Дещо з історії. Якими були останні 40 годин Єви Браун – дружини Адольфа Гітлера

110 років тому народилася коханка та дружина Адольфа Гітлера. Єва Браун зовсім не цікавилася політикою і була не схожа на решту дружин нацистів. Проте вона залишалася з одним із найжахливіших диктаторів до кінця.

Роман Гітлера та Єви Браун тривав 16 років, а шлюб – менш як дві доби. Якими були останні дні життя цієї жінки та чому вона, маючи нагоду втекти з Німеччини, обрала вірну смерть?

Весілля під землею

29 квітня 1945 року, 00:00 – 05:00

Близько півночі в берлінському бункері Гітлера почався переполох. На танку привезли службовця загсу Вальтера Вагнера. Солдати та інші службовці не могли повірити очам: чутки підтверджувалися – фюрер справді вирішив одружитися!

У цей час 33-річна обраниця Гітлера Єва Браун перебувала у своїй кімнаті та робила останні приготування до весілля. Вона хвилювалася, адже ось-ось мала статися подія, на яку вона чекала понад 15 років. Наречена одягла довгу сукню з чорного шовку, доповнивши вбрання золотим ланцюжком з підвіскою з топазу та золотим годинником. Волосся вона заколола діамантовою шпилькою.

О другій годині ночі Єву запросили до невеликої конференц-зали. Саме там і відбулася скромна церемонія одруження. Британці Джонатан Майо та Емма Крейгі у своїй книзі «Останній день Гітлера. Хвилина за хвилиною» у деталях відновили весілля фюрера. Вони пишуть, що на Гітлері були повсякденні чорні штани та м’ятий сірий армійський кітель. Свідками виступили наближені фюрера Мартін Борман та Йозеф Геббельс.

При оформленні шлюбу наречений і наречена не змогли пред’явити документи, що підтверджують їхнє арійське походження, політичну благонадійність та інші дані, що були гітлерівськими законами. Враховуючи військову обставину, пара просила прийняти на віру їхні усні заяви про те, що вони належать до вищої раси та не страждають на спадкові захворювання. Вальтер Вагнер зафіксував у документі, що їхнє прохання задоволене.

Адольф Гітлер та Єва Браун, близько 1940 року. ФотоKeystone/Getty Images

 Єва за звичкою почала писати своє дівоче прізвище, але потім, швидко закресливши букву “Б”, гордо вивела: “Єва Гітлер, уроджена Браун”. Після цього наречений і наречена обмінялися поспіхом здобутими кільцями, які виявилися їм великі. Вся церемонія тривала трохи більш як 10 хвилин.

Потім був влаштований невеликий бенкет, який став останньою урочистістю в історії нацистської Німеччини. На ньому гостей пригощали шампанським, чаєм та бутербродами. Гітлер обмежився маленькою склянкою угорського вина із цукром. За спогадами свідків, Єва була тієї ночі як ніколи весела і почувала себе чудово.

Гітлер кілька разів йшов з урочистостей — перевірити свого секретаря Траудль Юнге, яка всю ніч друкувала текст заповіту фюрера (і три його копії), надиктованого Гітлером напередодні увечері. У ньому Гітлер пояснив своє несподіване рішення одружитися з Євою Браун:

«Оскільки в роки боротьби я вважав, що не можу взяти на себе відповідальність за створення сім’ї, то тепер, перед закінченням цього земного шляху, я вирішив взяти за дружину дівчину, яка після довгих років дружби з власної волі прибула в майже повністю оточене місто, щоб розділити свою долю з моєї. <…> Я сам і моя дружина, щоб уникнути ганьби усунення або капітуляції, вибираємо смерть. Ми хочемо, щоб нас негайно спалили разом на тому місці, де проходила найбільша частина моєї праці протягом дванадцятирічного служіння моєму народові».

Роботу над заповітом було завершено до ранку. О п’ятій годині, підписавши папери, Гітлер відправився в одну спальню, а його дружина – в іншу. Служниця новоспеченої фрау Гітлер, як завжди, допомогла господині одягнути її синю нічну сорочку.

Отрута чи куля?

29 квітня 1945 року, 14:00 – 00:00

Наступного дня Гітлер обідав із дружиною та двома своїми секретарями. У розмові фюрер вже відкрито говорив про самогубство. Про це в деталях розповідають Майо та Крейгі. «Я ніколи не потраплю до рук ворога живим чи мертвим, — заявив він співрозмовникам. – Найкращий спосіб – вистрілити собі в рота. Ваш череп розбитий, і ви нічого не помічаєте. Смерть миттєва».

“А я хочу бути гарним трупом… Я збираюся прийняти отруту”, – сказала Єва. Вона показала присутнім маленьку коробочку з флаконом ціаніду. «Цікаво, чи це дуже боляче? Я готова героїчно померти, але принаймні хочу, щоб це було безболісно», — заявила вона.

Треба сказати, що з усіх присутніх за столом Єва була найдосвідченішою у питанні самогубства. Ще до війни вона двічі намагалася звести рахунки з життям, але лікарі встигали її врятувати: спочатку Браун вистрілила собі в шию, а вдруге випила величезну дозу снодійного.

В обох випадках вона робила це через Гітлера. Браун відчайдушно намагалася привернути увагу фюрера, коли він захоплювався іншими жінками або з головою йшов у політику. Після другої спроби суїциду Єви Гітлер став більш трепетно ​​ставитися до неї, вражений її самовідданістю.

Єва Браун, 1944 рік. Фотоullstein bild via Getty Images

Смерть не лякала Єву. Якщо треба було довести свою відданість фюреру у такий спосіб, вона була готова піти на це. Під час війни Браун мала багато шансів остаточно виїхати з Німеччини, але вона відмовлялася. У липні 1944, після невдалого замаху на Гітлера, вона остаточно вирішила, що залишиться з ним до кінця. З цієї причини, попри заборону фюрера, вона приїхала до нього в бункер навесні 1945 року.

«Моя мила Герта! Ми боротимемося до останнього, але боюся, наш кінець дедалі ближче і ближче. Не знаю, як це трапилося, але я більше не вірю в Бога», – писала вона подрузі Герті Шнайдер 22 квітня 1945 року.

Гітлер був радий такій відданості, тому в розмовах про день, коли треба буде прийняти отруту, намагався по-своєму заспокоїти її, запевняючи, що все відбудеться миттєво, і вона нічого не відчує.

За день до смерті Єва спостерігала, як Гітлер випробував отруту на вівчарці Блонді. Зробив він це з двох причин. По-перше, після зради Гіммлера фюрер сумнівався у всьому і хотів перевірити, чи діє отрута. По-друге, він не бажав, щоб його улюблений собака дістався ворогам. Вівчарка впала мертво — ціанід спрацював.

Останні години життя

30 квітня 1945 року, 01:00 – 19:00

Єва Браун та Адольф Гітлер, близько 1940 року. ФотоKeystone/Getty Images

 О першій годині ночі в бункер прийшла радіограма від начальника штабу Верховного командування вермахту Вільгельма Кейтеля, в якій він доповідав про жахливе становище армій, які захищають Берлін. Камердинер фюрера Хайнц Лінге відзначав у мемуарах, що останню ніч Гітлер провів у безсонні, вони лежали з Євою в одязі на ліжку.

О 7-й ранку дружина фюрера вийшла з притулку і, привітавшись із черговим есесівцем Менгерсхаузеном, пройшла в сад. Вона виглядала втомленою і блідою. Вона пояснила, що хоче глянути на сонце. Сад був зруйнований обстрілами, а небо потемніло від диму – бої йшли зовсім близько. Приблизно через 15 хвилин Єва повернулася до притулку.

О 10-й ранку стало відомо, що радянські війська вже вийшли до Вільгельмштрассе. Зволікати з відходом із життя було не можна. У книзі «Гітлер. Останній рік. Хронологія апокаліпсису» дослідник Харальд Сандне пише: «О 13 годині особистий кухар німецького лідера, професійний дієтолог Констанція Манціарлі, подала на стіл останній обід у бункері: макарони з легким томатним соусом. Разом з Гітлером обідали дві секретарки, в той час, як Єва курила останню сигарету біля виходу в сад».

Близько 14:30 Лінге попросив усіх зібратися. “Фюрер бажає попрощатися”, – повідомив він.

Радянські солдати вказують на виявлені каністри з-під бензину поряд із місцем спалення тіл Адольфа Гітлера та Єви Браун. 30 квітня 1945 року. ФотоKeystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

«Він вийшов зі своєї кімнати, згорбившись ще сильніше, ніж раніше, і потис руку кожному з нас, — згадує в мемуарах секретарка Траудль Юнге. — Я відчула тепло його руки, але його погляд нічого не висловлював. Здавалося, що він уже далеко. Він щось сказав, але я не розібрала слів. Настав момент, якого всі ми очікували, і я наче оніміла і ледве могла встежити за тим, що відбувається. Тільки коли Єва Браун підійшла до мене, чари розпорошилися».

Єва посміхнулася та обійняла Юнге, з якою вона встигла потоваришувати за час життя в бункері. «Будь ласка, постарайтеся вибратися звідси, вам, можливо, ще вдасться прорватися. І якщо зможете, передайте від мене уклін Баварії», — сказала вона і подарувала секретарці фюрера свою шубу із чорнобурки.

О 15:15 Гітлер із дружиною пішли у малу вітальню, закривши за собою масивні двері. Єва прийняла отруту, а Гітлер через якусь мить вистрілив собі в голову.

Близько 16:00 обидва трупи були винесені через запасний вхід бункера до парку. Ураганний обстріл завадив підлеглим попрощатися з Гітлером та його дружиною. Тіла швидко облили бензином та підпалили. Потім обвуглені останки поспіхом закопали у вирві від бомби.

Що було після

Родичі Єви Браун дізналися про її заміжжя та смерть по радіо. 5 травня 1945 року останки Гітлера та його дружини виявили радянські солдати. З того часу трупи кілька разів таємно перезаховували, поки в 1970 вони не були остаточно спалені, а попіл викинуто в річку.

Чи любила Єва Браун Адольфа Гітлера по-справжньому, чи просто хотіла потрапити в історію? Чи заплющувала вона очі на його страшні вчинки, чи просто не знала про них? Щодо цього багато різних думок. Ясно одне — поки Гітлер боровся з усім світом, Єва Браун боролася за самого Гітлера і перемогла: останні хвилини життя фюрер провів саме з нею.

А з ким зустріне останні хвилини життя “російський фюрер” Володимир Путін?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *