У Швеції не вистачає сміття

Зовсім недавно світ вразила новина про те, що у Швеції закінчився сміття і влада країни готова вивозити його для утилізації з інших країн. Про те, наскільки налагоджена система перероблювання сміття в Стокгольмі, розповімо на прикладах.

В один момент у Швеції сортування сміття досягла загального масштабу. Завдяки цьому звалищ в країні майже не залишилося, а відходи стали або паливом, або використовуються заново. Влада проводили постійну роз’яснювальну роботу та так домоглися високого рівня свідомості населення.

Більшість жителів держави знають, що з викинутого пластику можна зробити новий ще сім разів. І аж після цього він піде на електростанцію для спалення. Так перероблений сім раз пластик все одно принесе користь у вигляді електрики.

Кожна сім’я має по 6 або 7 відер для різного сміття — пластика, паперу, скла, картону, металу та іншого. Ще одне відро призначене для відходів, які не можуть бути згодом перероблені. Навіть маленька дитина в Стокгольмі не викине обгортку від цукерки не в той контейнер. У дитячих садках і школах вчать сортувати сміття правильно, а за неправильну сортування в країні штрафують.

Великі предмети, такі як телевізори, дивани, будматеріали, вивозяться на спеціальні станції. Там їх розбирають на цінні складові частини, які скуповують виробники товарів. Так вони отримують готове до запуску в новий цикл виробництва сировину. Там же від предметів відокремлюють фарби, кислоти та інші небезпечні речовини, які пізніше потрапляють на спеціальний завод з перероблювання побутової хімії. До речі, такі станції у Швеції абсолютно безплатні.

У Швеції зовсім недавно була впроваджена нова процедура знесення будівель, яка називається “деконструкція”. Наприклад, у разі знесення старої будівлі машини “відкушують” шматки стін і везуть їх на спеціальну станцію, де після перероблювання вони знову стануть будматеріалами. Так старий будинок перетвориться на новий.

За бляшані й пластикові пляшки можна отримати гроші. Для цього їх просто потрібно здати в пункти приймання. У Швеції, як і в усіх країнах Європи, можна здати пляшку в спеціальний апарат, який вас віддячить грошима. Прострочені ліки у Швеції теж не викидаються, а здаються в аптеку. Там же можна здати використані шприци та голки.

Транспортування сміття в країні здійснюється за допомогою підземного повітропроводу, який був запущений ще в 1961 році. Основна частина такого сміттєпроводу розташовується під землею, а жителі країни бачать тільки верхівку.

Брак сміття у Швеції — поки єдина проблема в країні, пов’язана з відходами. Тільки 7% всього сміття відправляється на звалища, а все інше або спалюється, або переробляється. Так завдяки одним тільки відходам Стокгольм забезпечується електроенергією на 45%. Дефіцит відходів може стати великою проблемою для населення, адже шведи за допомогою перероблювання опалюють житло та отримують електрику. Але сусідня Норвегія висловила готовність допомогти Швеції й поставляє 800 тисяч тонн сміття щороку.

Шведи придумали не тільки, як домогтися скорочення кількості сміття на звалищах країни, а й те, як зробити так, щоб число шкідливих викидів в атмосферу під час перероблювання було мінімальним. Завдяки новітнім технологіям, які використовуються при перероблюванні на сміттєспалювальних заводах, викиди в атмосферу становлять не більше 1%.

За матеріалами

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *