Дмитро Кулеба: Орбан взяв Україну в заручники через фінансування ЄС

Україна стала заручницею Віктора Орбана в боротьбі угорського прем’єр-міністра за скорочення заморожених коштів ЄС, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Брюссельському кореспонденту POLITICO, проведеному минулого тижня.

12 грудня ЄС уклав угоду з Угорщиною про подолання вето Будапешта на пакет допомоги Україні, що постраждала від війни, у розмірі 18 мільярдів євро.

В обмін на скасоване вето країни-члени погодилися зменшити суму коштів ЄС для Угорщини, які були заморожені через проблеми верховенства права, з 7,5 до 6,3 млрд євро.

“Угорщина веде свою гру”, – сказав Кулеба. ” Вона взяла Україну в заручники за свою боротьбу за гроші, які, на її думку, Комісія їм винна”.

Але є й позитивна сторона того, що було сприйнято як перемога Орбана проти решти ЄС, сказав Кулеба.

” Хороша новина полягає в тому, що Комісія знайшла спосіб, як зробити цю фінансову допомогу Україні можливою без забезпечення голосування Угорщини, тому тепер ми знаємо, що для критичних випадків є рішення”.

Україна розраховує побачити перший транш багатомільярдного пакету допомоги наступного місяця, додав він — але чим швидше, тим краще.

«Ми цінуємо всю допомогу, яку отримуємо, але терміни – це завжди питання. Коли ви ведете війну, все потрібно вчора”, – сказав міністр.

Коли війна в Україні вступає в 11-й місяць, український міністр закордонних справ розповів про дипломатичні досягнення Києва минулого року та визначив цілі на 2023 рік.

Хоча українці “вітають” дев’ятий пакет санкцій ЄС проти Росії, узгоджений на початку грудня, цього недостатньо, сказав він.

За словами Кулеби, просування десятого пакета, спрямованого на перешкоджання ланцюжка достачання зброї Москві, стане одним із ключових дипломатичних пріоритетів Києва у 2023 році.

Нові санкції “повинні вдарити по російській військовій промисловості”, пояснив глава українського МЗС, підкресливши, що Росія “виробляє більше ракет”, попри західні санкції.

– Ми очікуємо, що наступний пакет санкцій вдарить по компаніях, які займаються постачанням запасних частин, необхідних для виробництва ракет, і закриє лазівки в глобальному ланцюжку постачання».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *