На якій максимальній відстані від Землі побувала людина?

Якщо поставити таке запитання прихильнику місячного змови, він відповість, що людина максимум підіймалися на орбіту Землі. Більшість людей, які поділяють думку серйозних вчених і фахівців аерокосмічної сфери скажуть, що людина максимально віддалялася від Землі під час висадок американців на Місяць. Проте, всі вони будуть неправі.

Источник: etsy.comДжерело: etsy.com

Максимального віддалення від Землі досяг екіпаж американського космічного корабля Апполон-13. Правда, це досягнення було ненавмисним і мало не коштувало екіпажу життів, тому що максимального віддалення від Землі Аполлон-13 досяг у результаті цілої низки аварій на борту.

Старт Аполлона-13. Источник: pinterest.comСтарт Аполлона-13. Джерело: pinterest.com

Аполлон-13 стартував до Місяця 11 квітня 1970 року. На його борту було троє астронавтів: Джеймс Ловелл, Джон Суайгерт і Фред Хейз. Планувалося, що за кілька днів вони зроблять третю висадку на Місяць, але все пішло не за планом. На третій день польоту на кораблі стався розрив двох із трьох паливних елементів, після чого не могло бути й мови про висадку на Місяць. Зусилля екіпажу та наземних служб було кинуто на порятунок астронавтів та повернення на Землю.

Слева направо: Дж. Ловелл (командир экипажа), Джон Суайгерт (пилот командного модуля), Фред Хейз (пилот лунного модуля). Источник: wikipedia.orgЗ ліва на право: Дж. Ловелл (командир екіпажу), Джон Суайгерт (пілот командного модуля), Фред Хейз (пілот місячного модуля). Джерело: wikipedia.org

Під час подальшого польоту сталося ще кілька аварій, але, наперекір цьому, і завдяки величезним зусиллям, професіоналізму, а також холоднокровності екіпажу їм вдалося щасливо повернутися на Землю. У ході подальшого польоту Аполлон-13 здійснив обліт Місяця, під час якого на короткий час опинився на відстані 401056 км від Землі. Завдяки цьому астронавти виявилися далі від Землі, ніж будь-хто до і після них.

Карта полета Аполлона-13. Источник: cityprintsmapart.comКарта польоту Аполлона-13. Джерело: cityprintsmapart.com

Це сталося не тільки через аварію, але  й завдяки тому, що під час польоту Аполлона-13 Місяць знаходився близько до свого апогею — найвіддаленішої від Землі точки орбіти. Інші 6 висадок і пілотований облетів Місяця відбувалися, коли Місяць був значно ближче до Землі. Так перша висадка на Місяць відбувалася, коли відстань між Землею та Місяцем становила 370 500 км.

В результаті цієї епопеї астронавти Джеймс Ловелл, Джон Суайгерт і Фред Хейз увійшли в історію двічі. Перший раз як люди, що побували далі від Землі, ніж будь-хто. А вдруге фразою “Х’юстон, у нас проблема“. Так, так це були вони.

P.S. Насправді ця фраза звучала: “Х’юстон, у нас щойно сталася проблема“, але чи не все одно?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *