Біла отрута: як їсти менше солі та зберегти своє здоров’я

Хоча сіль не є небезпечною у невеликих кількостях, її надмірне використання іноді може призвести до несприятливих наслідків для здоров’я. Але як скоротити споживання цього продукту?

Багато солі може нашкодити, особливо якщо у вас вже є гіпертонія. Зменшити її кількість у раціоні можна без втрати смаку, і як це зробити.

Є спеції, які можуть замінити сіль та способи зменшити її кількість у вашій їжі, але дозволять зберегти відмінний смак вашої страви. Ось кілька хороших варіантів заміни:

Додати кислоти

Додавання кислого елемента в блюдо може бути заміною почуття солі, наприклад:

Різні види оцту: бальзамічний, яблучний, рисовий чи інші. Вони добре поєднуються з овочами, додаються в  салати або як інгредієнт знаходяться у соусах. Наш язик реагує на оцет так само як він реагують на сіль, що робить його чудовою заміною.

Лимонний сік чи лимонна цедра. Він добре поєднується з куркою, рибою чи овочами. Сік лимона додає аромату, дозволяючи зменшити або повністю видалити сіль,  легша від оцту.

Трави та спеції

Цибуля та часник. Будучи одними з найпоширеніших спецій, вони іноді недооцінюються. Сушені та порошкоподібні цибуля та часник особливо добре замінюють сіль, додаючи трохи пікантності та солодощі у будь-якій страві.

Корінь імбиру. Гострий смаковий профіль робить його чудовою заміною солі. Крім того, було доведено, що він має деякі корисні для здоров’я та протизапальні властивості. Відмінно підходить для маринадів, супів та напоїв.

Розмарин. Ця зелень додає неповторного смаку страві, але не зловживайте їй у свіжому вигляді – вона легко може перебити все. Розмарин може бути відмінним доповненням до смаженого м’яса, хліба чи соусів.

Дріжджі. Зазвичай вважається альтернативою сиру для веганських страв, але їх сильний горіховий смак також відмінно підходить для заміни солі, наприклад, в макаронах.

Інші варіанти включають лавровий лист, суху гірчицю, паприку та кмин.

Не соліть під час приготування

Зазвичай ми додаємо сіль у міру приготування. Якщо ви робите макарони з овочами, ви посолили б воду, щоб зварити макарони, посолили воду для овочів і щось ще в процесі. Але важливо уникнути цієї згубної звички та додавати лише невелику кількість солі у готову страву.

Під час приготування їжі вибирайте інгредієнти, які є природно солоними, але мають низький вміст натрію, наприклад соєвий соус, анчоуси або водорості. Не забудьте перевірити, щоб у них був низький вміст натрію!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *