Днесь виповнюється 90 років від дня народження Василя ЦИБЕРЕ, закарпатського педагога та художника

ДНЕСЬ виповнюється 90 років від дня народження Василя ЦИБЕРЕ (17.12.1931-11.11.2007), закарпатського педагога та художника.
Возможно, это изображение (5 человек)
 
Народився в селі ЛАЛОВО на Мукачівщині. Освіту здобував у рідному селі, а згодом — у Мукачівській середній школі № 2. Впродовж навчання був редактором та художником стінгазет. Закінчив Ужгородський державний університет (1958). Був вчителем російської мови у семирічній школі села ЛОХОВО, звідки в 1961 році призваний на військову службу.
 
Після арміїі Василь ЦИБЕРЕ працював учителем семирічної школи села ЛАВКИ, середньої школи села РАКОШИНО, завідувачем навчальної частини семирічної школи в селі КОПИНІВЦІ,
інспектором шкіл Мукачівського райвно, заввідділу культури райвиконкому, директором ВЕРХНЬОКОРОПЕЦЬКОЇ семирічної школи. Тут створив кабінетну систему навчання та особисто виконував художньо-оформлювальні роботи.
 
У 1967 році Василя ЦИБЕРЕ обрали заступником голови мукачівського міськвиконкому. На цій посаді він працював до 1974 року. Очолював відділи освіти, культури, медицини. Потім знову повернувся до педагогічної роботи. Працював викладачем російської мови МУКАЧІВСЬКОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УЧИЛИЩА, завідувачем шкільного відділу педучилища, а з 1979 року став директором МУКАЧІВСЬКОЇ ХУДОЖНЬОЇ ШКОЛИ. На цій посаді Василь ЦИБЕРЕ впорядкував у школі галерею портретів найвідоміших закарпатських митців, зокрема Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Ігоря Грабаря та ін. В закладі було створено два музеї: музей дитячої творчості, в якому збираються найкращі роботи вихованців за всі роки, і музей Міхая Мункачі. Пізніше у школі почали також освоювати іконопис.
Возможно, это иллюстрация (еда)
 
Вплив на формування професійного рівня художника Василя ЦИБЕРЕ в 1970–1980-ті роки мали Антон Кашшай, Василь Бурч та Михайло Сапатюк, з якими він дружив і часто виїжджав на малювання у верховинські райони Закарпаття.
 
Поряд з основною роботою директора художньої школи, якій було присвоєно ім’я Міхая Мункачі, Василь ЦИБЕРЕ на громадських засадах був заступником голови Закарпатського обласного об’єднання майстрів народного мистецтва та самодіяльних художників (обласної організації Спілки майстрів народного мистецтва), а також очолював мукачівський міський осередок цього об’єднання. Був заступником голови КЛУБУ СТАРІЙШИН МУКАЧЕВА.
Возможно, это изображение (3 человека)
 
За багаторічну трудову діяльність в галузі освіти Василю ЦИБЕРЕ було надано звання відмінника народної освіти, нагороджено медаллю «Ветеран праці». У 2002 році днешньому ЮВІЛЯРУ надано звання Почесного громадянина міста МУКАЧЕВО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *