Таємничі копалини лісу Антарктиди

Величезний, вічно скутий льодом континент лежить в самих південних широтах нашої планети. Його назва – Антарктида. Цей промерзлий наскрізь світ довгий час був лише міфом, який ніяк не можна було розвіяти або підтвердити. І все ж людина добралася і сюди. У 1820 році російська експедиція під керівництвом Тадей Тадейовича Беллінсгаузена виявила континентальний шельфовий льодовик. Однак навіть після цього відкриття крижаний континент залишався в основному покинутим і забутим. Оскільки ніхто не бажав відчувати на собі надзвичайно ворожі умови цієї незвіданої, крайньої дикої місцевості. Тільки в 1911 році перші люди успішно проникли всередину Антарктиди.

виды Антарктиды

Пустелі Антарктиди

Тут їх зустріла сувора  крижана пустеля. І одна з найбільш екстремальних умов на нашій планеті. Антарктида схожа на інопланетний світ, де умови сильно відрізняються від середніх умов Землі. І ми досі по-справжньому не приручили цю дику землю.

Тут можна побачити багато чого. Наприклад — нескінченні види білої, безплідної землі. Рвучкі вітри та смертельні температури. І багато, багато іншого…

Площа Антарктиди становить 14,2 мільйона кв. км. Це приблизно у два рази більше, ніж площа Австралії. Це робить її п’ятим за величиною континентом у світі. І хоча Антарктида на 98% покрита льодом, середня товщина якого досягає 2,5 кілометра, цей континент вважається одним з найбільш посушливих місць на Землі. На узбережжі цього крижаного світу випадає всього 200 мм опадів на рік.

Холод, який панує на цій землі, яка обдувається всіма вітрами, просто приголомшує: зареєстровані температури досягають смертельної позначки в -89 ° C! Навіть на Марсі середня температура вища: -63 ° С!

З цієї причини людська присутність на континенті дуже обмежена. І тут немає постійних поселень.

Краєвиди Антарктиди

У двадцятому столітті Антарктида так і залишалася незвіданою, погано вивченим царством холоду і льоду. І тільки відносно недавно сучасні технології та супутникові зображення допомогли вченим розкрити багато з її крижаних загадок. Проте таємниці Антарктиди все ще заховані дуже глибоко. І те, що ми відкриваємо тут, на самому дні світу, в основному викликає більше запитань, ніж дає відповідей.

Загадки, загадки …

У міру того як ми проникаємо все глибше і глибше в лід, ми все більше і більше розуміємо, що Антарктида — це щось набагато більше, ніж просто величезний шматок замороженої води. І одне з таких відкриттів, що викликають великий інтерес, — це виявлення величезних масивів копалин лісів, похованих в цих замерзлих пустищах. Ці останки як би натякають нам на той час, коли Антарктида була зовсім іншим місцем.

Дивлячись на холодний, що продувається вітрами місячний пейзаж Антарктиди, важко уявити собі, що що-небудь живе тут взагалі колись існувало. Не кажучи вже про зелені деревах. Однак це так. Сотні мільйонів років тому це було зовсім інше місце. Колись Антарктида була частиною величезного масиву суші в Південній півкулі, звана Гондвана. Він охоплював сучасні Африку, Австралію, Індію і Південну Америку. У ті далекі часи замість нескінченного льоду тут жили рослини й були ліси. А клімат був набагато тепліший і вологіший, ніж сьогодні. Ці ліси існували тут мільйони років, приблизно від 400 до 14 мільйонів років тому.

ящерки в древней Антарктиде

Ящірки в стародавній Антарктиді

Кілька років тому багатонаціональна команда вчених відправилася в Антарктиду, щоб, подолавши небезпечні суворі умови, вивчити один з найстаріших і найкраще збережених з прадавніх лісів, виявлених в замерзлих безплідних землях віддалених Трансантарктических гір. Цей конкретний ліс орієнтовно датується приблизно 280 мільйонами років. Тобто він ріс в цих місцях задовго до появи динозаврів. Приблизно під час Великого масового вимирання, званого Пермським вимиранням. В ході нього загинуло понад 90% живих істот нашої планети.

Ліс під шаром попелу

Вважається, що викопний ліс зберігся у своєму нинішньому стані після того, як був похований під шаром вулканічного попелу від масивного виверження. Цей процес швидко законсервував дерева і як би відобразив їх в часі, аж до клітинного рівня. Такий чудовий рівень збереження дозволяє знаходити цілі скам’янілі пні. А іноді навіть і відбитки крихкого листя і гілок.

Фактично, дерева і рослини настільки добре збереглися, що з їх останків все ще можна витягти деякі з будівельних блоків амінокислот. А ще вченими в древній деревині були виявлені скам’янілі мікроорганізми й гриби.

Ці ліси подарували нову серію загадок вченим, які насмілилися проникнути в цю негостинну глушину. Одна з них така: з’ясувалося, що попри те, що в минулому клімат тут був набагато тепліше, лісам все ж доводилося переживати драматичні сезонні зміни. Колись давно, як і зараз, в цьому регіоні відбувалися циклічні зміни сезонів з настанням полярного дня і наступними місяцями холоду і повної відсутності світла.

Вижити в темряві

І ось що вчені не розуміють: як ці рослини могли виживати 5 місяців в році без фотосинтезу, якого вони потребували для отримання енергії? Передбачається, що вони, можливо, якимось чином впадали в сплячку під час тривалих періодів темряви. У такі важкі часи рослини накопичували вуглець у своїх клітинах, і харчувалися накопиченою енергією літніх місяців. А потім виходили зі сплячки, коли поверталось сонячне світло …

Але це не точно.

Фосилизированный пень в АнтарктидеСкам’янілий пень в Антарктиді

Інша загадка полягає в тому, що, хоча пермське вимирання і завдало цим лісам великої шкоди, воно не знищило їх повністю. Ліси Антарктиди продовжили розвиватися. Хоча і зі зміненим поєднанням видів, від тропічних рослин до вічнозелених і листяних дерев. Незрозуміло тільки, чому сталося саме так? І як взагалі тут збереглося якесь життя?

Досить дивно уявляти, що ця покинута країна вічного холоду могла коли-небудь мати величезні лісові масиви. Які секрети таїли в собі ці буйні зелені ліси?

Привиди цих давно втрачених зелених світів немов шепочуть нам щось з минулого …

Досить дивно уявляти, що ця покинута країна вічного холоду могла коли-небудь мати величезні лісові масиви. Які секрети таїли в собі ці буйні зелені ліси?

Привиди цих давно втрачених зелених світів немов шепочуть нам щось з минулого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *