Вікторія Спартц наполягає: Президент Зеленський має зайнятися питанням Єрмака

У суботу, 9 липня, конгресменка від штату Індіана, республіканка Вікторія Спартц видала заяву, в якій закликала президент України Володимира Зеленського взятися за вирішення, як вона написала, тривалої внутрішньої проблеми в особі Андрія Єрмака, Керівника Офісу Президента України.

У заяві вона перераховує 6 звинувачень адресу Єрмака і закликає українського чиновника відповісти на них. Серед них, такі: витік інформації до Білорусі та, зрештою, до Росії про операцію України із захоплення «Групи Вагнера», а також запевнення українського керівництва, що Росія не нападе, що йшло всупереч з оцінками західної розвідки.

Також вона звинувачує Єрмака у саботажі Херсона та здачі його росіянам, що створило трагедію батальйону «Азов», затягуванні військових закупівель та затягуванні із призначенням незалежного антикорупційного прокурора, а також – у поганому керівниці переговорами із росіянами перед війною.

У своєму пресрелізі конгресменка повідомляє, що в останні три місяці вона багато часу провела в Україні, де спілкувалася з представниками громадського суспільства, бійцями та цивільними особами.

“Я вважаю, що Україна має потенціал стати рушійною силою демократії, інкубатором молодих талантів і справжнім союзником Сполучених Штатів у регіоні, де таке партнерство вкрай необхідне. І як людина, яка виросла в Україні за комуністичної диктатури, інтереси всіх волелюбних людей завжди будуть у моєму серці та діях”, – написала вона.

Напередодні Вікторія Спартц оприлюднила листа до президента Байдена, де просить надати Конгресу інформацію щодо Андрія Єрмака, аби «підтвердити або спростувати різні серйозні звинувачення», які також містять затягування із призначення незалежного антикорупційного прокурора, що, пише вона, «призвело до непрацездатності САП та НАБУ».

У суботу, 9 липня, Міністерство закордонних справ України прокоментувало попередній лист Спартц. Як заявив речник МЗС Олег Ніколенко, Україна «глибоко вдячна» США за підтримку в протидії російській агресії, на тлі якої контрастують заяви конгресменки.

“На цьому тлі масштабної підтримки особливо контрастують останні дії та заяви членкині Конгресу США Вікторії Спартц. Вони є неприхованою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про, начебто, зв’язки керівництва України з Росією і втягнути нашу державу у внутрішню політику США”, – написав Ніколенко у фейсбук.

“Членкиня Конгресу має також припинити підривати наявні механізми надання США військової допомоги для України. Українська сторона максимально відкрито взаємодіє з американськими партнерами, надаючи їм вичерпну інформацію про використання техніки. Подальша бюрократизація та затягування процесу, якого очевидно і прагне Вікторія Спартц, сприятиме лише подальшому просуванню російських загарбників”, – написав речник МЗС.

У відповідь Спартц закликала МЗС України серйозно розглянути її заяву по суті замість того, щоб розпочинати нападки на її особу.

Віцепрем’єрка уряду України Ірина Верещук побачила у листі Спартц, який вона оприлюднила напередодні, зразок довоєнних чвар українських політиків.

“За змістом лист пані Вікторії легко сплутати з українським депутатським запитом довоєнного зразка або з черговою кляузою від громадських активістів. Цікаво те, що українці вже відходять від цих речей, оскільки інстинкт виживання нації бере своє”, – написала вона у своєму телеграм-каналі.

Верещук закликала Спартц та «українських діячів, які стоять за цим листом та іншими подібними речами», зупиниться та зайнятися «чимось корисним для захисту України від ворога» або не заважати.

Андрій Єрмак не коментував ці звернення публічно.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *