Якою буде Земля в майбутньому?

Через 1 млрд лет... Через 1 млрд років…

Згідно з дослідженнями, самі старі  останки сучасних людей, знайдені на території Греції, мають вік близько 210 000 років. Нашій планеті приблизно 4,5 млрд років. Виходить, що ми існуємо лише протягом близько 0,004 % від усього часу існування Землі. Нам здається, що наша історія життя дуже велика, але насправді вона займає набагато менше ніж 1% відсотка всієї історії нашої планети. І навіть за такий короткий термін ми стали свідками того, як планета змінюється. Взяти, наприклад, історію Сахари: близько 5-7 тисяч років тому це був квітучий та зелений куточок, а зараз вона є однією з найнебезпечніших пустель на планеті. Навіть на стародавніх картах Африки на цій території зображалися ліси, річки, тут було безліч поселень і великих торгових міст, але тепер усі ці скарби поховані під тоннами золотистого піску, і лише вітер переганяє легкі піщинки з місця на місце під променями Сонця.

Древняя карта Сахары II в. до н.э. Стародавня карта Сахари ІІ. до н.е.

Якщо за такий порівняно короткий термін можуть відбутися подібні зміни, то що станеться із планетою в далекому майбутньому? Отже, ми будемо оптимістами та уявимо, що людство не самоліквідується і продовжить своє життя на Блакитній планеті.

Вже в десятому тисячолітті ми перестанемо бути унікальними як зараз: людство втратить варіації за генетичним принципом, і всі будуть схожими один на одного. Зараз у когось світла шкіра, у когось темна, різні кольори очей та волосся, різні риси обличчя, але в майбутньому всі ми “змішаємось один з одним” настільки, що станемо єдиною людською расою. Можливо, у нас навіть буде одна спільна мова – єдина на всій планеті. Цікаво виходить: колись наші стародавні предки були схожі один на одного, але розселення на різних континентах зробило нас різними залежно від місця проживання. У майбутньому ми знову станемо майже однаковими. Загальна мова, за прогнозами вчених, сформується до двадцятого тисячоліття, і навіть якщо сучасна людина, яка володіє декількома мовами, переміститься у двадцяте тисячоліття, то вона практично не зрозуміє нічого з мови майбутнього. Якби у нас була машина часу, наприклад, і ми б перемістились  до стародавніх слов’ян у Х століття (а це всього тисяча років тому), наші предки вже насилу б сприйняли нинішній молодіжний сленг.

Как будет выглядеть Земля в будущем?Зараз нам пощастило: на планеті комфортний та теплий клімат, але так буде не завжди. В історії Землі були циклічні періоди заледеніння, під час яких льодовики покривали собою майже всю планету аж до екваторіальних зон, відповідно сховатися від холоду можна було тільки там, або під водою поруч із гідротермальними джерелами. Більшість живих істот не витримували подібних змін і гинули від холоду та нестачі їжі. Таке заледеніння відбувається внаслідок астрономічних факторів у поєднанні з кліматичними механізмами зворотного зв’язку та тектонікою плит.

На цей час Земля знаходиться в міжльодовиковій епосі, яка, як передбачається, має завершитися через 25 тисяч років. Проте бурхлива людська діяльність, під час якої створюється парниковий ефект, може на якийсь час навіть урятувати планету від заледеніння і затримати початок наступного льодовикового періоду, принаймні, на 50 000—130 000 років. Але льоди все одно візьмуть своє, тому що викопне паливо закінчиться приблизно вже у 2200 році, і коли склад атмосфери знову зміниться, доведеться діставати шуби та шапки.

Как будет выглядеть Земля в будущем?Я не вірю в гороскопи, відповідь дуже проста: все на небі знаходиться в постійному русі, становище планет та зірок щодо Землі постійно змінюється. Гороскопи з’явилися близько двох тисячоліть тому. Щороку відкриваєш Stellarium (карту зоряного неба), і щоразу помічаєш деякі зміни, хай і зовсім незначні. А наскільки все змінилося за кілька тисяч років? Але люди досі в це вірять, розраховують сумісність за знаками Зодіаку, перш ніж вийти заміж або одружуватися, і який же їхній подив, коли сумісність прекрасна, але пара чомусь живе один з одним, як кішка з собакою, а потім навіть взагалі знати один одного не хочуть.

Смішно, чи не так? А якщо серйозно, то через 100 000 років астрологам з метою збереження свого бізнесу все одно доведеться попрацювати та придумати щось нове, тому що зміни на зоряному небі будуть не те щоб незначними, а кардинальними — ви не знайшли б жодного знайомого сузір’я, і ​​навіть не стане знаменитого “Великого ковша”.

Астрологічний прогноз на 3 − 9 січня: що зірки передбачають золотонісцям на  тиждень | Золотоноша.CityВсе залежить тільки від тебе!

А через 500 000 років людство все-таки дістанеться до Червоної планети й на той момент зможе остаточно його “приручити” настільки, що по його поверхні можна буде розгулювати без скафандрів і навіть дихальних апаратів. За цей проміжок часу, найімовірніше, згідно зі статистикою, із Землею зіткнеться великий метеорит, і катастрофа може бути такою ж за своїми масштабами, як і 65 млн років тому, тому майбутнє в “новому будинку” саме в руках людей.

До того моменту тривалість життя людей значно збільшиться, і людина навряд чи буде такою, як зараз. Техніка практично стане частиною нас. Імовірно, що через мільйон років люди почнуть освоювати інші зоряні системи та розселятися на різні планети. Здогадалися, що буде? У нас знову з’являться расові відмінності!

Как будет выглядеть Земля в будущем?Що буде із Землею? Все залежатиме від діяльності людини. Якщо люди вичерпають всі її ресурси та розселяться по інших світах у пошуках нових місць проживання, і у кожної раси буде згодом свій новий будинок, то Земля “відпочине”. Але і її вигляд зміниться до невпізнання: так, через 250 мільйонів років тут знову буде суперконтинент, щось на зразок стародавньої Пангеї:

Приблизно через 500 млн років суперконтинент знову почне дробитися. Але Землі недовго залишиться бути Блакитною планетою, тому, хоч би як ми любили Землю, а нам доведеться шукати новий будинок: через 800 млн – 1 млрд років Сонце настільки збільшить свою світність, що вся вода на Землі випарується, і залишиться тут лише випалена скеляста пустка. Давши нам усе, Земля загине і сама — її вже не врятують ніякі технології. І ще через 4 млрд років, коли Сонце стане червоним гігантом, воно поглине собою Меркурій, Венеру і, можливо, Землю, а потім, скинувши зовнішні оболонки, теж зустріне свій кінець. Все, що від нього залишиться, — крихітний білий карлик, який буде лише віддаленим нагадуванням про те, що колись під золотими променями колишньої зірки виросли різні цивілізації, які подорожують тепер галактичними просторами та дбайливо зберігають історію свого будинку, який ніколи не забудуть, — Сонячну систему і Землю (я оптиміст!).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *