16 найкращих речей, які винайшли жінки

Вважаємо, що жіночі руки прекрасно справляються не лише з посудом і шваброю. Ми вирішили пригадати жінок, яким вдалося розвіяти стійкий стереотип, що двигуни прогресу – це чоловіки.

Астролябія
Прилад для вимірювання координат небесних тіл винайшла жінка-науковець, філософ, астроном і математик Гіпатія Олександрійська в 370 році до н.е.

Рожеве шампанське
Ніколь Барб’є Кліко в 1808 році розробила технологію ремюаж, завдяки якій шампанське за три місяці позбавляється осаду і стає кришталево прозорим. Технологія набула справжнього успіху, значно поліпшивши якість напою.

Циркулярна пилка
Табіта Беббітт довго спостерігала за чоловіками, зайнятими розпилюванням колод спеціальною пилкою з двома ручками, за які потрібно тягнути то вперед, то назад. Хоча навантаження на обох чоловіків було однаковим, колода розпилювалася тільки тоді, коли пила рухалася вперед, а при зворотному русі з колодою нічого не відбувалося. Беббітт подумала, що це марна трата енергії, і в 1810 році створила прототип циркулярної пилки, яка пізніше стала використовуватися в лісопильній промисловості.

Перископ для підводних човнів
За допомогою цього приладу, який запатентувала в 1845 році Сара Метер, визначають відстань до об’єктів спостереження.

М’ясні консерви
У 1873 році на всесвітній виставці у Відні наша Надія Кожина продемонструвала спосіб приготування м’ясних консервів, за що й отримала медаль.

Посудомийна машина
Недорахувавшись кількох тарілок зі свого улюбленого фарфорового сервізу, Джозефіна Кокрейн створила машину, яка миє посуд, а не б’є його. Це сталося в 1886 році, але тільки через 40 років пристрій Кокрейн було визнано необхідною річчю в господарстві.

Бюстгальтер
Ця деталь жіночого гардероба була запатентована Ермінь Кадоль у Франції в 1889 році. У своїй корсетній майстерні пані Кадоль виставила виріб, що отримав назву «le Bien-Etre» («добробуту»). Чашечки цього бюстгальтера підтримували дві сатинові стрічки, а ззаду вся ця конструкція прикріплювалася до корсета.

Снігоприбиральна машина
Чистота повинна бути не тільки в будинку, але і на вулицях, вирішила звичайна секретарка Синтія Вестовер і зібрала прадідуся сучасних машин для чищення вулиць від снігу в 1892 році.

Склоочисники
Перші двірники для автомобіля винайшла Мері Андерсон в 1903 році. Їй стало шкода водія, який змушений був під час хуртовини щохвилини зупиняти машину і згрібати сніг з вітрового скла.

Фільтр для кави
Завдяки Мелітті Бенц любителі посидіти за чашкою кави позбавлені втомливої процедури приготування порції кави. Перший фільтр-конус для кави Мелітта скрутила власноруч з листка учнівського зошита в 1909 році.

Глушник для автомобіля
Цей акустичний фільтр винайшла Ель Долорес Джонс в 1917 році, після чого світ навколо нас став трохи тихішим.

Підгузки
Втомлена мама і домогосподарка Маріон Донован в 1917 році сіла за швейну машинку з душовою фіранкою і після декількох спроб створила водонепроникні покриття для підгузка. На відміну від гумових повзунків, які вже були на ринку, дизайн Донован не викликав попрілостей і не стискував шкіру дитини.

Шоколадне печиво
Під час приготування печива за класичним рецептом Рут Вейкфілд в 1930 році пішла на експеримент, розтопивши плитку шоколаду і додавши його в тісто. Вийшло дуже смачне печиво, яке пізніше Рут з чоловіком запустили в серійне виробництво.

Wi-Fi
Хеді Ламарр отримала скандальну славу після того, як знялася у фільмі чехословацького режисера Густава Махато, де вперше в історії кіно була відверта сцена сексуального характеру. За це Адольф Гітлер назвав її ворогом Третього рейху, а римський папа Пій XII закликав добрих католиків не дивитися фільм. Але Хеді захоплювалася не тільки кіно. У 1941 році вона запатентувала секретний засіб зв’язку, який динамічно змінював частоту мовлення, щоб утруднити перехоплення супротивником. З 1962 року цей пристрій використовувався в американських торпедах, а нині застосовується в мобільному зв’язку та Wi-Fi.

Бронежилет
У 1965 році доктор Стефанії Кволек винайшла синтетичний матеріал кевлар, який в п’ять разів міцніший за сталь. Її винахід врятував тисячі життів поліцейським, пожежникам і військовим. Кевлар став основою для куленепробивних жилетів.

Силікон
Скульптор Патрісія Біллінгс поставила собі завдання створити таку цементну добавку, яка б захищала її творіння від руйнувань. Після декількох років експериментів в 1970 році вона нарешті досягла своєї мети, винайшовши непорушний тиньк. Незабаром після цього Біллінгс виявила, що матеріал був до того ж дивно стійкий до вогню.

Морс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *