Дерев’яна церква 18 ст. в селі Пилипець. Місця в Закарпатті які варто відвідати

Закарпаття славиться не лише природними дивами, а й рукотворними пам’ятками. Однією з таких яскравих та особливих туристичних атракцій можна назвати старовинну дерев’яну церкву Різдва Пресвятої Богородиці. Цей один із кращих зразків барокового стилю дерев’яної церковної архітектури знаходиться у високогірному селі Пилипець на березі річки Репінка.
Возможно, это изображение (на открытом воздухе)
Точна дата зведення церкви невідома. Припускають, що ймовірно це відбулось з 1759 по 1762 рр. А ось дата реконструкції відома достеменно: про це свідчить табличка з написом“1841” на південній стіні.
Особливість розкішної церкви Різдва Пресвятої Богородиці полягає в тому, що її було побудовано без єдиного цвяха. Щодо матеріалу, з якого зроблена будівля, історики сперечаються досі. За однією версією це були смереки, за іншою — ялинові бруси.\
Сама споруда церкви невелика, але вона є винятковим зразком верховинської архітектури Карпат 18 століття. Церква декорована оригінальними орнаментами та витонченою різьбою. Потрапити в середину храму можна лише на недільну службу. Особливу ​​увагу в середині церкви привертає чотириярусний іконостас традиційної форми кінця 18 століття.
З південно-східного боку церкви розташована 2-ярусна дзвіниця у верховинському стилі з трьома дзвонами, відлитими ще 1924 року в ливарні Ференца Егрі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *