту “Галле” в Лейпцигу. Але цього так і не сталося. Про таке пише німецьке видання Bild.

Як зазначає видання, це летовище було “другим домом” для літака, який базувався в Гостомелі.

Через рік після знищення літака німецькі журналісти повідомили, що з’явився детальний звіт про розслідування.

“Вже було відомо, що Лейпциг мав стати притулком для “Мрії”. Увечері перед початком війни екіпаж і пілоти сіли в повністю заправлений аеролайнер, але, за словами капітана Дмитра Антонова, їм не дозволили злетіти “за розпорядженням вищого керівництва”, – пише Bild

У виданні звіт назвали “вибухонебезпечним”, наголосивши, що, за його інформацією, аеропорт “Галле” підготував усе для порятунку літака ще за місяць до повномасштабного російського вторгнення.

“Відповідно, з 26 січня 2022 року було забезпечено паркомісця для всього автопарку”, – мовиться в статті.

“Переміщення АН-225 та меншого АН-124 було заплановано на 25 лютого. Це було підтверджено 21 лютого. Були дискусії про це тижнями раніше”, – цитує видання речника німецького аеропорту Уве Шухарта.

З посиланням на український новинний портал “Інформатор”, Bild пише: капітан літака Дмитро Антонов повідомив, що німецька пропозиція не була відразу прийнята українською стороною. Ймовірний “тягач струни” та гендиректор “Антонова” Сергій Бичков, який, як сказано, тісно пов’язаний з росією, нібито в той час переправляв друзів і родичів за кордон як “авіаційних спеціалістів”.

“Супутникові знімки мають засвідчити, що найважливіші для обстрілу машини були розміщені в Гостомелі навмисно. Літак, який не використовувався багато років, залишився неушкодженим. Дмитро Антонов підтверджує: “Ті, хто приходив на аеродром, точно знали, які літаки справні, а які першими треба було збити”, – пише видання.

Як зазначає німецьке ЗМІ з посиланням на СБУ, Бичков і начальник його охорони затримані. Заступник Бичкова в розшуку. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Довідка. З 2008 р. АН-225 “Мрія” приземлявся в аеропорту Лейпцига 32 рази – частіше, ніж будь-де в Німеччині. У листопаді 2021 р. судно доставило 3,5 млн експрес-тестів на виявлення коронавірусу. Востаннє “Мрія” була в найбільшому аеропорту Саксонії 18 січня. Тут таки, у “Галле”, для АН-225 було підготовлене безпечне місце, куди його мали вивезти в лютому 2022 р. перед великим вторгненням росії в Україну.

Джерело