9 дивовижних фактів про Антарктиду, про які навряд чи ми знаємо

Антарктида, відкрита російськими мореплавцями 200 років тому, досі  ще погано досліджена. Найнижчі температури на землі, айсберги розміром з міста, старі бактерії, що замерзли у льоді, — розповідаємо, що ще приховує в собі цей материк.

1. В Антарктиді є метеоритний кратер

Він знаходиться під крижаним щитом у районі Землі Вілкса. У 1958–1960 роках під час геологічних досліджень тут учені виявили аномалії сили тяжкості, та встановили, що приблизний район виникнення цих аномалій має форму кола діаметром близько 240 кілометрів. Пізніше дослідники зробили висновки, що така гравітаційна невідповідність схожа на те, що буває поблизу великих метеоритних кратерів, а додаткові дослідження показали, що діаметр кратера досягає 480 кілометрів.

Вважається, що приблизно 250 мільйонів років тому у цьому районі впав метеорит діаметром близько 50 кілометрів. За однією з гіпотез, пил, піднятий при падінні та вибуху, привів до багатовікового похолодання та загибелі більшої частини флори та фауни того часу.

2… і діючий вулкан

Дивно, але в найхолоднішому регіоні світу знаходиться один із найактивніших вулканів нашої планети — Еребус. Його висота досягає 3794 метрів. Вперше до вершини вулкана дісталася експедиція на чолі з дослідником Ернестом Шеклтоном у 1908 році. Тоді вчені оглянули всі три кратери, найбільший з яких був діаметром 805 метрів та глибиною 274 метри. З кількох отворів вулкана виривається лава, вогонь та дим, а на дні знаходиться озеро лави, яке досі не замерзло, – це рідкісне явище.

Але вулкан Еребус не єдиний на континенті. Нещодавно вчені виявили приховану під товщею льоду гряду, в якій налічується 91 вулкан.

3. Тут можна побачити перламутрові хмари

9 удивительных фактов об Антарктиде, о которых вы вряд ли зналиЗображення: Vik‑is/Shutterstock

Часом небо в Антарктиді затягується неймовірно красивими хмарами, які здатні переливатися різними кольорами – тому їх і називають перламутровими. Такий ефект створюється завдяки іризації. Це оптичне явище, при якому хмара ніби забарвлюється у відтінки зеленої та рожевої.

Одна з обов’язкових умов для виникнення подібних хмар – аномально низька температура близько -78 ° C, тому вони з’являються зазвичай в найхолодніших точках планети.

4. Не вся Антарктида вкрита льодом

Яка картина є при згадці цього материка? Мабуть, безмежна крижана пустеля, де є лише сніг та лід. В основному це справді так, але тут є й сухі долини Мак-Мердо. Це велика безсніжна територія, на якій завжди світить сонце, а дощ і сніг не випадали вже багато мільйонів років.

Температура тут рідко підвищується до 0 ºС – влітку вона становить середньому -14 ºС. А опади не випадають через суворі вітри швидкістю до 320 км/год — вони викликають випаровування вологи, тому в долинах Мак-Мердо немає ні снігу, ні льоду.

5. В Антарктиді є лише два види квіткових рослин

Багатою флорою материк похвалитися не може. Так, з квіткових тут тільки колобантус кито і луговик антарктичний. Це трав’яні вічнозелені рослини, висота яких досягає 5 сантиметрів і до 20 сантиметрів відповідно. Ще зустрічаються мохи, лишайники, мікроскопічні гриби та водорості.

Для виживання рослинам в Антарктиді довелося адаптуватися до суворих умов континенту. Щоб отримувати необхідну вологу, необхідну для дихання та фотосинтезу, вони вбирають її відразу, а не зберігають, оскільки через сильні вітри вода швидко випаровується.

6. Під товщею льоду тут ховається озеро

Усього під льодовиками Антарктиди 140 озер, але найвідоміше з них — озеро «Восток», яке отримало свою назву від російської антарктичної станції. Це найбільше у світі підлідне озеро: його розміри – 230 на 50 кілометрів. Воно знаходиться під крижаним щитом завтовшки близько чотирьох кілометрів і донедавна було недоступне.

Унікальність озера в тому, що воно було відокремлено від навколишнього середовища протягом кількох мільйонів років. Отже, еволюція мікроорганізмів, що у його водах, відбувалася незалежно від процесів на Землі. Вчені вважають, що життя в озері неодмінно є, оскільки маємо всі необхідні для цього фактори: прісна вода Востока містить кисень і має відносно високу температуру – до 10 ° C в глибині.

7. Лід в Антарктиді буває різнобарвним

Він може мати різні відтінки зеленого, блакитного і навіть червоного – колір залежить від умов замерзання та наявності чи відсутності домішок. Так, біля вулкана лід буде чорним із-за попелу. Крижини, що утворилися поблизу рік, пофарбовані в жовтий або коричневий з-за домішок глини.

Там, де багато планктону та бактерій, лід може бути жовтим, червоним або рожевим. А, наприклад, молоді льоди, які замерзали у спокійних умовах, часто мають блакитний чи синій колір.

8. В Антарктиді знаходиться «кривавий» водоспад

Виявив його вчений Томас Гріффіт Тейлор у 1911 році. Дослідник припустив, що характерного червоного кольору воді надають водорості, які могли зберегтися в льодовику.

Таємницю водоспаду розгадали у 2017 році завдяки дослідженню Університета Аляски у Фербенксі. Виявилося, що вода, що вивергається «кривавим» потоком, надходить на поверхню з підлідного озера, яке довго знаходилося в повній ізоляції, без світла і кисню. А темно-червоний колір їй надає хімічна реакція: розчинені у воді сульфати перетворюються на сульфіти та окислюються іонами тривалентного заліза, що міститься у донному ґрунті.

Дивно, що в умовах повної мороку та відсутності кисню в озері вижили мікроорганізми. Це дає можливість припустити, що життя в такій формі могло зберегтися і на інших планетах.

9. Антарктида не належить жодній державі

9 удивительных фактов об Антарктиде, о которых вы вряд ли зналиЗображення: Wim Hoek / Shutterstock

Так говорить Договір про Антарктику, який набув чинності в 1961 році. Документ передбачає свободу наукових досліджень та підтримує міжнародне співробітництво. Але ще незалежність холодних земель є зручною тим, що потрапити туди можна без візи. Необхідний лише паспорт та деякі документи про дозвіл на відвідування. Проте не можна назвати Антарктиду привабливою для туристів: край справді суворий, і перебування там здатні сміливі люди, зацікавлені у її вивченні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *