Що чекає людину на Меркурії?

Меркурій — найменша планета в Сонячній системі. І найближча до Сонця. За розміром це космічне тіло приблизно таке ж, як наш Місяць. І воно таке ж сіре і кам’янисте. Якби Ви вирішили здійснити прогулянку по Меркурію, то побачили б навколо себе безліч кратерів і ударних басейнів. Вони з’явилися в результаті зіткнень астероїдів з поверхнею планети. Ці процеси відбуваються тут уже не один мільйон років. На Меркурії є гори, висота яких досягає 5,8 кілометра.

Але, попри сухий пустельний пейзаж, у Меркурія є ексклюзивна особливість: приголомшливі схід і заходи. Планета дуже швидко обертається навколо Сонця, і її орбіта має витягнуту форму. Тому на Меркурії іноді може відбуватися більше одного заходу або сходу сонця за добу!

Танці Сонця

Уявіть, що Ви прокинулися вранці в першому космічному готелі на Меркурії. Налили чашечку кави, і підійшли до панорамного вікна, щоб насолодитися сходом Сонця. Ви бачите, як воно повільно підіймається над горизонтом. І раптом, ніби щось забувши там, в глибині, зупиняється. І починає знову опускатися за горизонт, як би кажучи — все. Кіна не буде! І ховається за горизонтом. Однак, через деякий час, знову спливає над ним, і продовжує все швидше і швидше підійматися вгору. Досягнувши максимально високої точки на небосхилі, Сонце (диск якого, до речі, тут виглядає в 3 рази більше, ніж на Землі) починає все повільніше і повільніше сідати. І знову ховається над горизонтом. Начебто все, так? Почалася ніч. Але ні. Через деякий час наша зірка знову сходить, підіймається трохи в небо, і знову сідає. Все. Ось тепер настає ніч.

Однак жодна людина досі не спостерігала описаний процес своїми очима. Жоден космонавт не гуляв по поверхні Меркурія. Однак два космічні апарати все ж побували в тих краях. Це АМС «Маринер-10», яка вивчала планету в 1974-1975 роках, і АМС «Мессенджер», яка прибула на орбіту Меркурія у 2011 році, і пропрацювала на ній до 2015 року. Третій зонд, «Бепі Коломбо», запущений у 2018 році, повинен появитися на орбіті навколо Меркурія у 2025 році.

Меркурій — дуже складна для астрономів планета. Через її близькість до Сонця. Навіть космічний телескоп Хаббл не може вивчати Меркурій безпосередньо. Щоб побачити планету, астрономи мають дуже маленьке тимчасове вікно, яке виникає під час сходу або заходу Сонця. Таке непросте становище і невеликі розміри відповідальні за те, що Меркурій — найменш вивчена планета Сонячної системи. Ми дуже мало про неї знаємо. Лише одне для вчених очевидно — вона не дуже підходить для підтримки життя. Принаймні, того життя, яке ми знаємо.

Що нас чекає на Меркурії?

Шанси вижити у людини, який з якихось причин появиться на Меркурії, вкрай малі. Тому що тут завжди або занадто жарко, або занадто холодно. І незалежно від того, який варіант Ви виберете, Вам вистачить близько двох секунд, щоб … зустрітися з Творцем.

Земна доба триває 24 години. На Меркурії ж доба триває 1408 годин. Тому опівдні температура його поверхні досягає плюс 430 градусів за Цельсієм. Це дуже жарко. Однак у цей же час протилежна сторона планети остигає до мінус 190 градусів!

У Меркурія є дуже розріджена атмосфера. Її ще називають екзосфера. Складається вона з безлічі різних хімічних елементів, таких як натрій, магній, водень і гелій.

Але припустимо, що Ви все ще живі. Наступний смертельний фактор — сонячна радіація. На поверхні Меркурія Ви отримаєте в 11 разів більшу дозу сонячної радіації, ніж на поверхні Землі. Це проблема є серйозною загрозою навіть для супутників і комп’ютерів. Тому людям такий стан справ безумовно не принесе задоволення. Адже космічне випромінювання є найбільшою загрозою для космонавтів. Адже воно здатне навіть пошкодити ДНК живих організмів!

І все ж, на Меркурії має бути здорово!

Але якщо Вам пощастило пережити всі можливі смертельні фактори, які чекають космонавта на Меркурії, проведення часу там деякий час може бути досить кумедним. Оскільки Меркурій менший за Землю, гравітація на його поверхні теж менше — всього 38% від сили тяжіння нашої планети. Це означає, що якщо Ваша вага на планеті Земля становить 150 кілограмів, на Меркурії Ви будете важити всього 57! Тобто це не Ви товстий. Це просто Земля — ​​не Ваша планета!

Як уже писалося Вище, доби на Меркурії дуже довгі. Однак рік дуже короткий. Землі потрібно 365 днів, щоб обернутися навколо Сонця. Меркурію на це потрібно всього 88 земних діб. Це найкоротший рік з усіх планет Сонячної Системи. Через це кожні 88 днів на Меркурії трапляється Новий рік. І ви були б набагато старші (по меркуріанським мірками, у всякому разі), якби жили там. Наприклад, якщо Ви народилися 1991 році, Вам 30 років на Землі. Але на Меркурії – 125!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *