Ровер Perseverance нарешті знайшов на Марсі органіку у великій кількості

Попередній аналіз одного з нових зразків породи, зібраних марсоходом Perseverance у кратері Езеро, вразив команду проєкту NASA. У цьому ґрунті виявилася найбільша кількість органічних молекул, будь-коли виявлених на Марсі.

Органічні молекули – це сполуки, що складаються в основному з вуглецю, зазвичай з воднем та киснем, а також з іншими елементами. Вони є основними для будь-якого життя на нашій планеті, але вони не є винятковими — існують небіологічні процеси, які можуть їх формувати.

Досліджувані породи великим планом. Зображення: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Зараз Марс — суха і холодна планета, але мільярди років тому (а можливо, навіть менше) на ньому текла вода. Одна з великих рік впадала в те, що ми зараз називаємо кратером Єзеро. Скелі, досліджувані Perseverance, є висохлі відкладення, які колись були мулом. І 20 липня ровер вкотре просканував скелю, названу Wildcat Ridge, і виявив безліч органічних молекул.

У далекому минулому пісок, бруд та солі, які зараз складають зразок Wildcat Ridge, відкладалися в умовах, за яких потенційно могло існувати життя.
Той факт, що органічна речовина була знайдена в такій осадовій породі, в якій на Землі знаходять скам’янілості стародавнього життя, важливий. Однак, як би не були ефективними наші інструменти на борту Perseverance, подальші висновки щодо того, що міститься у зразку Wildcat Ridge, доведеться почекати, поки він не повернеться на Землю для поглибленого вивчення в рамках кампанії агентства з повернення зразків з Марса
“, – Кена Фарлі, Каліфорнійський технологічний інститут, проєкт Perseverance.

Дві взяті Perseverance проби. Зображення: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Ровер взяв два зразки породи розміром із шматок шкільної крейди. Очікується, що місію щодо повернення цих проб буде запущено десь на початку 2030-х років.

ВСВІТІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *